Home / Stiri regionale / Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Distribuie

Noi proiecte REGIO în valoare totală de peste 285 milioane euro vor intra în perioada următoare la contractare, pe baza cererilor de finanțare care au fost deja evaluate, crescând astfel gradul de  îmbunătățire al calității vieții din cele șase județe  ale Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Decizia vine ca urmare a demersurilor întreprinse de Agențiile de Dezvoltare Regională și potențialii beneficiari de finanțare din țară pentru contractarea unui număr cât mai mare de proiecte depuse în cadrul axelor prioritare ale Programului REGIO 2014-2020. Dacă inițial contractarea era condiționată de o limită de buget alocată, prin decizia aprobată recent la nivel național, toate proiectele din listele de rezervă de pe patru axe prioritare ale POR 2014-2020 vor intra la contractare.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a adoptat ”Memorandumul de supracontractare a proiectelor aflate în lista de rezervă pentru Axele Prioritare 3, 4, 10 și 13, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020”, pentru a răspunde eficient prevederilor privind absorbția fondurilor europene, prevăzute în cadrul OUG 80/20.12.2019. Valoarea totală a finanțării aprobate prin Memorandumul menționat este de peste 2,4 miliarde euro la nivel național. Aplicarea acestui memorandum oferă Regiunii Centru și Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, bugetul necesar pentru a susține nevoile de finanțare nerambursabilă necesare dezvoltării comunităților locale, iar autoritățile locale pot astfel să utilizeze soluțiile existente și să își realizeze proiectele depuse spre finanțare ce prevăd reabilitarea unităților de învățământ, eficiența energetică a clădirilor sau modernizarea orașelor din regiune.

”La nivelul regiunii noastre avem depuse peste 2000 de cereri de finanțare, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Nevoia de resurse este de aproape trei ori mai mare decât alocarea regională de fonduri nerambursabile, în valoare de circa 860 milioane euro. Pe de altă parte, avem semnate peste 680 contracte și este pentru prima dată, în activitatea noastră în Regiunea Centru, când am depășit valoarea totală de un miliard euro a proiectelor care vor asigura dezvoltarea regiunii. Prin aprobarea procesului de supra-contractare vom ajunge, la nivel regional, la peste 1000  de contracte de finanțare a căror valoare totală va fi de peste 1,5 miliarde euro, din care suma nerambursabilă atrasă va depăși 1,25 miliarde euro, pentru a susține dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în domeniile specificate”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Axele vizate pentru finanțarea tuturor proiectelor din lista de rezervă de la nivel regional sunt: Axa prioritară 3 ce finanțează sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon – Operațiunea privind măsurile de iluminat public; Axa prioritară 4 ce finanțează proiectele ce vizează sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ privind investiții în mobilitate urbană, regenerare urbană, comunități marginalizate, regenerare urbană și educație; Axa prioritară 10 cu proiecte prin care se aduc îmbunătățiri la infrastructura educațională – investiții privind modernizarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților; precum și Axa prioritară 13 cu proiecte ce sprijină regenerarea orașelor mici și mijlocii – prin investiții privind infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice.

Experții ADR Centru au început procedurile de evaluare și contractare a proiectelor aflate în listele de rezervă ale celor patru axe prioritare, menționate anterior. Astfel, lista noilor contracte de finanțare din Regiunea Centru ar putea include: două noi proiecte cu o valoare solicitată de 3,88 milioane euro, pentru a fi investiți în iluminat public urban; 8 proiecte ce solicită fonduri pentru proiecte de mobilitate urbană în municipiile reședință de județ, cu o valoare de 36,14 milioane euro; 70 de proiecte ce vizează modernizarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților cu o valoare totală solicitată de peste 100 milioane euro; și alte 37 de cereri de finanțare depuse de primăriile de orașe mici și mijlocii cu o valoare solicitată de aproape 123 milioane euro, necesari pentru investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice din orașele mici și mijlocii.

În același timp, trebuie menționat faptul că MLPDA ia în considerare relansarea unor noi apeluri de proiecte în cadrul POR 2014-2020, pentru axele prioritare cu finanțare disponibilă, dacă vor fi îndeplinite mai multe condiții impuse de reglementările europene.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Porțiune din Autostrada Sebeș – Turda, închisă!

Distribuie Administratorul A10 a decis să blocheze traficul pe această distanță pentru remedierea unor deficiențe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.