(P): Măsură educațională 100% PSD: Învățământul profesional și dual – o mână întinsă firmelor care duc lipsă de forță de muncă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

(P): Măsură educațională 100% PSD: Învățământul profesional și dual – o mână întinsă firmelor care duc lipsă de forță de muncă

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, fiind organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori. Totodată operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor și  bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, adică astăzi 200 de lei lunar din partea statului și 200 de lei din partea societății interesate. Societățile partenere asigură şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Sistemul dual facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Datorită măsurilor PSD în județul Mureș numărul elevilor înscriși la școlile profesionale a crescut în ultimii trei ani cu 300 de elevi de la an la an. Pentru anul școlar 2019 – 2020 se preconizează a fi înscriși 1.278 de elevi dintre care 61 în clase tip dual.

Voi fi mecanic auto și sigur voi avea de lucru cât vreau. O voi face cu plăcere.”

Chestionat de către Telegraful de Mureș, unul dintre tinerii care a ales ca începând din anul școlar viitor să se înscrie într-o astfel de clasă ne-a declarat: Mai bine merg la o şcoală profesională (cu sitem dual – n.r.) şi învăț o meserie pe care o voi face cu plăcere, decât stresat că trebuie sa iau bac-ul și poate apoi să fac o facultate, că așa e moda, și să mor de foame că nu îmi găsesc de lucru în domeniu. Voi fi mecanic auto și sigur o să am de lucru cât vreau. Am noroc că părinții mă lasă.”, spune Adrian M. din Târgu Mureș, în vârstă de 14 ani.

Mai mulți sociologi au afirmat de-a lungul ultimilor ani că este, din păcate, o problemă de mentalitate în România: există presiunea socială de a trimite copilul la liceu, să termine neapărat o facultate, să găsească un loc de muncă, să-și întemeieze o familie şi, eventual, chiar să iasă la pensie din locul unde s-a angajat la 25 de ani.

Guvernul PSD acordă o atenție sporită învățământului profesional și dual

Guvernul PSD și  Ministerul Educației Naționale tratează cu mare atenţie problema învăţământului profesional şi tehnologic, fiind o necesitate majoră în pregătirea forţei de muncă. În 2013 PSD a reînfiinţat şcolile profesionale de doi ani, iar în 2014 s-au reînfiinţat şi şcolile de 3 ani. Creşterea numărului de clase duale şi de elevi la „profesională” este cerută inclusiv de agenţii economici, care se confruntă cu diminuarea forţei specializate de muncă.  Era nevoie de aşa ceva, cu atât mai mult cu cât forţa de muncă a specialiştilor, din domeniul tehnic dar şi al serviciilor, în general „meseriaşii” – este îmbătrânită, media de vârstă fiind în jurul a 50 de ani.

Potrivit analizei efectuate la nivel județean, criteriul esenţial de selecţie a şcolilor care să devină reale centre de pregătire profesională prin școala profesională/duală presupune, ca aspecte obligatorii, următoarele elemente: existenţa unui cămin/internat pentru elevi/profesori; cantină şi bibliotecă dotate şi utilate corespunzător; minimă bază de instruire practică pentru meserii şi specializări cerute de particularitatea zonei; bază sportivă – terenuri de sport; resurse umane calificate (ingineri, maiştri, instructori).

La cererea primarului, ministrul Educației a dispus înființarea la Band a unei clase de mecanici agricoli

Conform planului de școlarizare în învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2019 – 2020 în județul Mureș vor funcționa 47 de clase cu un număr de 1.278 de elevi. Dintre aceștia  61 de elevi vor învăța în sistemul dual: o clasă de mecanici auto la Liceul Tehnologic „Aurel Persu” din Târgu Mureș și două clase cu specializare electromecanic utialje și instalații electrice la Liceul Tehnologic Electormureș tot din Târgu Mureș.

Prezentă la Târgu Mureș cu ocazia deschiderii Olimpiadei Naționale de Geografie, ministrul Educații, d-na Ecaterina Andronescu, a afirmat în cadrul unei întâlniri cu liderii PSD din județ că începând de anul viitor la Band va funcționa și o clasă de mecanici agricoli. Ministrul a răspuns astfel solicitării primarului comunei Band, ing. Mircea Radu, care a afirmat că agricultura mureșeană are mare nevoie de mecanici agricoli, clasele care pregătesc agricultori – culturi de câmp, nereușind să asigure cererea de specialiști pentru muncile agricole din zona de câmpie a județului.

Începând cu anul școlar 2019 – 2020 în clasele din școlile profesionale din Târgu Mureș vor învăța  521 de elevi, care se vor pregăti pentru meserii cum ar fi: mecanic auto, electrician, tâmplar, lucrător comercial, bucătar, operator în industria chimică, confecționer produse textile, ospătar, zugrav sau dulgher. La Reghin vor învăța meserie 192 de elevi. Târnăveniul va avea 84 de elevi, la fel ca și Sighișoara. La Luduș se vor înscrie în clasele de profesională 56 de elevi, la Iernut – 28, Sângiorgiul de Pădure – 28, Miercurea Nirajului – 56, Sovata – 56, Deda – 28 și Band – 56.

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD. Executat de Zi de Zi Events SRL. CUI mandatar financiar coordonator: 4119008)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE