Platformă industrială nouă, în pregătire la Ungheni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1570 Vizualizări

Platformă industrială nouă, în pregătire la Ungheni

Victor Prodan, primarul orașului Ungheni, a prezentat pentru cotidianul Zi de Zi care au fost proiectele importante al anului 2017, care sunt planurile pentru viitor dar și lucrurile pe care nu le-a reușit să le ducă la îndeplinire, în calitate de primar, în acest an. În interviul următor, veţi putea afla care sunt satisfacțiile funcției de primar, precum şi provocările acestei funcţii.

Reporter: Ce a adus 2017 pentru Ungheni, pentru dumneavoastră ca primar?

Victor Prodan: 2017 a însemnat o serie de proiecte importante pentru comunitatea noastră din perspectiva infrastructurii rutiere. O serie de străzi au acum o față nouă grație efortului echipei tehnice din primăria noastră și a firmelor contractante, care au dus la bun sfârșit aceste lucrări. Putem să nominalizăm aici lucrările efectuate la drumul de legătură cu Mănăstirea Recea în valoare de 292.991,51 lei cu TVA inclus, apoi modernizarea unor străzi din orașul Ungheni, judeţul Mureş: strada Primăriei – Stadionului, strada Tineretului, Strada Gării, Strada Cerghid 1 și strada Cerghid 2în valoare de 3.593.421,47 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 718.684,29 lei, o lucrare multianuala începută în anul 2016. La realizări trebuie să menționăm și faptul că am finalizat autorizația de construcție pentru o lucrare esențială – rețea de apă potabilă în localitatea Șăușa, un proiect care va fi derulat prin fonduri guvernamentale. Tot la capitolul realizări mai pot aminti racorduri de canalizare în localitatea Vidrasău  unde pentru 2018 mai avem foarte puțin de executat – rest de executat – 110.000 lei, dar și înlocuirea tâmplăriei vechi cu PVC ca parte a reabilitării termice pentru Căminul Cultural Vidrasău.

Rep.: Ați avut un proiect mare, de reabilitare a Școlii Gimnaziale „Emil Drăgan” din Ungheni. Ce puteți spune despre această investiție?

V.P.: Este o realizare de care suntem mândri. Este o investiție în valoare de 324.172,53 cu TVA inclus. Spun o investiție, pentru că mă gândesc aici la viitorul copiilor noștri. A te educa într-o școală modernă, curată, unde ai dotările necesare unui învățământ modern nu e doar o necesitate, e un lucru normal. Sau, cel puțin, așa ar trebui să privim orice acțiune a noastră care duce la modernizarea spațiilor de învățământ. Dacă copii noștri vor fi bine pregătiți, dacă ei vor avea toate condițiile de studiu, atunci comunitatea are viitor. Din perspectiva mea cred că aceasta e cea mai mare realizare, să dai o șansă viitorului.

Rep.: Ce proiecte aveți pentru anul care urmează?

V.P.: Proiecte sunt multe. Dacă ne referim la infrastructura rutieră, atunci pot aminti asfaltarea străzilor Crinului, Delniței, Bradului, Broșteni și Izvor lucrare în valoare de 1.835.154,25 la care se adaugă TVA – un contract multianual, apoi avem extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare. Tot la capitolul 2018, dar la fel ca și proiect multianual, datorită costurilor mari pe care le impune și a condițiilor tehnice, este podul pe care dorim să îl construim peste râul Mureș și care va lega localitățile Șăușa și Vidrasău. Aici doresc să insist asupra importanței acestui proiect, vital pentru dezvoltarea zonei noastre pe care deocamdată îl vom finanța din surse proprii. Evident, și aici vom încerca atragerea de fonduri fie guvernamentale fie nerambursabile, dar am considerat esențială demararea proiectului. Vom avea în curând și licitația de atribuire a lucrării, așa că sperăm să intrăm în linie dreaptă. Tot pentru 2018 avem în planul investițional amenajarea terenului de sport în localitatea Cerghid, lucrare estimată la valoarea de 49.189,92 la care se adauga TVA in valoare de 9.346,08 lei.

Rep.: V-ați propus vreun proiect în anul 2017, pe care nu ați reușit să îl duceți la capăt?

V.P.: Ca proiecte nu v-aș putea nominaliza, pentru că avem unele în derulare, altele care așteaptă diversele avize de care avem nevoie. Însă dacă tot m-ați întrebat, vă pot spune cu toată sinceritatea că regret faptul că nu am reușit să schimb mentalitatea unei părți dintre angajații instituției pe care o conduc. Vorbesc despre o mică parte, pentru că restul angajaților, a colaboratorilor mei, au înțeles că trebuie să punem cetățeanul pe primul loc, că trebuie să fim amabili, să vorbim politicos și mai ales trebuie să facem toate eforturile să rezolvăm problemele cetățenilor. Dar nu e târziu pentru nimeni să se schimbe în bine, chiar și în 2018.

Rep.: Au tinerii posibilitatea să se dezvolte în orașul în care locuiesc, mă refer la locuri de muncă, distracție, etc.?

V.P.: Dacă ne referim la locurile de muncă, aici e o piață dinamică și în creștere. Avem planuri de dezvoltare a unei noi platforme industriale. Cred că Ungheni a crescut în ultimii ani și ca urmare a creării de noi locuri de muncă în zonă. Așadar, la acest capitol lucrurile stau binișor. Pentru a întâmpina dorințele celor tineri, mai ales că în zilele noastre programul de muncă e solicitant iar bunicii nu mai au nici ei timp să se ocupe ca pe vremuri de nepoți, am decis construcția unei creșe și a unei grădinițe noi în Ungheni. Începem în 2018, tot un proiect multianual, valoarea fiind destul de mare. Sperăm însă ca odată finalizate lucrările, tinerii care au copii în Ungheni, dar și din localitățile învecinate, Sâmpaul, Gheorghe Doja, Cristești să se bucure de condițiile pe care le vom crea aici, astfel ca să aibă siguranța faptului că cei mici sunt bine îngrijiți în timp ce ei se află la muncă. În privința distracției, recunosc că Ungheniul nu este prea darnic la acest capitol. Ca și primărie vom investi în amenajarea unui parc orășenesc, un loc de promenadă și petrecerea timpului liber în natură. Cred însă că e o zonă în care mediul privat are mari șanse dacă decide să investească. În mod cert suntem și noi deschiși spre inițiative public-privat și vom încerca să contribuim cât de mult putem și în acest domeniu.

Rep.: Fiecare om se formează după un set de valori, principii, care sunt principiile dumneavoastră?

V.P.: Valorile creștine. O spun cu toată convingerea. Moralitatea, cred eu,  trebuie să primeze, echilibrul, corectitudinea să domine viața personală și cea profesională, unitatea de măsură trebuie să fie egală pentru toți.

Rep.: Care sunt satisfacțiile funcției de primar?

V.P.: Satisfacții, mai puține, timpurile în care trăim, realitatea din jurul nostru, invariabil produc multe insatisfacții. Dar în momentul în care reușești să duci la bun sfârșit un proiect pentru comunitatea care te-a ales, când vezi că viața celor din jur se schimbă în bine – acestea sunt satisfacțiile reale ale funcției.

Rep.: Cea mai mare dificultate a funcției de primar?

V.P.: Birocrația. Chiar dacă vi se pare ciudat să spun acest lucru, ca reprezentant al unei instituții birocratice. La rândul nostru, depindem de alte instituții, vă dau un exemplu. În primăvara acestui an am inițiat obținerea de autorizații necesare diverselor proiecte și lucrări. Mă credeți sau nu, dar uneori te lupți chiar și opt luni pentru o autorizație.

Rep.: Cum ați caracteriza orașul de când ați preluat mandatul de primar?

V.P.: Prosperitate, șanse pentru cei tineri, un viitor sigur.

Rep.: Imaginați-vă că sunteți un turist străin care vizitează Ungheniul. Ce părere aveți despre acest oraș?

V.P.: Din start vă spun că nu putem concura orașe precum Sighișoara, Târgu-Mureș sau Sovata, acestea au profil turistic. Noi ne specializăm mai degrabă în zona serviciilor și cea industrial-agrară. Chiar și așa, ne putem mândri în segmentul turismului ecumenic cu Mănăstirea Recea, un ansamblu fanion la nivelul județului. Cu siguranță ca turist aș aprecia  funcționarea Aeroportului, dar care, din păcate, încă nu și-a reluat funcționarea.

Rep.: Ce planuri aveți pentru viitor ca primar?

V.P.: Proiectele de care v-am pomenit și care cred sunt esențiale pentru comunitatea noastră, schimbarea mentalității unor angajați din aparatul primăriei și speranța că cetățenii înțeleg munca noastră și vor sprijini activitatea mea, pentru că doar susținând proiectele putem construi împreună orașul pe care ni-l dorim.

A consemnat GÁLL Boglárka

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!