Două premiere în această toamnă, în cadrul Festivalului Fabulamundi Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

Două premiere în această toamnă, în cadrul Festivalului Fabulamundi

Se apropie o nouă ediție a reputatului Festival Fabulamundi la Târgu Mureș. Autoarea dramatică Alina Nelega, conducătoarea Masteratului de Scriere dramatică a Universității de Arte din Târgu Mureș, a oferit mai multe informații despre festivalul pe care îl coordonează, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia lansării programului „UAT’s next? Îmbunătățirea accesului pe piața muncii a absolvenților Universității de Arte din Târgu-Mureș prin facilitarea activităților de învățare în mediul de muncă real național și european”.

„Fabulamundi este un proiect dedicat promovării internaționale a dramaturgiei noi românești și schimbului cu alte dramaturgii europene. Este vorba despre Italia, Spania, Polonia, Cehia, Germania, Austria. Sunt în total 10 parteneri. Universitatea de Artă din Târgu Mureș are un partener național, în România. Este vorba de Teatrul Odeon din București, care se știe că dezvoltă programatic spectacole pe texte noi românești și internaționale. Acest program constă din rezidențe, prezentări scenice și producții. Toamna aceasta vom avea două producții: una ca urmare a unei prezentări scenice, este vorba de un spectacol intitulat „Numele meu e Laika”, iar premiera va avea loc la Teatrul Ariel. A doua producție va fi „Cântecul rândunicii” și va avea premiera în cadrul Festivalului Studio al universității. Autorul va fi prezent și va conduce un atelier de scriere dramatică cu studenții ambelor facultăți, în limba română și în limba maghiară. Este un dramaturg extrem de cunoscut, nu numai în Europa, dar și în America, fiind de limbă spaniolă. Este din Barcelona și se numește Guillem Clua și ne bucurăm că această premieră va avea loc concomitent cu premiera din Madrid. Am vorbit cu autorul, este foarte fericit, așteaptă cu multă emoție să vină la Târgu Mureș”, a declarat Alina Nelega. Coordonatoarea festivalului a detaliat complexitata programului și a punctat câteva evenimente conexe cu implicare internațională.

20 de dramaturgi străini, la Târgu Mureș

„Fabulamundi e un proiect lung, antrenează o parte din studenți, dar merge în paralel cu curricula universității și mai ales cu masteratul de Scriere dramatică pentru că având ca focus dramaturgul, desigur că antrenează și alți masteranzi: pe cei de la actorie, pe cei de la regie și chiar și profesori ai universității. Este un proiect destul de aerisit și sperăm să se continue și după 2020, când finalitatea lui va fi în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Roma, unde vom participa și noi cu o producție. Urmează să vedem cu ce vom decide împreună să mergem. La anul vom publica și o antologie de texte. Toate aceste texte vor fi publicate și în formă fizică, traduceri în limba română. Va avea loc și un eveniment de mobilitate în cadrul căruia vor fi prezenți 20 de dramaturgi, și care probabil că va avea loc în cadrul Festivalului Studio sau poate în cadrul Festivalului Make a Move”, a precizat Alina Nelega.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE