Ziua Grâului 2020. Stațiunea din Turda, ofertă de calitate pentru fermieri Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Ziua Grâului 2020. Stațiunea din Turda, ofertă de calitate pentru fermieri

Reprezentanți ai zece companii multinaționale din domeniul agrobusiness-ului și ai două institute de cercetare din România au participat marți, 16 iunie, la cea de-a cincea ediție a Zilei Grâului. Evenimentul a fost organizat în condiții speciale de distanțare socială impuse de starea de alertă din România de DAFCOCHIM AGRO și familia Kosa, la ferma Kodagro din localitatea mureșeană Seuca, comuna Gănești.

Au spus ”prezent” la Seuca reprezentanții următoarelor companii multinaționale: Caussade, Ciproma Sem, Donau Saat, Limagrain, Marton Genetics, Probstdorfer, Saaten Union și Syngenta.

Totodată, la eveniment au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea și ai Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda.

Stațiunea din Turda, ofertă de calitate pentru fermieri

”Suntem prezenți la Seuca cu patru soiuri, respectiv Arieșan, Andrada, Taisa și Codru. Ca să dau un răspuns fermierilor ce ar trebui să facă pentru a nu se mai confrunta cu atac de piticire, cu atac de muște, recomandăm inclusiv în câmpul de ameliorare începerea semănatului după 15 octombrie. După această dată răsare la un interval de zece zile, vine o perioadă mai răcoroasă când deja nu se mai poate întâmpla mare lucru în ceea ce privește atacul de muște și de cicade, care sunt vectorii transmiterii virusului piticirii. Putem așadar să elaborăm soluții tehnologice. Soiul Arieșan este un soi paradoxal, este omologat în anul 1985 prin procesul de selecție conservativă și am reușit să îl menținem la această formă. Acest soi are un potențial de producție destul de ridicat și un potențial cantitativ deosebit de înalt, în anul 2014 la un eșantion reprezentat de 960 de probe colectate din toată țara a ieșit pe primul loc la conținutul de proteină și gluten, de peste 16% proteină și 34% gluten, deci e un soi deosebit de valoros”, a declarat Rozalia Kadar, cercetător principal gradul 2, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda.

Ligia VORO

Alex TOTH

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE