Se pregătește „fundația” Centrului Olimpic de lupte Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Se pregătește „fundația” Centrului Olimpic de lupte

În prezența directorului sportiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român Alexandru Epuran și a antrenorilor federali Marian Berbec și Petre Onciu, împreună cu Alexandru Ballai, vicepreședinte al federației de specialitate și președintele secției de lupte a clubului CS Mureșul, Iuliana Rus, director executiv a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș, a salutat ideea înființării la Târgu-Mureș a Centrului Național Olimpic pentru Pregătirea Juniorilor, la lupte libere. Acest proiect se va derula în colaborare cu Federația Română de Lupte și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, centrul urmând a fi inaugurat odată cu acordul FR Lupte. Finanțarea acestui centru va fi asigurată de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român, iar activitatea se va desfășura în 300 de zile dintr-un an calendaristic. Colectivul Centrului va fi alcătuit din 18 sportivi de la categoria juniorilor mici (14-16 ani), 3 antrenori și un cadru medical, care vor fi cazați la baza din cadrul Complexului Mureșul, aflată în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș. Coordonatorul Centrului numit de către Biroul Federal al FR Lupte va fi, iar funcția de manager i-a fost încredințată lui Gyarmati Ferenc, membru al Biroului Federal al FRL, totodată antrenor și director al Clubului Sportiv Școlar Târgu-Mureș. S-a menționat faptul că cei selcționați vor concura pentru România când ar urma să participe la competiții internaționale, dar ei vor rămâne în continuare legitimați la cluburile de la care provin.

 

O onoare, dar și o mare responsabilitate

„Pentru noi este un evenimet deosebit de important și o onoare din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român de a lua decizia ca acest centru să ia ființă la Târgu-Mureș. Meritul îi aparține în mare măsură domnului Alexandru Ballai, dar și a celor care de-a lungul timpului au demonstrat faptul că luptele reprezintă o disciplină de tradiție în orașul nostru. Luptele sunt o ramură sportivă care presupune disciplină, multă muncă și poate fi asemănată cu viața însăși, care este o permanentă luptă”, a menționat Iuliana Rus.

Viitorul coordonator al centrului a ținut la rândul său să menționeze faptul că acest privilegiu este un avantaj pentru sportivii mureșeni, care se vor putea pregăti alături de cei care urmează a fi selecționați în cadrul lotului, dar totodată și o mare responsabilitate. „Este o onoare pentru noi faptul că federația a acordat Târgu-Mureșului găzduirea acestui centru, dar ne așteptă o muncă grea, în urma căreia sperăm să ajungem să creștem și să calificăm în viitorul apropiat sportivi care să urce pe podiumurile celor mai importante competiții internaționale. Luptele se află pe locul doi într-un clasament al federațiilor în ceea ce privesc rezultatele internaționale, iar Târgu-Mureșul nu a fost ales întâmplător, deoarece a dat României numeroși sportiv valoroși, care au adus medalii de la cele mai puternice competiții mondiale. Cei care vor fi selectați în acest centru nu vor fi neaparat doar campionii naționali, ci mai degrabă cei mai serioși și disciplinați sportivi, dispuși să muncească și capabili să reprezinte cu cinste România în întrecerile majore. Componența lotului va fi astfel în continuă mișcare, vor fi cooptați cei care dovedesc că merită să facă parte din acesta”, a precizat Alexandru Ballai.

 

Educația nu va fi neglijată

Directorul sportiv al COSR Alexandru Epuram a ținut la rândul său să sublinieze faptul că Târgu-Mureșul a fost ales în urma rezultatelor sportivilor din cluburile mureșene de-a lungul timpului, a valorii antrenorilor, dar a menționat și faptul că unul dintre factorii de bază rămâne educația. „În țară sunt mai multe centre olimpice, la mai multe ramuri sportive, unde sunt selecționați cei mai talentați sportivi, de către cei mai valoroși antrenori. Pentru luptele libere a fost ales Târgu-Mureșul deoarece se știe că aici s-au format mulți sportivi valoroși, este un oraș cu mare tradiție. Trebuie menționat însă faptul că nu doar selecția sportivilor este esențială. Trebuie să ținem cont de condiții, școlarizare, cazare și masă, de posibilitatea ca cei selectați să-și poată continua studiile. Procesul educațional este foarte important, nu trebuie să neglijăm acest aspect și putem întâmpina piedici chiar din partea părinților celor care nu manifestă seriozitate. După vizitele efectuate am constatat că peste tot avem deschidere și sprijin, condițiile sunt din cele mai bune și urmează doar să primim acceptul din partea federației pentru a inaugura centrul”, a precizat Alexandru Epuran.

Orașul cu singurul campion mondial la seniori

Prezent și el la întâlnire, antrenorul federal Marian Berbec a ținut să sublinieze la rândul său că alegerea Târgu-Mureșului nu a fost deloc întâmplătoare. „Ne bucurăm mult pentru interesul manifestat la Târgu-Mureș pentru înființarea acestui centru, de sprijinul acordat. Este nevoie de foarte multă muncă, speranțele sunt mari și sperăm ca aceste speranțe să fie conforme cu rezultatele muncii unui colectiv care pornește din orașul care a dat României primul și singurul campion mondial la seniori. Este unul pe termen lung, dar trebuie să ne gândim deja în pespectivă, la Jocurile Olimpice din 2024, chiar 2028”, a specificat fostul campion.

Centru va fi așadar inaugurat în preajma începerii noului an școlar, dar acest lucru nu este condiționat de acest termen.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE