Mesaj emoționant al jurnalistei Cora Muntean de Ziua Prematurității Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1984 Vizualizări

Mesaj emoționant al jurnalistei Cora Muntean de Ziua Prematurității

Ziua mondială a prematurității este marcată, anual, la 17 noiembrie. Nașterea prematură este nașterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină, scriu colegii de la Agerpres. Un mesaj emoționant și care ne-a emoționat astăzi este cel al Corei Muntean, binecunoscută jurnalistă. 

 

Inițiată de Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților, în 2010, și marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune nașterea prematură. Mai exact, rostul Zilei mondiale a prematurității este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viață ce ridică probabilitatea unei nașteri premature, cât și perfecționarea actului medical și găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităților cu aparatura necesară acestor copii speciali, se mai arată în articolul postat pe agerpres.ro.

Un mesaj emoționant a postat colega noastră, pentru că noi așa o considerăm, jurnalista Cora Muntean, bunica gemenelor Anastasia și Roberta.

“Mari clădiri din lume vor fi iluminate în mov în această seară. În fiecare rază de culoare voi descoperi zâmbetul, curajul și puterea nepoțelelor mele, Anastasia și Roberta. De-acolo, de la înălțime, simt că-și întind mânuțele să cuprindă viața, bucuria de a trăi. Și de acolo, din mânuțele lor, presară fericire și o dăruiesc părinților lor, care au omagiat fiecare clipă a dezvoltării lor, care au tresărit înspăimântați la fiecare suspin. La cum au crescut și s-au dezvoltat, nu ai zice că s-au născut prematur. Nu ai zice că au trecut prin încercări care pe noi, adulții, poate că ne-ar fi doborât.
Astăzi este Ziua Mondială a Prematurității, astăzi se celebrează viața copilașilor care au fost grăbiți, curioși, nerăbdători să vină pe lume, iar apoi s-au luptat pentru fiecare clipă, s-au luptat să aducă speranță și zâmbet și să șteargă durerea și disperarea părinților. Pentru că ei, prematurii, sunt frumoși, speciali, perfecți, curajoși. Sunt niște învingători”, a postat jurnalista Cora Muntean pe contul personal de pe rețeaua de socializare Facebook.

 

Astăzi este Ziua Mondială a Prematurității, astăzi se celebrează viața copilașilor care au fost grăbiți, curioși, nerăbdători să vină pe lume, iar apoi s-au luptat pentru fiecare clipă, s-au luptat să aducă speranță și zâmbet și să șteargă durerea și disperarea părinților. Pentru că ei, prematurii, sunt frumoși, speciali, perfecți, curajoși. Sunt niște învingători

Cora Muntean, jurnalistă

 

Un alt mesaj frumos am citit și pe pagina comunității Octopus România – prietenii prematurilor, care au adus în România, prima dată la maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu proiectul caracatițelor tricotate care sunt de mare ajutor în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri.


„Azi, 17 noiembrie, sărbătorim în întreaga lume Ziua Mondială a Prematurităţii. Sărbătorim milioane de copii care înfruntă cu un curaj nebănuit problemele pe care viaţa prea devreme începută le pun în faţa lor. Milioane de copii-eroi, chiar supereroi unii dintre ei. În fapt, toată luna noiembrie este dedicată conştientizării privind prematuritatea şi complicaţiile sale. Pentru că, în întreaga lume, 1 din 9-10 copii se naşte prematur şi aceasta înseamnă aproximativ 15 milioane de copii pe an în întreaga lume. Iar prematuritatea şi complicaţiile sale reprezintă una din principalele cauze de deces perinatal şi până la vârsta de 1 an.
Iar cei în măsură să facă ceva – proiecte, programe de educaţie, investiţii în echipamente şi instruire a personalului şi chiar legislaţie – trebuie să audă, măcar o dată pe an, vocea noastră, a părinţilor şi a personalului medical, vocea prematurilor.
Prematurii sunt copii fragili în ciuda puterii cu care se luptă pentru fiecare respiraţie, pentru viaţă şi au nevoie de sprijinul nostru!
Azi este ziua lor şi le dorim tuturor piticilor din lume sănătate şi putere! La mulţi ani!”, au postat cei de la 
Octopus Romania – Caracatițe, prietenii prematurilor. 

Potrivit site-ului Organizației Mondiale a Sănătății, http://www.who.int/, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an, număr în continuă creștere. Peste 60 % dintre cazuri se înregistrează în Africa și în Asia de Sud. În țările sărace, aproximativ 12 % dintre bebeluși sunt născuți prematur, față de 9 % în țările mai bine dezvoltate, se mai arată pe Agerpres.

La mulți, mulți ani sănătoși tuturor bebelușilor, copiilor, tinerilor și adulților prematuri!

 

Foto deschidere: Comunitatea Facebook Octopus Romania – Caracatițe, prietenii prematurilor. 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE