Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor sau Duminica Mare pe Valea Pietrișului Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 540 Vizualizări

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor sau Duminica Mare pe Valea Pietrișului

Pentru locuitorii Văii Pietrișului, comuna Deda, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor este păstrată cu sfințenie de localnici, un sacru legământ cu trecutul, statornicia acestor oamenii minunați cu locul pe care frumos conviețuiesc. Chiar dacă vremurile prezente fac ca lumea să nu poată participa la ceremonialul sacru de cinstire al sărbătorii, el este viu în conștiința celor de pe Valea Pietrișului, cum este și cazul cazul Mariei Vlasa, profesor, cu rădăcini bine înfipte pe Valea Pietrișului. „Duminica Tuturor Sfinților este prilej de mare sărbătoare pentru locuitorii Văii Pietrișului, comuna Deda.  Prăznuirea tuturor sfinților Bisericii lui Hristos s-a dovedit încă demult drept un moment deosebit al manifestării evlaviei creștine. Sărbătoarea este păstrată cu sfințenie de fii satului Pietriș, deoarece cu mare drag participă la hramul bisericuței de pe Valea Pietrișului, locul Mănăstirii și în același timp sărbătoresc și ziua Vălenilor (locuitori ai Văii Pietrișului). Cu mic, cu mare își îndreaptă pașii către bisericuța unde de dimineață clopotele parcă îi îndeamnă să se învrednicească de mare har. Femeile pregătesc cu o zi înainte coronițe din spice de grâu care vor fi sfințite de preot după săvârșirea sfintei liturghii, și purtate de copii în jurul troiței din vârful dealului. Coronițele de grâu reprezintă bogăția pământului iar sfințirea acestora aduce pază de vremuri grele și ferirea de insectele dăunătoare. Cu acest prilej se sfințește țarina și holdele”, ne spune Maria Vlasa.

Deși vremurile îmbracă tot mai des haine noi, rânduiala vremurilor de demult rămâne vie în amintirea și sufletul oamenilor de pe Valea Pietrișului.„Este binevenită păstrarea tradiției, deși unele obiceiuri rămân doar în amintirea noastră. Copii fiind, așteptam această sărbătoare pentru a îmbrăca hainele populare și a merge la biserică. Acolo ne pregăteam cu nerăbdare să ducem coronițele de grâu la de la biserică în deal la troiță, unde înconjuram de trei ori mulțimea de oameni ce erau adunați la slujbă. Cu mari emoții repetam în gând poezia ce urma să o rostim înainte ca preotul să așeze coronița la Sfânta Cruce. Fiecare familia avea invitați rude și fii ai satului, iar după Sfânta Liturghie, aceștia erau invitați la masă și apoi la joc la cămin”, povestește Maria Vlasa.

Pomenirea tuturor martirilor creştini

Anul 2020 a fost unul trist, dată fiind pandemia care a îngrădit râduiala obiceiului străbun, acela de a se merge la crucea de ,La mănăstire”, coronițele fiind sfințite la bisericuța, apoi așezate la Sfânta Cruce.

„Deși este o sărbătoare veche a satului nostru, sărbătoare a copilăriei, ziua Vălenilor sau Duminica Mare, așa cum mai este numită de pietrișeni, acestă zi sfântă pentru sufletele celor care s-au născut aici, cheamă fii satului pentru a se bucura de slujba săvârșită cu mare har de deosebitul preot paroh, Bota Gabriel. În acestă zi se face și pomenirea tuturor martirilor creștini, a ctitorilor fostei mănăstiri, sărbătoarea datând încă din secolul IV d. H. Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor are un fast deosebit pe toţi martirii creștinătăţii, știuţi și neștiuţi, în prima duminică după solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, considerând că tăria, curajul și statornicia martirilor sunt prin excelenţă opera Duhului Sfânt, promis și dăruit Bisericii Sale de către Hristos Mântuitorul. Sfinţi și fericiţi sunt cei cu inima dezlipită de cele trecătoare, cei care suferă, cei flămânzi și însetaţi după dreptate, cei cu inima curată, făcătorii de pace, cei prigoniţi pentru dreptate, cei milostivi și blânzi. Sfinți și fericiți sunt și cei care au participat și în acest an la acestă sărbătoare, fiecare plecând acasă binecuvântați cu apa sfințită la troiță și stropiți cu mănunchiul de busuioc și aghiazmă de vrednicul preot paroh”, ne-a povestit Maria Vlasa despre obiceiul celor de pe Valea Pietrișului, nu înainte de a ne oferi o ultimă pildă grăitoare: ,,Să ferească Dumnezeu țarina, De vremuri grele, De vânturi rele, Cum a ferit-o și până în ziua de azi.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE