FOTO: Donație Salvați Copiii pentru copiii cu malformații congenitale cardiace Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 986 Vizualizări

FOTO: Donație Salvați Copiii pentru copiii cu malformații congenitale cardiace

În România, aproximativ 1000 de copii se nasc cu malformații congenitale cardiace. Dintre aceștia, aproape jumătate sunt operați în țară, cele mai multe intervenții fiind  efectuate la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant  (IUBCvT) Târgu-Mureș. Pentru a contribui la creșterea calității actului medical oferit micuților pacienți, organizația Salvați Copiii România și librăria online Libris au făcut posibilă dotarea unității sanitare cu aparatură performantă în valoare de 105.000 de euro.

Peste 100.000 de clienți ai librăriei online Libris au donat pentru Salvați Copiii în cadrul proiectului de strângere de fonduri în beneficiul Institutului Inimii din Târgu-Mureș, fiind achiziționate un aparat de ventilație Maquet Servo-U și un monitor Spectrum M4.

”Este foarte important ca cititorii care donează să știe ce se întâmplă cu banii lor. Am ajuns în 10 luni să ne fie donați 105.000 de euro”, a declarat Virgil Oniță, director general Libris.

Monitorul permite monitorizarea tuturor parametrilor biologici ai copiilor în timpul circulației extracorporeale, fiind o ”oglindă a tot ceea ce se întâmplă în corpul copilului în timpul circulației extracorporeale”, iar aparatul de ventilație asigură tratamentul cât mai adecvat și, pe cât posibil, lipsit de efecte secundare sau complicații, prin posibilitățile sale de tratament oferind posibilitatea de a fi îngrijiți ”optim pacienții foarte fragili, cum sunt nou născuții, la care, după intervenția chirurgicală, trebuie lăsat toracele deschis câteva zile”.

”Aceste aparate au fost deja folosite, sunt foarte utile în activitatea noastră și sperăm ca, în continuare, astfel de dotări să fie direcționate către centrul nostru pentru că eu consider că toți copiii din România trebuie să fie operați în România, de către medici români și sunt convins că avem capacitatea, atât ca resursă umană, cât și din toate punctele de vedere, ca să acoperim acest lucru, dar pentru aceasta va trebui un program foarte concret”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară  din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș.

Colaborare interdisciplinară

Institutul Inimii din Târgu-Mureș este singurul centru medical din țară unde este abordată constant patologia malformațiilor congenitale cardiace fiind asigurată asistența medicală necesară 7 zile din 7, 24 de ore din 24, sunt realizate intervenții complexe la copii foarte mici, inclusiv nou născuți. La Târgu-Mureș vin să nască și viitoarele mame ale căror copii sunt diagnosticați din perioada intrauterină cu aceste malformații, ei trebuind să fie operați în perioada de nou născuți, în primele patru săptămâni de viață.

”În domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice nu este nevoie doar de chirurgi, este nevoie de închiderea unui cerc- cardiologi pediatrii, intervenționist, anestezist, neonatolog, chirurg. Noi suntem privilegiați și beneficiari ai unei colaborări interdisciplinare”, a adăugat prof. dr. Horațiu Suciu.

Salvați Copiii continuă să sprijine Institutul Inimii din Târgu-Mureș

” Se știe foarte puțin în țară de performanțele pe care le-a atins echipa de aici. Până acum, din 2005, au fost operați aici peste 3.600 de copii. Știu foarte multe familii care așteaptă o intervenție, se gândesc să ajungă la Târgu-Mureș. Știu foarte multe mămici care nasc aici pentru că în controlul anterior li se spune că bebelușul are o malformație de natură cardiovasculară și trebuie să-l vadă doctorul Suciu. Ceea ce ni se pare nouă de neînțeles este de ce nu există mai mult suport față de ce se întâmplă aici la Târgu-Mureș, pentru că sunt lucruri foarte rare și speciale care se fac aici”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Organizația dorește să se implice și în strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui sistem de radiologie digital, al cărui preț estimativ este de 175.000 de euro. În prezent, radiografiile în terapie intensivă se fac prin metoda clasică, pe film, însă un sistem de imagistică digitală ar permite o expunere mai redusă la radiații, obținerea mai rapidă a imaginilor, o calitate mult îmbunătățită a acestora, stocarea lor pe termen lung având în vedere că acești copii suferă mai multe intervenții de-a lungul timpului pentru corecția malformației.

Trei medici operează inimile micuțe

Marius Fărcaș este tatăl unei fetițe de trei luni, operată prima dată în luna martie la Institutul Inimii din Târgu-Mureș. Malformația a fost depistată în ultimul trimestru de sarcină.

”Am fost trimiși aici deoarece ni s-a spus că ar fi cel mai bine. Cred că am luat alegerea cea mai bună să venim aici. Fetița a fost operată pe cord, urmează să fie din nou operată și suntem mulțumiți de condițiile de aici și cum a fost tratată. Sperăm să fie bine”, a spus tatăl fetiței.

Operațiile la copii sunt realizate de trei medici, prof dr. Horațiu Suciu, dr. Claudiu Chivu și dr. Valentin Stroe. Pe an, aici sunt operați în medie 200 de copii.

”Numărul de copii nu corespunde cu numărul de intervenții, acesta este mult mai mare pentru că în general malformațiile cardiace congenitale nu se rezolvă dintr-o singură intervenție chirurgicală. Ea presupune mai multe etape până când intervenția este considerată corectată chirurgical. În general, se operează câte un copil în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, la care se adaugă urgențele care ne vin în limita capacității noastre logistice”, a precizat dr. Mariana Ciorba, directorul medical al IUBCvT Târgu-Mureș.

 

Text şi foto: Arina TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE