Pompierii din Luduș, la bilanț Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

Pompierii din Luduș, la bilanț

În cadrul Primăriei orașului Luduș, Serviciul Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență condus de șeful de Serviciu Cristian Tripon are în componența sa un număr de zece pompieri: Dorin Brudan, Liviu Hoza, Iordan – Dorel Duca, Ilie Uț, Vasile – Cosmin Muntean, Vasile – Valentin Luca, Vasile Tac, Ioan – Iosif David, Nicolae – Tiberiu Rusu și Andrei – Călin Litean, aceștia fiind organizați în grupe de intervenție și echipe specializate „în funcție de tipurile de riscuri identificate în sectorul de competență”, spune Cristian Tripon care adaugă că SVSU „asigură, alături de celelate structuri existente, intervenția pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor și protecția persoanelor, a animalelor, a bunurilor de orice natură, periclitate de incendiu sau de orice altă situație de urgență, cum ar fi: accidentele majore pe căile rutiere, feroviare, inundațiile, cutremurele, alunecările de teren, accidentele tehnologice, chimice, biologice, exploziile, efectele negative ale fenomenelor meteorologice – furtuni, viscole, înzăpeziri, polei, ploi torențiale, îngheț, secetă, temperaturi deosebit de scăzute sau deosebit de ridicate – față de a căror gestiunare îi revine o mare obligație”.

Prevenire a incendiilor

În anul 2020, activitatea SVSU Luduș, poate fi apreciată ca fiind bună privind aprecieri laudative după participarea la evenimentele cu caracter de risc și complexitate tehnică sau prin caracterul de prevenire. Despre această ultimă componență, Cristian Tripon spune că este o obligație importantă în realizarea atribuțiilor ce revin Serviciului. Prevenirea trebuie să cuprindă în fiecare an 18-20% din numărul de gospodării ale cetățenilor care au preocupări legate de agricultură ori zootehnie, gospodării care sunt mai vulnerabile la incendii.

„Și în anul 2020 au fost efectuate controale la o serie de gospodării, care se regăsesc în cele 4 sectoare ale orașului. Cu această ocazie personalul participant la controale, a realizat și o muncă de prevenire, aducând la cunoștința cetățenilor normele și regulile pe care trebuie să le respecte pentru a preveni apariția incendiilor și a altor fenomene periculoase. Cele mai des întâlnite nereguli, sunt cele cu privire la arderea vegetației uscate din curți și grădini și arderea miriștilor, unde frecvent sunt încălcate normele de prevenire și stingere a incendiilor, mai ales în anotimpul de primăvară și toamnă. Alte nereguli ar fi: depozitarea furajelor în curți și grădini, fără să se respecte distanțele minim obligatorii față de materialele combustibile din gospodării; afumători amplasate în apropierea construcțiilor realizate din materiale combustibile, sau depozite de furaje; instalații electrice cu improvizații, deteriorate, izolate necorespunzător; coșuri de fum, care nu sunt curățite în fiecare an și nu sunt întreținute corespunzător; utilizarea sistemelor de încălzire cu defecțiuni și improvizații neomologate; depozitarea în podurile caselor și ale anexelor gospodărești, în mod inconștient, de materiale inflamabile, care prezintă reale pericole de incendii”.

Participare la intervenții

Și în anul 2020 cea mai importantă activitate a SVSU a fost participarea la intervenții, atât în orașul Luduș  cât și în cele 7 comune cu satele din componență, în total fiind 33 de localități în sectorul de competență. În cele 287 de acțiuni la care a participat personalul SVSU, o parte s-au desfășurat  pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative ale unor situații de urgență, incendii sau calamități naturale, dar au fost și acțiuni cu caracter edilitar – gospodăresc solicitate de primăria orașului. După tipul de intervenții au fost: incendii – 14; deranjamente în rețeaua de canalizare, pluvială sau de apă potabilă, desfundări de canale, evacuarea apei din cămine și canale – 36; transport de apă la cetățeni și la animale în pășune – 185; accidente rutiere – 6; deblocări de uși la apartamente – 10; curățat carosabil, trotuare, fântâni arteziene – 10; verificări hidranți – 23 și exerciții și aplicații 3.

Despre activitatea pompierilor în anul 2020, Cristian Tripon afirmă că „personalul angajat în acest serviciu, și-a îndeplinit misiunile cu simț de răspundere, având o bună comportare la acțiunile de intervenție și respect pentru cetățenii orașului. Ei sunt conștienți că numai prin seriozitate, disciplină, ordine și responsabilitate, în activitățile desfășurate reușesc să-și aducă o contribuție reală la apărarea vieților oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu și a tuturor bunurilor materiale din sectorul de competență”, declarație la care au subscris și aleșii locali la prezentarea Raportului de activitate privind activitatea desfășurată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență în anul 2020.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE