Soluții pentru eficientizarea cardiologiei de urgență Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

Soluții pentru eficientizarea cardiologiei de urgență

Manifestările incluse în cadrul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș au inclus și un workshop dedicat cardiologiei de urgență, organizat  joi, 12 decembrie de către  Clinica de Cardiologie, Disciplina Medicală VI, UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie.„Ideea de a reuni toate centrele USTACC din țară  într-un workshop în care să ne împărtățim fiecare experiența s-a născut în urma Congresului CordioNET,  în care am prezentat experiența și realizările din secția pe care o conduc. În cadrul dezbaterilor din acest congres s-a identificat necesitatea ca acest model de bune practici reprezentat de Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, cu cea mai mică rată a mortalității din România în USTACC,   să fie urmat și de alte centre de profil  din România.  Secția USTACC din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență are cea mai mică  mortalitate din România și atunci e firesc ca acest model de succes să fie dat ca exemplu de bune practici și să fie diseminat și împărtășit și cu celelalte secții USTACC din România. Totodată, și noi în Târgu Mureș avem nevoie să ne sfătuim cu colegii noștri din alte centre universitare pentru a vedea care sunt dificultățile cu care ei se confruntă, și de a face un schimb de experiență referitor la soluțiile pe care fiecare unitate  din România le-a identificat  pentru a scădea mortalitatea din USTACC.”, a precizat prof. univ. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Târgu Mureș, exemplu  de bune practice

Au participat la workshop liderii  unităților USTACC din toate cele 13 unități acreditate  în România, care sunt incluse în programul de dotare al Băncii Mondiale , din Constanța, Cluj, București, Timișoara, două unități din Târgu Mureș, Pitești, practic din toate unitățile în care compartimentele USTACC au fost acreditate și au început să funcționeze.  Aceștia au luat pulsul  asupra rezultatelor cardiologiei de urgență obținute de medicii târgmureșeni, subliniate de prof. univ. dr. Theodora Benedek. „Este foarte multă muncă, sunt foarte multe nopți de gardă, zile de weekend, zile în care un întreg colectiv a venit și a efectuat activitate medicală de înaltă performanță. Tocmai de aceea , în urma acestui schimb de experiență, intenția noastră este de a finaliza cu un raport către Ministerul Sănătății, cu propuneri concrete pentru înbunătățirea activității din USTACC, propuneri care să aibă la bază discuțiile și propunerile formulate de către profesioniștii care lucrează în USTACC, care știu cel mai bine greutățile cu care se confruntă.”, a spus prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Dotare, eficientizare,  în beneficul pacientului

Tema workshopului a fost „Pacientul cardiovascular în nou viziune medicală europeană”, în care un rol primordial îl reprezintă pacientul. „În această viziune europeană, noi trebuie să situăm în centru pacientul. Toate politicile sanitare  și toate eforturile noastre trebuie să fie  îndreptate spre binele pacientului, iar efortul administrativ trebuie să se alinieze  interesului pacientului, și nu invers. Interesul pacientului de  urgență cardiovasculară este să ajungă cât mai repede  într-un centru bine echipat, cu posibilitate de ai rezolva problema de urgență . Asta implică două aspecte, în primul rând centrul să fie bine dotat, iar în al doilea rând , pacientul să ajungă repede în centrul respectiv.Trebuie create  aceste rețele regionale prin care pacientul să ajungă în centrul situat cel mai aproape de el, pentru a beneficia de tratament de urgență, dar totodată trebuie create nodurile  acestor rețele astfel încât tot teritoriul să fie acoperit, ca pacientul să ajungă într-o limită rezonabilă de timp la un  centru. Degeaba ai unul sau două  centre de urgență  cardiovasculară în România , nu o să-ți ajungă la Târgu Mureș la timp pacientul din Constanța. Oricât ești de bine dotat, trebuie să ai un centru și acolo, la fel ca pentru fiecare regiune  a țării.  Dacă facem un calcul , pacientul trebuie să ajungă într-un centru de urgență în maxim două ore de la debutul simptomatologiei, de exemplu pacientul cu infarct, indiferent în ce colț al României  s-ar afla. Dacă el se află în Botoșani, trebuie să ajungă în maxim două până  în ce mai apropiat centru de urgență. E nevoie de mult mai multe centre decât sunt în prezent. Din acest punct de vedere,  cel mai bine se situează centrul țării, unde sunt mai multe centre de urgență și centre intervenționale  decât  în zona de sud sau est, unde va trebui pe viitor crescut numărul de aceste centre de urgență”, a menționat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Beneficul pentru studenți

Printre beneficiarii workshopului se numără și studenții, viitori cardiologi care au avut astfel posibilitatea să-și lărgească bagajul de cunoștințe. „Pentru studenții care asistă la un astfel de workshop  este cu siguranță o acțiune benefică. Asistând la aceste dezbateri se pot familiariza cu particularitățile  pacientului cu urgență cardiovasculară, practic cu un pacient cu care se vor întâlni  în practica lor. Totodată,  ei își fac și stagiile în cadrul Clinicii de Cardiologie , unde fac prin rotație un stagiu USTACC, astfel se pot familiariza cu tot ceea ce înseamnă cardiologia de urgență”,a punctat prof. univ. dr. Theodora Benedek. Workshopul a fost continuat cu o  întâlnire  a reprezentanților unităților USTACC din țară, propunerile acestora urmând să facă obiectul unui raport cu propuneri  de măsuri care va fi înaintat ministrului Sănătății, aspect înlesnit și de prezența în cadrul workshopului a profesorului  Benedek Imre, proaspăt numit în funcția de consilier al ministrului Sănătății, Victor Costache și a secretarul Comisiei de Cardiologie din  Ministerul Sănătății , Iulia Monica Chițu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE