Nepăsarea cea ocolitoare. Pe când o centură ? Editorial
  • alin.zaharie
  • 1 comentarii
  • 1724 Vizualizări

Nepăsarea cea ocolitoare. Pe când o centură ?

-Nu vă supărați, sunt mașini care circulă ca nebunii la noi pe stradă. Una era să calce un câine, cât că nu l-a lovit. Nu contează că era câinele meu, dar dacă era un copil mic în locul câinelui? Nu se pot monta ceva radar sau limitatoare de viteză, nu cumva să se întâmple vreo nenorocire ?

– Am patrulat, nu au fost probleme, iar despre vreo limitare de viteză, încă nu am avut un caz mortal pe strada cu pricina .

Oameni buni, nu e vreun text de Ray Bradbury, e chiar un dialog  care a avut loc undeva într-un oraș din România.

La ceva vreme distanță, în același oraș, dar într-o zonă ceva mai joasă, în Cartierul Unirii mai exact, un copil își pierde viața, călcat pe trecerea de pietoni de o mașină, și aici nu mă refer aici la un automobil ci la un „ansamblu de vehicule” după cum ne spun cei de la IPJ Mureș, adică un ditamai camion.

Au urmat comentarii peste comentarii pe rețelele de socializare, cine-i de vină, cum s-a ajuns la așa ceva, cum de a ajuns un copil de 10 ani să fie ucis pe zebră, protectoatea pietonilor după cum spune manualul rutier.

Vinovatul va fi stabilit de cei în măsură, dar sunt necesare niște aprofundări ceva mai adânci, care au generat această tragedie.

Să începem cu locul accidentului, un cartier traversat de un drum european.  Totul ok până acum, dar acel drum face parte din centura ocolitoare a orașului, folosită de cei care vin din de pe Valea Mureșului spre Târgu-Mureș, Bistrița sau Cluj (și invers).

Am ajuns la cuvântul magic „CENTURĂ”, cea care să ne scape, pe noi cei care locuim prin vreun astfel de cartier, de vreun camion, TIR sau alt vehicul greu.

Undeva cândva, în orașul cu pricina, cel al accidentului mortal în care i-a căzut victimă copilul de 10 ani, exista pe tapet  vreo două idei de centuri ocolitoare, numai bune pentru camionagii care veneau de la Bistrița sau de la Toplița.

Cele două centuri au rămas doar vorbărie, iar orașul a trebuit să suporte traficul greu, care, cu vigilența șoferilor își făcea cu greu cărare spre destinație.

Ce s-a ales de schițele celor două centuri ?

Acum aprindem o lumânare și ne văicărim de semnalizări și parcări adiacente conturului cu cretă al unui băiețel de 10 ani.

Ce s-a întâmplat în orășelul cu arcuș ? Chiar nu i-a scanat  nimeni harta rutieră , să se întrebe dacă….. ?Câte droburi de sare mai stau să pice până la un alt caz mortal ?

Trecem cu vederea peste gropile astupate de gura lumii, peste infrastructura deloc comodă urbei, dar cu victimele nevinovate ce facem ?

Să fiu în locul altora aș suna rapid la Bistrița, Miercurea Ciuc, chiar la București, să-i întreb : colega, nu facem ceva comun, o centură măcar, că ne mor copiii nevinovați pe trecerea de pietoni.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • In acest oras sunt bani pentru tot feluri de spectacole de CACAT!!!de finantat cluburi de fotbal (niste analfabeti care dau in minge)Pentru construirea unei centuri ocolitore NU!!!!Circula TIR rile printe apartamente!!!!!Bine ca flutura drapele prin tot orasu!!!!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE