Share

Home / Eveniment / FOTOGALERIE. Medicina produce și artiști: expoziție de artă plastică în cadrul Zilelor UMF
Prof. univ. dr. János Jung (centru), organizatorul evenimentului, alături de invitați (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. Medicina produce și artiști: expoziție de artă plastică în cadrul Zilelor UMF

Luni, 11 decembrie, a debutat o nouă ediție a Zilelor UMF Târgu-Mureș. La finele unei zile în care sesiunile științifice internaționale cu invitați de prestigiu s-au succedat cu generozitate, atmosfera a fost colorată de vernisajul expoziției de artă plastică „Arta în suflet de medic“ începând cu ora 16.00.

Evenimentul s-a desfășurat pe acordurile de vioară ale lui Kelemen Tibor care a cântat alături de panoul pe care puteau fi admirate câteva dintre lucrările sale. Expoziția are loc în prima zi a fiecărei ediții a Zilelor UMF Târgu-Mureș și cuprinde lucrări ale cadrelor didactice, studenților și ale angajaților Spitalului Județean Mureș.

 

Pensulă în loc de stetoscop și vopsele în loc de pacienți

Prof. univ. dr. János Jung, principalul organizator al evenimentului, consideră demersul ca fiind unul de suflet: „Prin expoziția de față am vrut să arătăm că mai sunt medici pasionați și de valorile culturale și spirituale, nu numai de cele materiale, care acuma primează peste tot. Eu anunț în fiecare an anunț organizarea evenimentului și aștept propunerile viitorilor expozanți. Cei care au asemenea preocupări mă contactează și își aduc lucrările.“

Fie că își exprimă sensibilitatea și viziunea față de lume (sau chiar față de propria meserie) prin desen, pictură sau sculptură, profesorii, medicii și studenții își iau în serios pasiunea și lasă la vedere pe pânză sau în lemn ceea ce în spatele halatului rămâne în restul timpului ferecat. În acest an au expus nu mai puțin de 17 artiști, patru dintre aceștia fiind studenți.

János Jung sculptează în lemn, iar lucrările expuse sunt prelucrări subtile și lăcuite ale unor rădăcini ale căror expresivitate naturală au fost doar puse în valoare de către profesorul artist. „Oamenii care sunt preocupați de sănătatea semenilor în general și au contact cu omul bolnav sunt mai sensibili față de frumos și încearcă să influențeze pacientul prin frumos“ crede János Jung.

Expoziția va fi deschisă pe toată durata zilelor UMF Târgu-Mureș, în intervalul 11-15 decembrie.

Andrei VORNICU

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

”Festival Mediteranean”, la Târgu-Mureș

În perioada 20-22 septembrie, vineri, sâmbătă și duminică, Bulevardul Cetății din Târgu-Mureș va găzdui un …

Share
Share