Home / Cultură / Reghinenii, părtași la un „Dineu cu proști” de toată cinstea
Pierre Brochant (David Bordea) alături de cel mai ”prost dintre proști”, François Pignon (Matei Straia)

Reghinenii, părtași la un „Dineu cu proști” de toată cinstea

Distribuie

Iubitorii teatrului din Reghin au avut parte  marți seara  de un nou spectacol pe scena Casei  Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”, piesa ”Dineu cu proști” de Francis Veber, producție a Teatrului ”Ludicus” din Toplița.

Ce mai e și cu acest dineu ?

În fiecare miercuri seara, cei mai importanți oameni de afaceri din Paris se întâlnesc pentru un dineu cu proști. Fiecare dintre ei, după ce a scotocit după cel mai „prost dintre proști”, după ce i-a întocmit dosarul, își aduce exemplarul la întâlnire.  Schema e simplă. Acum, cine crede că mergând la piesă va asista la o cină delicioasă, uită că piesa de teatru nu se simte bine până când nu are o ruptură de nivel. De data aceasta, ruptura de nivel era cât pe ce să fie de coloană, pentru că editorul Pierre Brochant (David Bordea), în sufrageria căruia ne aflăm, suferă de o criză de sciatică. Doctorul Archambault (Marcel Stoian) decretează: fără dineu. Dar ce să te faci când prostul tău e deja pe drum?  Odată ajuns la reședința editorului, gafele lui François Pignon (Matei Straia) curg șuvoi, cu seninătate și inocență, provocând cele mai hilare, spumoase și tragi-comice întâmplări. 

„Cine are dreptul să decidă despre alții cât de proști sau deștepți sunt ?”

Din distribuția spectacolului pus în scenă de Daniela Buzilă au mai  făcut  parte Lorena Cotfas (Marléne Sasseur), Mara Haja (Christine Brochant), Viorel Moldovan (Lucien Cheval) și Alexandru Baciu (Juste Le Blnc).

„Am gândit să punem în scenă această piesă anul trecut, iar la începutul lunii aprilie am  avut premiera. La Reghin,  a fost cea de a treia scenă , după Toplița și Târgu-Mureș, unde am jucat piesa ”Dineu cu proști”. Ideea noastră a fost să mergem de regulă pe piese clasice, care, din punctul meu de vedere mi se par  mai frumoase, parcă transmit mai mult. Poate sunt eu mai de modă veche, dar așa am lucrat cu acești tineri încă de la început, idee care a fost agreată și de ei. Piesa a fost extern de bine primită de către public, neașteptat de bine pot zice, atât de cel de acasă, la Toplița, cât și de cel din  Târgu Mureș și Reghin. A fost o plăcere să lucrez cu acești tineri minunați. Sunt obișnuiți cu scena de mici,  nu au fost probleme să punem pe picioare acest spectacol. Le-au plăcut de la început rolurile, astfel ca ele să să se potrivească fiecăruia, fapt pentru care am putut lucra cu plăcere. Cât despre „Dineu cu proști”,  este o piesă despre oameni, făcută cu oameni, care are ca temă „prostia”. Această comedie  cultă, bine construită, alertă, vie, face ca spectatorul să uite de griji, să râdă din plin, fapt pentru care este o piesă pe gustul tuturor. Piesa îndemnă și la o reflecție, la un posibil răspuns al unor întrebări vechi de când lumea dar foarte actuale: „Ce înseamnă să fi prost ?” sau „Ce înseamnă să fi deștept ?”, și nu în ultimul rând : „Cine are dreptul să decidă despre alții cât de proști sau deștepți sunt ?”, a precizat  Daniela Buzilă, regizorul spectacolului.


De asemenea, verificati

Brad dispărut după o acțiune de ”toaletare” în Târgu Mureș

Distribuie Un internaut târgumureșean pe nume Vali Borz susține că vineri, 3 februarie, la orele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.