La Târgu-Mureş, primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 10405 Vizualizări

La Târgu-Mureş, primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Cu o abordare multidisciplinară a accidentului vascular cerebral (AVC) și utilizarea unui Soft Rapid pentru detectarea zonelor din creier afectate de AVC, pus la dispoziție de către unul dintre liderii mondiali  în tehnologie medicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș a devenit primul Centru de Excelență în Stroke din România, deservind pacienți din opt județe.

Prezentarea în timp util la serviciile de specialitate, de la debutul primelor simptome ale AVC-ului, crește șansa de supraviețuire și recuperare a pacienților. În funcție de gravitate este indicată manevra terapeutică necesară. Tromboliza este manopera medicală prin care se injectează o substanță capabilă să dizolve cheagul ce blochează un anumit vas de sânge, însă în cazul unei ocluzii de vas mare de sânge eficiența sa este mai scăzută, indicația în acest sens fiind de trombectomie mecanică, manevră medicală utilizată în puține centre din țară, printre care și SCJU Târgu-Mureș. Pocedura presupune ca prin abord femural să se navigheze printr-un sistem coaxial, triaxial până în vasele creierului și printr-un sistem de agățare să fie scos cheagul de sânge ce ocluzează acel vas. Potrivit unor ghiduri de tratament pacienții ce au suferit un AVC sunt eligibili pentru a fi tratați până la șase ore de la debutul simptomelor, după acest interval indicația de tratament scade deoarece leziunile neuronale sunt prea mari.

Diagnostic precis cu Softul Rapid

Cu ajutorul Softului Rapid, pus la dispoziția SCJU Târgu-Mureș de către compania Medtronic, în varianta demo, se poate interveni și la pacienții la care perioada de la debutul simptomelor AVC este mai mare de șase ore. Softul Rapid este o platformă standardizată și complet automatizată cu ajutorul căreia se poate stabili în maxim 2 minute diagnosticul și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului.

”Acest soft analizează imaginile preluate dintr-un  centru de urgență unde pacientul beneficiază de un CT, le prelucrează de la câteva secunde până la 2 minute astfel încât nouă ne arată printr-o grafică deosebită, pe culori, cât la sută din creier este afectat total și cât parțial, cât poate fi recuperat prin trombectomie. Dăm șansa pacienților care chiar dacă sunt ieșiți din fereastra terapeutică normală, dacă au o circulație colaterală și creier ce poate fi salvat, zonă din creier ce este doar amorțită, să beneficieze de reperfuzie prin trombectomie. În același timp, există și cazuri în care pacienți cu un timp mai scurt de la debutul simptomelor prezintă leziuni neuronale mari și nu mai putem face nimic”, a explicat dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu-Mureș.

Cu ajutorul Softului se va da o șansă pacienților care altă dată nu erau considerați eligibili pentru trombectomie, deoarece imaginile CT ale creierului erau interpretate de medici în baza unor scoruri, iar calculul lor putea să difere. În schimb, softul calculează fără echivoc, oferind o situație reală a stării creierului.

Program de instruire a personalului de pe ambulanță

Din punctul de vedere al tratării pacienților cu AVC de către personal medical supraspecializat, aparatură performantă de ultimă generație, echipă multidisciplinară ce va prelua pacienții și îi va îngriji post operator, SCJU Târgu-Mureș va deveni unic în România.

La baza succesului terapeutic stă prezentarea în timp util a pacientului la un serviciu specializat, recunoașterea simptomelor de către acesta -probleme de vorbire, amorțirea feței, disfuncționalitate motorie sau paralizie a membrului inferior ori superior – dar și recunoașterea gravității simptomelor de către personalul de pe ambulanță, în acest sens dorindu-se instruirea acestuia.

”Dorim să implementăm niște scoruri stabilite de către cei din Barcelona, Spania. Ei au o scală de evaluare mult mai eficientă prin care să se recunoască pacientul cu ocluzie de vas mare astfel încât acesta să fie transportat direct la un serviciu de specialitate, să nu se mai piardă timpul. Suntem în discuții cu dr. Raed Arafat pentru a se implementa acest sistem la nivel național în serviciile de ambulanță”, a mai spus dr. Lucian Mărginean.

La nivelul zonei geografice acoperite de SCJU Târgu-Mureș anual aproximativ 5.000 de pacienți suferă de AVC, dintre care aproape 2.000 ajung la spital, iar 400 dintre aceștia suferă de ocluzie de vas mare.

Prin creșterea numărului de personal medical supraspecializat se dorește acoperirea serviciului 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

”Este ceea ce facem de mai bine de patru ani în condiții de voluntariat, prin marea bunăvoință  a personalului medical existent, dedicat, care a pus  interesul pacientului înaintea celui personal”, a adăugat dr. Mărginean.

Totodată, se dorește achiziționarea a încă unui angiograf astfel încât pe lângă activitățile zilnice de radiologie și neuroradiologie intervențională programate să fie mereu liber un angiograf pentru cazurile de urgență.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE