Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 122 Vizualizări

Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști, se încheie cu Duminica Tomii. În aceasta zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rmăase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

Ziua de azi  este considerată de creștini drept o zi de mare sărbătoare. Există credinţa că, în această zi, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti Învierea Mântuitorului și împreună cu cei adormiţi. Această zi precede Paștele Blajinilor, o zi dedicată celor ridicaţi la Ceruri, care se celebrează, de obicei în lunea de după Duminica Tomii.

În Duminica Tomii nu este bine să munciți nici în casă și nici în jurul ei. De asemenea nu este voie să se spele, să se coasă și nici să se facă ordine. Este foarte important ca astăzi să nu vă certați cu nimeni,să nu spuneţi vorbe de ocară și nici să-i vorbiţi de rău pe cei trecuţi la cele veşnice.

Duminica Tomii este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților. Sărbătoarea se mai numește Paștele Morților sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili să facă rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Blajinii sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare.

În Duminica Tomii, credincioșii obişnuiesc să îşi plângă morţii la morminte, după care întind o masă la care se vor aşeza şi cei trecuţi în nefiinţă. Ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, morţii nu pot  fi plânşi la morminte, doar în casele fiecăruia, unde oamenii își aduc aminte de cei trecuți la cele veşnice,  le onorează amintirea și  se roage pentru ca sufletele lor să-şi găsească liniştea, să pună bucate alese pe masă pe care să le tămâieze, apoi, dacă există posibilitatea, să le împartă

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE