EXCLUSIV! Eşec răsunător al DNA în dosarul „Dăneşan – ADR Centru” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1221 Vizualizări

EXCLUSIV! Eşec răsunător al DNA în dosarul „Dăneşan – ADR Centru”

Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie s-a pronunţat miercuri, 23 mai, în dosarul în care Ioan Dorin Dăneşan, fost primar al municipiului Sighişoara în perioada 2000-2014, era acuzat, în noiembrie 2017, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de „săvârşirea infracţiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”. Instanţa a constatat nulitatea rechizitoriului şi a ordonanţelor întocmite de procurorii anticorupţie şi a dispus excluderea de la dosarul cauzei, ca nefiind legal obţinute, a tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Ce spunea DNA, în noiembrie 2017

În noiembrie 2017, procurorii anticorupţie susţineau că Primăria municipiului Sighişoara, în calitate de lider al parteneriatul cu Colegiul Naţional “Mircea Eliade”, a solicitat, în anul 2014, o finanţare nerambursabilă, context în care primarul Dorin Dăneşan a semnat o declaraţie de eligibilitate (anexă a Cererii de finanţare) prin care declara pe proprie răspundere că nu a suferit condamnări definitive ca urmare a încălcării conduitei profesionale.
“În realitate, în 7 martie 2013, inculpatul Dăneşan fusese condamnat definitiv de către Curtea de Apel Târgu-Mureş la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Printr-o adresă emisă la 30 decembrie 2014, după constituirea acestui dosar, Primăria Sighişoara a solicitat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în baza prevederilor contractuale, încetarea prin acordul părţilor a contractului de finanţare respectivă”, precizau procurorii DNA.

Decizia Curţii de Apel Târgu-Mureş din mai 2018

Redăm, în rândurile de mai jos, decizia instanţei din data de 23 mai 2018:

“Soluţia pe scurt: În baza articolului 4251, alineatul 7, punctul 2, litera a, Cod procedură penală cu referire la articolul 347 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de inculpatul D.I.D. (Dorin Ioan Dăneşan – n.r.) împotriva încheierii penale nr. 34/CP pronunţată la data de 19 martie 2018 de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş. Desfiinţează integral hotărârea atacată şi dispune: În baza articolului 346, alineatul 3, litera b, Cod procedură penală constată nulitatea rechizitoriului din 10 noiembrie 2017 emis în dosarul nr.130/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi a tuturor ordonanţelor emise în menţionatul dosar şi dispune excluderea de la dosarul cauzei, ca nefiind legal obţinute, a tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale. Dispune restituirea cauzei la organul emitent Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu din 23 mai 2018.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 27/2018 – 23 mai 2018.”

Ioan Dorin Dăneşan: “S-a făcut dreptate”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, fostul primar al municipiului Sighişoara a declarat că intenţionează să îşi vadă mai departe de viaţă şi de activitatea sa, reiterând ideea că a fost hărţuit pe nedrept de procurori.

“Nu pot spune mai multe decât scrie în încheierea respectivă. Mă mir că s-a întâmplat aşa, pentru că nu aveam nicio speranţă. La Tribunal, dosarul a mers ca prin brânză, înainte, şi acum, la Curtea de Apel, s-a făcut dreptate pentru că nu există nimic, eu chiar nu am făcut nimic. Mă rog, mă hăituie încă”, a afirmat Ioan Dorin Dăneşan.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE