EXCLUSIV. Proiectul Secției ATI de la Infecțioase, pe ”lista speranței” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1452 Vizualizări

EXCLUSIV. Proiectul Secției ATI de la Infecțioase, pe ”lista speranței”

Conducerea Direcției Investiții – Departamentul Investiții în Infrastructură Sanitară din cadrul Companiei Naționale de Investiții (CNI) a notificat, în data de 18 februarie, atât Consiliul Județean Mureș cât și Spitalul Clinic Județean Mureș cu privire la obiectivul de investiții ”Construire și dotare compartiment terapie intensivă boli infecțioase – Spitalul Clinic Județean Mureș, municipiul Târgu Mureș, strada Gheorghe Doja nr. 89, județul Mureș.”

Proiectul a fost demarat de echipa Partidului Social Democrat (PSD) Mureș în luna martie 2020, în momentul declanșării epidemiei de COVID-19, și a fost propus în vederea finanțării Guvernului României, care în luna octombrie 2020 a anunțat că ”nu se mai regăsesc prevederi bugetare posibile a fi alocate spitalelor publice pentru cheltuieli de natura investițiilor”. La 4 luni de la răspunsul dat de Guvern, reprezentanții CNI susțin că finanțarea proiectului se va realiza ”în corelare cu alocațiile bugetare.”

Scurt remember

Chiar la debutul pandemiei de COVID-19, echipa PSD Mureș a demarat un proiect ambițios care prevedea construirea unei secții noi de terapie intensive, de 33 de paturi, pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, în incinta secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Mureș de pe strada Gheorghe Doja nr. 89 din Târgu Mureș.

Întocmit în timp record, în doar 10 zile, de o echipă entuziastă de voluntari condusă de Sergiu Brefelean, proiectul a primit apoi autorizație de construire tot în timp record, de la Primăria municipiului Târgu Mureș.

”Studiul de fezabilitate și prefezabilitate au fost întocmite, bugetul stabilit, exista și o variantă identificată pentru finanțare, autorizație de construire am avut și atunci am zis că noi oferim proiectul oricărui vine să îl contracteze, doar să îl facă. Domnul Gîrbovan ne avertizase că lunile octombrie – noiembrie vor fi cele mai nasoale din punct de vedere epidemiologic. Pe perioada întocmirii proiectului am discutat cu epidemiologi, specialiști în terapie intensivă, constructori, furnizori de materiale și alți specialiști, am obținut tipuri de structuri care se puteau livra în perioada stării de urgență. A intervenit apoi politicul și s-a distrus tot, s-a schimbat și conducerea spitalului. Niciodată nu s-a pus problema că proiectul este sau va fi al PSD-ului, nicio secundă nu s-a pus așa problema, ideea a fost să se facă un spital real pentru ATI COVID la Infecțioase. Nu vreau să arăt cu degetul către nimeni, vreau doar să spun că oricine vrea să facă acest proiect să îl facă, indiferent de culoarea politică sau de cine va tăia panglica. Spitalul e al comunității, nu al unui partid politic”, a povestit, în noiembrie 2020, Sergiu Brefelean care la data realizării proiectului nu făcea parte din niciun partid politic.

Mai rămânea un singur hop, respectiv asigurarea unei surse de finanțare, suma estimată pentru realizarea investiției fiind de 3 milioane de euro. În acest sens, Consiliul Județean Mureș a solicitat, prin intermediul unei adrese oficiale, sprijinul Guvernului României al cărui răspuns, tot oficial, a venit în data de 8 octombrie. Astfel, potrivit prof. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, la data respectivă în bugetul aprobat pe anul 2020 al Ministerului Sănătății ”nu se mai regăsesc prevederi bugetare posibile a fi alocate spitalelor publice pentru cheltuieli de natura investițiilor.”

Obiectivul de investiții, introdus pe o ”listă de sinteză”

În data de 18 februarie 2021, Manuela Irina Pătrășcoiu – director general al CNI, și Eduard Adrian Cefălan – director de investiții în cadrul CNI, au remis conducerilor Consiliului Județean Mureș și Spitalului Clinic Județean Mureș, următoarea adresă: ”Având în vedere adresa dumneavoastră numărul 22109 din 19 august 2020, înregistrată la Compania Națională de Investiții SA cu numărul 30362 din 27 noiembrie 2020, prin care solicitați realizarea obiectivului de investiții „Construire și dotare compartiment terapie intensivă boli infecțioase – Spitalul Clinic Județean Mureș, municipiul Târgu Mureș, strada Gheorghe Doja nr. 89, județul Mureș” vă informăm că obiectivul de investiții a fost introdus pe lista de sinteză a subprogramului ”Unități Sanitare” aprobată prin ordinul MLPDA numărul 141 din 11 februarie 2021. Totodată, precizăm faptul că finanțarea obiectivului de investiții solicitat se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare destinate subprogramelor din cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social derulat de Compania Națională de Investiții SA în baza Ordonanței Guvernului numărul 25 din 2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții SA, cu modificările și completările ulterioare.”

Temerea deputatului Corneliu Florin Buicu

Deputatul PSD de Mureș Corneliu Florin Buicu, care în legislatura 2016-2020 a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților iar în prezent este vicepreședinte al aceleiași comisii, și-a manifestat scepticismul cu privire la șansele pe care proiectul le are în vederea obținerii finanțării din partea CNI.

”Proiectul a mers la CNI, iar în răspunsul dat de conducerea CNI apare o problemă de prioritizare. CNI a devenit constructorul, cel care va derula toate proiectele de dezvoltare din România, iar bugetul care se alocă pentru CNI pentru toate proiectele este mult mai mic decât cererile și proiectele depuse la CNI și aici apare o problemă legată de faptul că dăm iarăși din păcate speranțe oamenilor că da, se va finanța obiectivul și că urmează să fie finanțat. Temerea mea este legată de faptul că va fi doar speranța și nu va fi și obiectivul pentru că în mod normal obiectivul cu paturi de ATI de la Infecțioase este necesar. Și a dovedit-o pandemia, aveam nevoie de paturi de ATI pentru Infecțioase. Trebuie să fim pregătiți pentru pandemia aceasta sau pentru orice altă pandemie. Mă bucură faptul că obiectivul a intrat pe lista CNI, dar faptul că a intrat pe o listă nu înseamnă și că a început procedura de construcție și că se rezolvă lucrurile”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Corneliu Florin Buicu.

Totodată, deputatul mureșean care deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a afirmat că și-ar fi dorit să vadă ”în paralel față de această adresă și o modificare a bugetului care să asigure finanțarea și pentru obiectivele de care Mureșul are nevoie.”

”În afară de acest obiectiv al ATI-ului de la Secția de Boli infecțioase a Spitalului Clinic Județean Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au nevoie de sume atât pentru investiții, cât și pentru dotări, astfel încât să își mențină activitatea, mai ales că tratează pacienți veniți din foarte multe zone ale țării. În plus, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș este singurul institut din țară care face transplant cardiac și care mai operează în sistemul public copii pe cord. Nu am văzut în Proiectul Legii Bugetului de Stat niciun fel de finanțare pentru aceste instituții”, a afirmat deputatul Corneliu Florin Buicu.

Amendament PSD pentru finanțarea investiției în 2021

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a declarat că parlamentarii social-democrați de Mureș vor susține câteva zeci de amendamente la legea Bugetului de stat pe 2021, privind finanțarea mai multor obictive de interes local și județean, între acestea introducerea finanțării investiției Secției ATI de la Infecțioase, pentru ca aceasta să beneficieze de finanțare începând cu acest an.

”Este un prim pas faptul că s-a aprobat de către Compania Națională de Investiții proiectul de construire a unei secții noi de terapie intensivă în incinta secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Mureș. Proiectul a fost inițiat anul trecut, la propunerea PSD Mureș – prin colegii noștri Alexandru Cîmpeanu și Sergiu Brefelean – imediat după instituirea stării de urgență, când specialiștii din domeniul medical aveau previziuni alarmante cu privire la evoluția pandemiei și era evident că vom avea nevoie de mai multe paturi și de tehnică medicală performantă. Din păcate, ne-am împotmolit la un moment dat, căci suma necesară înființării secției ATI depășește posibilitățile bugetului local, depinzând astfel de aport din surse de finanțare guvernamentale. Important este că de câteva zile Compania Națională de Investiții a aprobat proiectul, mai trebuie doar să găsim surse de finanțare. Astfel, parlamentarii PSD de Mureș au depus și vor susține vor susține câteva zeci de amendamente la legea Bugetului de stat pe 2021, privind finanțarea mai multor obictive de interes local și județean, între acestea introducerea finanțării investiției Secției ATI de la Infecțioase, pentru ca aceasta să beneficieze de finanțare începând cu acest an. Dacă amendamentele noastre vor fi admise, în acest an ar putea începe lucrările pentru această nouă secție în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Târgu Mureș. Acest proiect este o dovadă că atunci când există voință se pot realiza multe lucruri bune pentru comunitate. De aceea, doresc să folosesc această ocazie pentru a mă adresa public reprezentanților partidelor politice din județul Mureș cu propunerea de face front comun de fiecare dată când trebuie să luptăm pentru interesele comunității noastre. Nu contează cine are inițiativa, atâta timp cât județul Mureș are de câștigat de pe urma ei”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE