Dacă e vineri, e “INIȚIATIVA ANTIDROG”! Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 425 Vizualizări

Dacă e vineri, e “INIȚIATIVA ANTIDROG”!

În perioada 29.05.2020 – 01.09.2020 Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș în parteneriat cu cotidianul “ZI DE ZI”, implementează campania “INIȚIATIVA ANTIDROG”.

În cadrul campaniei, în fiecare zi de vineri, până în luna septembrie 2020, în paginile ediției tipărite a cotidianului “ZI DE ZI”, pe pagina de Facebook și în formatul online al cotidianului, se vor regăsi materiale informativ – educative cu privire la fenomenul drogurilor. Pentru săptămâna aceasta vă prezentăm câteva Caracteristici ale drogurilor, precum și Motive care duc la consum.

Caracteristicile drogurilor

Dependența este nevoia toxicomanului de a-și administra droguri. Ea poate fi fizică sau psihică. Dependența fizică nu se întâlnește la toate tipurile de droguri. Când apare, ea se manifestă sub forma unor stări patologice care constau în necesitatea organică de a folosi droguri pentru a evita tulburările ce apar la încetarea utilizării. Ea apare mai ales la derivații opiului (heroină, morfină etc.). Dependența psihică este cea mai importantă. Ea constă în modificări de comportament și o stare mentală particulară însoțită de necesitatea psihică impetuoasă de a-și administra substanța periodic sau continuu pentru a obține o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Este întâlnită la toate tipurile de droguri.

Toleranța apare atunci când organismul se obișnuiește cu prezența unei anumite substanțe și se adaptează la aceasta. Din acest motiv, pentru obținerea unei anumite stări, toxicomanul trebuie să marească dozele.Astfel, acesta ajunge să suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.

Sevrajul desemneaza simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care devenise dependent, sau la scăderea accentuată a dozelor. De asemenea, sevrajul apare și prin administrarea unui medicament cu proprietăți antagoniste. Supradoza se referă la utilizarea unei cantități de drog care poate declanșa efecte adverse ce pun viața în pericol.

Motive care duc la consum

Curiozitatea

Utilizarea sistematică duce la dependență, iar în cazul drogurilor puternice, prima doză poate fi fatală (heroina, cocaina, LSD, Ecstasy, amfetamine și fenciclidina).

Teribilismul

Consumul de droguri poate fi văzut ca excitant și provocator. Unii sunt tentați să înfrunte riscurile implicate, departe de a fi împiedicați de vorbe precum ,,pericol”. Poți sa ieși în evidență și în mod pozitiv, fără să consumi droguri! Caută alternative!

Presiunea grupului

Este important să știi să spui ,,NU” – asta dovedește că ai o personalitate puternică. Încearcă să fii tu însuți, chiar dacă cei din jurul tău au altă opinie.

Probleme (în familie, școală, prieteni)

Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divorțul părinților, abuz sau neglijență din partea părinților sau a școlii). Trebuie înțeles că folosirea drogurilor rezolvă doar aparent și temporar problema, ea continuând să existe și să se agraveze.

Neintegrarea în colectivitate și societate

Consumul de droguri poate fi un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate sau disprețul față de sine. Este important să vă ajutați unii pe alții, să treceți peste probleme fără să recurgeți la consumul de droguri.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG MUREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE