Home / Social / Programul „IMM Leasing de echipamente și utilaje”, publicat în Monitorul Oficial. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele interesate, pentru a putea accesa programul.

Programul „IMM Leasing de echipamente și utilaje”, publicat în Monitorul Oficial. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele interesate, pentru a putea accesa programul.

Distribuie

OUG nr.118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a intreprinderilor mici și mijlocii „IMM Leasing de echipamente și utilaje”  a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 655 din 24 iulie 2020. Noul program își propune stimularea accesării finanțărilor de tip leasing financiar în vederea achiziționarii de active noi sau second-hand pentru desfășurarea activității companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție. Prin noul instrument, vor fi acordate facilități de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziția instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finanțările de tip leasing financiar pentru achiziționarea de bunuri noi sau second-hand, necesare în derularea activității IMM-urilor, precum și a întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați. Garanțiile vor fi acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și vor fi asigurate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în cotă de maximum 80% din valoarea finanțării pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației și în cotă de maximum 60% din valoarea finanțării pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri și persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.

Conform programului, valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități va fi de 5 milioane lei, iar perioada și modalitatea de rambursare a finanțărilor vor fi stabilite de finanțatori, conform normelor interne ale acestora.

Durata maximă a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordării unei perioade de grație cuprinsă între 3 și 12 luni, iar avansul achitat de utilizator este de 0%, și, în funcție de solicitarea beneficiarului, poate ajunge până la maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat (exclusiv TVA). Sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii, precum și întreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepția următoarelor: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool cu excepția vinului și berii, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

Se pot acorda facilități de natura subvenției de dobândă în cotă de până la 50% pentru finanțările garantate în cadrul programului, precum și garanții de stat în condițiile subvenționării în procentaj de 100% a comisionului de administrare și a comisionului de risc. Facilitățile prevăzute în cadrul programului se acordă în baza unei scheme de ajutor de minimis.

Sursă: www.cecarcusinessmagazine.ro

Foto: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureșean amendat pentru că asculta muzică ”la intensitate crescută”

Distribuie Prin Dispeceratul Integrat de Urgență 112, un cetățean a sesizat joi, 22 septembrie, la …