- redactia
- 0 comentarii
- 229 Vizualizări
AMR susține demersul CSM prin care solicită clarificări ținând de independența justiției
28 martie 2018Asociația Magistraților din România (AMR) susține demersul Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, concretizat prin adoptarea Hotărârii nr. 237/27 martie 2018, se arată într-un comunicat de presă al asociației, semnat de către președintele AMR, jud. Andreea Ciucă.
“În primul rând, în deplin acord cu Secția pentru Judecători, AMR își exprimă convingerea cu privire la rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, dar, în același timp, astfel cum Secția pentru Judecători a punctat, nu poate fi ignorată dezbaterea publică angajată de apariţia în spaţiul public a documentului purtând data de 10 octombrie 2012 şi transmis Ministerului Justiţiei, de către Comisia Europeană”, se arată în comunicat.
Asociația Magistraților din România (AMR) mai subliniază că, la acest moment și prin raportare strictă la conținutul scrisorii din data de 10 octombrie 2012, nu poate susține, la acest moment și prin raportare strictă la conținutul scrisorii din data de 10 octombrie 2012, mai exact prin raportare la paragrafele 18 și 20 din această scrisoare, că solicitările aduc atingere principiului independenței justiției, respectiv independenței judecătorului, astfel cum este statornicită prin art. 124 alin. (3) din Constituție.
“Însă, nu este mai puțin adevărat că nu avem dreptul de a rămâne indiferenți față de acte, fapte, împrejurări, declarații, afirmații, etc., care poartă, fie și numai cu titlu potențial, germenii încălcării acestei independențe. Cu atât mai mult atunci când asemenea semne par să vină de la instituții/autorități ce ar trebui să apere independența puterii judecătorești.
O asemenea perspectivă nu înseamnă că magistrații se consideră infailibili, nici că independența puterii judecătorești este un scut față de lume și nici că ar fi o calitate personală! Ci înseamnă că avem dreptul să primim lămuriri, clarificări, explicații suplimentare înainte de a formula o concluzie și de a decide asupra acțiunilor de urmat.
Acesta este, de fapt, sensul Hotărârii nr. 237/27 martie 2018 a Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum rezultă, în mod clar, din dispozitivul acestei hotărâri. CSM a stabilit „ca fiind utilă adresarea unei scrisori Comisiei Europene, în vederea lămuririi exacte a sensului solicitărilor cuprinse în paragrafele 18 şi 20, aceste informaţii fiind de natură a înlătura orice speculaţii generate în această privinţă”. Or, un astfel de demers reflectă așteptata asumare a rolului constituțional al CSM de garant al independenței justiției”, se mai subliniază în comunicat.
Întregul comunicat poate fi consultat dând click 83-18-Comunicat sustinere hot CSM-scrisoare CE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu