Investigații gratuite pentru diagnosticul vezicii hiperactive de Zilele Urologiei Mureșene Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1442 Vizualizări

Investigații gratuite pentru diagnosticul vezicii hiperactive de Zilele Urologiei Mureșene

Investigațiile gratuite pentru depistarea afecțiunilor din sfera urologică vor continua la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș. Concret, se intenționează dezvoltarea unui proiect privind tratamentul vezicii hiperactive, afecțiune subdiagnosticată și care afectează extrem de mult calitatea vieții. Screeningul va avea loc în luna mai, în cadrul evenimentului Zilele Urologiei Mureșene.

Sindromul vezicii hiperactive reprezintă necesitatea imperioasă de a urina cu sau fără pierdere de urină. Simptomatologia este dominată de creșterea numărului de micțiuni, necesitatea de a urina imediat, atât pe timpul zilei cât și noaptea, fiind însoțită de durere hipogastrică și uneori de pierdere de urină involuntar.

Cauza principală a acestei afecțiuni este determinată de funcționarea defectuoasă a mușchiului vezical, ce poate fi determinată de leziuni nervoase în urma unor traumatisme sau intervenții chirurgicale, sarcini şi nașteri repetate, malformații congenitale ale tractului urinar, reacții adverse ale unor medicamente: antidepresive, antihistaminice, sedative sau produse ce conțin cofeină, boli neurologice precum atacul vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă, traumatisme sau tumori medulare etc, infecții urinare repetate- netratate, tumori vezicale, prostatită, adenomul sau cancerul de prostată.

Netratată, această afecțiune poate avea un impact negativ asupra vieții psihosociale a pacientului, a activităților sale zilnice. Incidența la nivelul populației generale este în continuă creștere și afectează atât femeile cât și bărbații. Potrivit unor studii, în jur de 16-17% din populație suferă de sindrom de vezică hiperactivă. Potrivit specialiștilor, ”netratată, această boală poate să determine tulburări ale somnului care pot duce până la depresie, reducerea capacității de concentrare, anxietate, nervozitate, reducerea încrederii în sine, infecții ale tractului urinar”.

Accent pe terapia vârstnicilor

”Vrem să dezvoltăm un proiect vizavi de tratamentul vezicii hiperactive, este o afecțiune care afectează extrem de mult calitatea vieții. După dispnee, practic este pe locul al doilea din punct de vedere al afectării calității vieții. În cadrul Clinicii de Urologie avem o adresabilitate crescută pentru că vin foarte mulți pacienți pentru investigații urodinamice, care sunt extrem de rar efectuate în România, practic în două- trei centre mari se fac aceste examinări. Vrem să dezvoltăm aceste examinări, să diagnosticăm și mai mult cazurile de vezică hiperactivă deoarece, conform studiilor recente, ea este sub diagnosticată, sunt foarte mulți pacienți care suferă, atât bărbați cât și femei”, a declarat prof. dr. Mártha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie.

Mai mult, din acest an se va pune un accent deosebit pe tratamentul pacientului în vârstă, fiind nevoie de revizuirea tratamentului acestor pacienți. ”Trebuie să revizuim terapia acestor pacienți pentru că sunt foarte multe medicamente care sunt ori contraindicate ori vor fi administrate cu foarte mare atenție pacienților în vârstă, vrem să regândim tratamentul acestor pacienți”, a conchis șeful Clinicii de Urologie. Conferința Zilele Urologiei Mureșene se află în acest an la cea de a opta ediție și se va desfășura în perioada 24-25 mai 2019, la Târgu-Mureș.

Arina TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE