Artele marțiale, secția cu cei mai numeroși campioni Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1067 Vizualizări

Artele marțiale, secția cu cei mai numeroși campioni

Secția de Arte Marțiale a Clubului Sportiv Mureșul Târgu-Mureș reușește să mențină sus ștacheta, indiferent de vremuri și condiții. Secția în care antrenorul Horváth Attila a scos în cei 29 de ani de activitate în cadrul clubului, practic jumătate din cei 60 pe care CS Mureșul tocmai i-a sărbătorit, se menține în frunte doar datorită ambiției și dăruirii practicanților unei ramuri sportive care înainte de 1989 era o „disciplină tabu”, practicanții acestor discipline fiind aproape în „ilegalitate”.

Este secția care deși nu este o ramură olimpică, a adus clubului cele mai multe titluri mondiale sau europene, cea care a dat deseori Sportivul anului la Gala Sportului Mureșean. Printre aceștia, frații Gombos Csaba și Attila, Traian Rus, Mátyus Ervin, Papp Csaba, Hallai Andrei, Kiss-Apostolache Andrea.

„Secretele” acestei longevități le aflăm de la antrenorul Horváth Attila, cu ocazia evenimentului organizat la aniversarea celor 60 de ani de la înființarea CS Mureșul.

Reporter: Cum explicați faptul că artele marțiale se află mereu în frunte în ceea ce privesc rezultatele?

Horváth Attila: Chiar dacă nu este o ramură foarte urmărită și susținută, am avut și avem în continuare rezultate valoroase, așa cum s-ar putea spune, „ținem sus steagul”, dar explicația este una simplă: munca pe care o prestăm pentru a obține aceste rezultate, cu titluri sau medalii la întrecerile mondiale și europene. Aceasta ar fi explicația, factorul determinant. Adevărul este că în cadrul clubului nostru, la celelalte ramuri este foarte greu să menții un sportiv mai mulți ani. Eu am reușit în acești ani să mențin în competiții sportivi de nivel mondial, unde seniorii rezistă aproximativ 12 ani. Explicația vine așadar din faptul că i-am menținut pe cei care au ajuns la un nivel înalt. Când ne uităm la alte sporturi, unele au juniori foarte talentați, dar aceștia nu pot fi menținuți la club o perioadă mai îndelungată. Cei de la artele marțiale se dedică mai mult și fac deseori eforturi pentru a participa la cele mai puternice competiții, fără a căuta susținere din altă parte, sunt mult mai dedicați clubului.

Rep.: Putem face o comparație cu alte ramuri și condițiile oferite?

H.A.: Comparație cu alte ramuri îmi este mai greu să fac, deoarece nu cunosc suficient necesitățile fiecăreia. Pot spune doar că în trecut noi am avut tot necesarul, începând de la echipamente, până la condiții de pregătire. Acum nu mai avem nimic, ne antrenăm în condiții foarte proaste, la fel ca și în perioada socialismului, dar rezultatele sunt la fel de valoroase.

Rep.: Aveți stabilite obiective pentru viitor?

H.A.: Este foarte greu de spus ceva despre viitor. Vom avea multe competiții importante, multe de nivel mondial, dar ne confruntăm cu numeroase probleme. Pe lângă neajunsuri, mai avem și multe accidentări, așa că este greu de spus ce ne va aduce viitorul apropiat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE