Home / Editorial / De la ruleta rusească la votul unicei șanse…

De la ruleta rusească la votul unicei șanse…

Distribuie

Singura soluție a noului primar de Târgu Mureș de luni sau mai sigur de la depunerea jurământului este să conlucreze cu cea mai complexă echipă de 23 de consilieri locali, cu liderii partidelor politice admise în Consiliul Local, și cu cetatea atât de bulversată de campania încheiată, culmea, tocmai în plină precampanie pentru parlamentarele din 6 decembrie!

Conlucrare cu echipa de parlamentari de la București cum nu a prea fost în ultimele decenii, cu miniștrii de acum și cu cei ce vor veni din noua configurație dată de noul Legislativ în Guvernul din decembrie 2020.

Curtoazie față de europarlamentarii de la Bruxelles și învățare rapidă – lobby că acolo e acceptat pentru a aduce banii europeni, mult clamați toamna asta în spațiul public, mai ceva ca febra aurului californian, și înspre Târgu Mureș. Că ratele la bănci sunt mari și datoriile multiple, iar veniturile au scăzut mult în Primărie…!

Conlucrare unul cu altul că demult pacea lipsește din târgul de pe Mureș… Crearea unei Triplete de aur… Administrație – Universități – Companii. Si se referă la Viitorul Cetății… a orașelor – magnet… Târgu Mureș trebuie să devină o Tripletă. De aur. Un Oraș – Magnet.

Cei 12 candidați maghiari la Primăria Târgu Mureș

Avem clasic din 1990 încoace două lumi – nu tabere – că nu ne luptăm – ci ne exercităm un drept pentru care și la Mureș au murit eroi la Revoluție. Două lumi care cred că fiecare separat pot decide mai bine cine să le fie primar – respectiv polgarmester.

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului… Comunitatea maghiară a ales sau i s-a impus ca strategie imbatabilă mitul independentului. Așa că arheologul Soós Zoltán a îmbracat zalele soldatului maghiar disciplinat și s-a urcat pe cal alături de căpitanii săi, precum într-un celebru de altfel grup statuar de la Cluj a lui Fadrusz János. Membrii UDMR din activul de partid, comunicatori, jurnaliști, oameni de afaceri, societate civilă, etc. A făcut exclusiv cât a fost lasat să facă în campanie. Ca să nu greșească și să scadă de la neverosimilul peste 40%…! Ca lider, sperăm să fie continuatorul politicii lui Vass Levente din CL de noncombat naționalist, întru trecerea de la doctrinele de secolul al XX-lea în actualitatea secolului al XXI-lea – mai ales în ideea de spațiu multicultural.

Să ne oprim puțin și să ne aducem aminte că e democrație. Și de ce nu să facem un exercițiu…

Câți maghiari l-ar mai vota pe Soós Zoltán dacă ne-am uita în Sala de Oglinzi și ar fi…

  1. Dacă… Ar fi pe buletinul de vot sub cupola UDMR și un medic de calibrul doamnelor Mártha Orsolya – șefa clinicii de Urologie, Mártha Cristina – stomatolog, sau Szabo Monika – diabetolog, și să fie să zicem din platforma liberală a UDMR. Ar strânge oare voturi comparabile cu ale Theodorei Benedek?!
  2. Dacă… ar fi pe buletinul de vot sub sigla UDMR și liderul de grup de odinioară Magyary Előd. Ar aduna mai multe voturi decât fiul adoptiv al primarului, Claudiu Maior de la Pro România?!
  3. Dacă… ar fi pe buletin sub cupola UDMR și un strateg – ideolog de valoarea lui Portik Vilmos. Oare ar putea puncta mai multe voturi decât fostul director de cabinet al primarului de Târgu Mureș ajuns lider PMP, Marius Pașcan?!
  4. Dacă… ar candida sub Laleaua UDMR și un social democrat maghiar spre exemplu Gal Eva sau un alt absolvent de drept – Peti Andras. Oare ar putea aduce procente mai mari decât viceprimarul socialist avocatul Sergiu Papuc?!
  5. Dacă… ar fi pe buletinul de vot sub cupola UDMR și Kakassi Blanka întru acceptarea modelelor consacrate europene: Ursula Van der Lyden ori Angela Merkel sau Kolinda Grabar-Kitarović. Oare ar putea puncta mai mult decât Nadia Rață de la ADN?!
  6. Dacă… ar candida sub cupola UDMR și Kelemen Attlia Marton. Oare ar putea puncta mai multe procente decât profesorul de la Drept Nicolae Ploeșteanu de la AUR?!
  7. Dacă… ar fi pe buletin cu sigla UDMR și noul lider al tineretului maghiar Frunda Csenge? Oare ar aduna mai multe voturi decât deputatul activist Lavinia Cosma de la Partidul Verde?!
  8. Dacă… să votați UDMR și pe directorul Liceului Sportiv, Csiki Zsolt? Credeți că ar puncta mai mult decât Florin Florea?!
  9. Dacă… ar fi pe buletinul de vot al UDMR și fostul viceprimar Jozsa Tibor, unul dintre dezvoltatorii imobiliari de succes. Oare ar aduna mai multe voturi decât Corneliu Dorin Oltean de la ALDE?!
  10. Dacă… ar fi candidatul UDMR și Biro Csaba Szilvester. Ce șanse ar avea să-l înfrângă unu la unu la vot pe Horațiu Gorea?!
  11. Dacă… ar fi pe buletinul de vot Szabó Péter. Oare ce procente va lua față de cercetătorul orădean la origini Adrian Mureșan de la POL?!
  12. Dacă… ar fi pe buletinul de vot duminică sub cupola UDMR și Kovács Lajos Alpár. Ar întrece-o pe tânăra imberbă într-ale politicii Ștefana Ioana Roman de la USR – PLUS?!

Alegeți! 12 români și 12 maghiari. Și Soós.

Dintre cei 13, pe cine va vota comunitatea care a fost văduvită democratic de această șansă, să câștige cel mai bun, cel mai iubit, cel mai cel… Oare nu sunt egali românii cu ungurii sau maghiarii cu românii?! Este doar retorică întrebarea. Tardivă ar spune rău-voitorii. Dar cât de adevărată și totuși poate cu șanse de realizare la vot măcar o zi peste zeci de ani…! Deși zi de zi egali suntem!

Ca-n medievalele vremuri – UDMR a ales cel mai bun luptător. Și nu poți spune că Soós Zoltán nu este un brav luptător. Doar vine de pe șantierele arheologice, din lupta internă cu ceilalți 12 pe care vi i am oferit înspre un deliciu exercițiu democratic azi înainte de a decide dacă îl veți alege pe Soós Zoltán primar de Târgu Mureș sau pe unul dintre ceilalți 12. Târgumureșeni și ei. Numai că duminică 26 septembrie sunt pe altă listă a competiției electorale românești. Și totuși de ce nu era bun sau nu va fi bun niciunul dintre români?! Nici măcar matematic. Exclusiv numeric…

Este o întrebare la care cred că trebuie să-și răspundă miile de familii mixte. Miile de maghiari cărora le-au făcut un bine angajatorii lor români. Mulți din cititorii noștri de la Zi de Zi pentru că eu și echipa noastră de jurnaliști chiar scriem despre comunitatea maghiară și la revista mai abitir de oamenii de afaceri și companiile de sorginte ori cu manageri si actionari maghiari. E doar o minimă lectură în altă cheie a întâlnirilor dintre culturi, de prea multe ori soldate cu celebrul – Eu și ai mei…!

Dacă ar fi fost o luptă cu scenariu hollywoodian am înțelege cu toții de ce o tabără alege ca cel mai tare – călit – puternic – chiar dacă în ultima confruntare, de acum 4 ani a fost soldată cu primul eșec – trebuie să iasă la duelul decisiv. Unul pentru toți. Unul pentru zeci de mii.

Nedumerire însă… Ceilalți… românii au citit în altă cheie alegerile. Tot. Absolut tot jocul democratic.

Și au dorit ceea ce mulți ne dorim demult. Într-atât de mult încât fiecare s-a văzut pe scaunul proaspăt lăsat liber după două decenii de indiscutabilă întâietate electorală, decapitatoare de orice contracandidat. Numai că atunci când zeii vor să te piardă, îți iau mințile! Și în loc să se aleagă democratic într-o competiție civilizatoare – de ce nu?! – preelectorala – fie sondaj, fie dezbatere de idei, de programe, de lideri, negocieri, valorizând și asumându-și momentul au ales… Sunt multiple moduri să nu vrei!.Ce?! Ce au ales …?!

Maior și Pașcan – o lume apusă la Primărie!

Primăria nu e transmisibilă. E drept că a fost obținută și condusă pe bază de CNP, dar nu se poate lăsa moștenire tot așa! Chiar dacă unii disperă după draga de ea, sărmana de ea…

Dacă avem pe de o parte un lider asumat și sprijinit de mare parte din comunitatea maghiară – cu toate strădaniile de bun augur dinspre vorbitorii de română nativ – vom căuta precum smaraldele voturi românilor printre munții de buletine ștampilate apăsat pentru deschiderea porților Primăriei pentru polgarmester. Realitatea e că dinspre candidații partidelor românești și independenții de același neam sunt 12 concurenți. Exclusiv între ei. Și doar învingătorul are o șansă în numărătoarea cu unicul Soós. Dar tot în aceeași zi de vot. Nu există turul II. Există doar Vot Util. Șansă de a vota cel care poate aduna 80% din voturile românilor…

În acest sens mă refer la cei care se înscriu în turnanta finală cu șanse la funcția de primar. Desigur sunt lideri dintre cei 12 care sunt locomotivă pentru partidele lor și pentru echipele de consilieri în competiția pentru Consiliul Local. Respect.

Independentul Soós – dacă va fi primar, va fi și pentru că Claudiu Maior a crezut că i se cuvine să preia moștenirea. A așteptat mult. A luptat mult. Mult sub limită.

Soós va fi primar și pentru că Marius Pașcan nu a putut spune ”Nu” în fața lui Băsescu și a potențat retrezirea electoratului – în oglindă – ultranațioanalist, maghiar.

Și niciunul dintre cei doi fii de suflet ai primarului nu a avut, nici la început și nici acum la final de campanie, șanse să câștige. Închipuiri…

Dur, negru, clasic pentru ei, au năclăit spațiul incontrolabil al social media și al tipăriturilor fără număr și fără asumare – fără semnatar. Au aruncat și vor să mențină ”Orașul trandafirilor” în praful uitării…

O lume apusă!

”Viitorul nu va mai fi al ţărilor, al naţiunilor, ci al oraşelor. Pentru tineri, pentru noile generaţii nu va mai conta ţara de unde sunt, ci oraşul unde locuiesc şi muncesc”, spunea public un mare președinte de bancă europeană.

Ați auzit să fie asta tema celor ce merită să fie primar?!

Eu cred că am văzut. La Theodora Benedek și la Soós Zoltán.

Și anumite nuanțe la Sergiu Papuc și Adrian Mureșan. Dar acum nu e anul lor.

Finala e clară. Dezechilibrată ce-i drept după 28 de zile de campanie. Reprezentantul a peste 40% din electorat. Indubitabil. Și liderul desemnat de liberalii mureșeni, susținut de președinte și premier, de primari adevărați din Ardeal și de adevărate personalități. Rămâne să decidem dacă înțelegm ce e cu lumea asta și dacă din oraș de categoria III-IV ne uităm și vrem și facem pași să devenim una din Tripletele de Aur – concept contemporan în marile metropole ale lumii. Avem șansă unui oraș- magnet…!

Orașul Magnet. Tripleta de Aur.

Doar dacă… și aici citez din proiectul echipei noastre de jurnaliști…

În jur… orașele devin rapid principalele motoare ale dezvoltării economice. Ritmul accelerat al progresului a determinat mutații profunde la nivelul percepțiilor asupra locului de muncă și a locuirii. Marile centre urbane universitare sunt cele vizate de companii care atrag forța de muncă, ceea ce determină extinderea orașelor. Universitățile s-au dezvoltat, pe măsura cererii crescânde de forță de muncă calificată. Absolvenții aglomerează marile metropole în care activează companiile, determinând apariția noilor investiții și a noi și noi cartiere rezidențiale și centre antreprenoriale. Administrațiile orașelor sunt  presate să implementeze soluții și proiecte care să asigure standarde de viață tot mai ridicate pentru populația activă și condiții propice pentru activitatea companiilor și universităților.

Universitățile sunt în fața unor provocări majore: funcționează într-un mediu concurențial; Cum pot ele să devină/rămână atractive și să atragă tinerii talentați? Cum conving municipalitățile să se implice în susținerea învățământului?

Companiile se află în fața unor provocări majore: cum stimulezi universitățile să se adapteze cerințelor pieței muncii? Ce avantaje de HR oferă absolvenților? Cum conving administrațiile locale să investească în infrastructură și standarde de locuire? 

Orașele se află în fața unor provocări majore: Retenția talentelor atrase de universitatea din zonă, după finalizarea studiilor, este vitală pentru comunitate; o populație calificată activă atrage investitorii. Cum convingi universitățile să-și mențină/impună standarde de calitate ale educației și să rămână atractive? Ce soluții au administrațiile la îndemână / propun pentru a asigura standarde de viață tot mai înalte pentru locuitori?

Cine este primarul care va reuși să genereze o astfel de armonizare, reuniune, efervescență, siguranță, credibilitate, împlinire?! Va reuși Theodora să angreneze toate resursele umane ce-i sunt alături în campanie plus guvernarea de dreapta de la București și experiența bruxelleză în absorbția de bani europeni? Va fi liantul între lumi datorită familiei mixte și va potența toate spiritele proactive ale orașului? Va continua Soós politica lui Vass Levente de noncombat naționalist și se va deschide spre europenism și adevărat management atotcurprinzător nu doar din clipurile electorale înspre ambele lumi – româno-maghiare!

Theodora Benedek sau Soós Zoltán?

După 20 de ani – primarul a plecat. Spre alte zări. Tot politice speră el…

Regele a murit! Trăiască Regele!

Va fi regină? Va fi rege?

Cardiolog sau arheolog?

Român dintr-o familie mixtă sau maghiar?

Amândoi intelectuali de marcă!

Sigur va fi un primar de Târgu Mureș!

Theodora Benedek sau Soós Zoltán!

 

Aurelian GRAMA

P.S.

Sincer îi doresc primarului liberal o opoziție: UDMR – PSD – PRO România – POL!”

La fel cum îi doresc primarului independent o opoziție: PNL – PSD – PRO România – POL!

Dar cât de mult ne dorim o Tripletă de Aur întru viitorul minunatului Târgu Mureș…!

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.