Balneofiziokinetoterapie și recuperare. Program de studii cu rol major în terapia kinetică și recuperarea medicală Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 781 Vizualizări

Balneofiziokinetoterapie și recuperare. Program de studii cu rol major în terapia kinetică și recuperarea medicală

Îmbunătăţirea calităţii actului medical, cu accent pe medicina terapeutică, dar și pe cea pro-filactică este realizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și prin Programul de studii de licență, Balneofiziokinetoterapie și recuperare (BFK), înființat în anul 2008. Acesta asigură formarea profesională inițială în ocupația de fiziokinetoterapeut – nivelul 4 de studii (studii superioare), prevăzută în Codul Ocupațiilor din România. Prof. univ. dr. Nicolae Neagu, Responsabil program de studii BFK, ne-a oferit detalii.

Compatibilizarea europeană a programului de studii
Planul de învăţământ al programului de studii de licență, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, prezintă elemente comune cu cele ale programelor similare din Europa și din SUA. Compatibilitatea cu programele europene este demonstrată, inclusiv, prin dezvoltarea a numeroase programe de mobilități internaționale pentru studenţi.

Obiectivele programului – domenii de intervenție
Obiectivul central al programului de studii de licență, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, este de a forma specialişti cu înaltă calificare în recuperarea fizică și reabilitarea funcțională. De asemenea, programul urmărește prevenirea apariției unor potențiale afecțiuni și deficite, prin măsuri și terapii specifice, adresate, atât populației sănătoase (rolul profilaxiei fiind recunoscut), cât şi celei afectate. Prin intervenţia specialiştilor, formați de UMFST, sunt urmărite și alte obiective importante, precum:

  • recuperarea și reabilitarea, în urma unor afectări fizice și funcționale majore, care presupun reconversie profesională şi reintegrare socială a persoanelor aflate în astfel de situaţii;
  • recuperarea sportivilor de performanţă, de la situaţiile de recuperare-refacere fizică, până la asigurarea unei reabilitări funcționale, în cazul unor traume şi accidentări majore;
  • scurtarea perioadelor de convalescență şi reintegrarea, cât mai rapid posibil, socială şi profesională, a pacienților externați din diverse spitale și clinici;
  • refacerea şi recuperarea diverselor categorii de persoane, aflate în: staţiuni balneare, în in-stituţii de ocrotire socială, în centre de educaţie incluzivă (pentru copii cu cerințe educaționale speciale) etc.

Admiterea la programul de studii BFK
Programul de studii de licență, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, aparține, administrativ, de Facultatea de Medicină. În ultimii ani, afectați de pandemia COVID-19, admiterea se realizează prin concurs, pe baza mediei obținute de candidați la Examenul de Bacalaureat. Pentru anul universitar 2021-2022, sunt repartizate 60 de locuri bugetate (fără taxă). Informații suplimentare la adresa web: https://adminfo.umfst.ro/cifrade- scolarizare-2/.

Durata studiilor
Durata studiilor universitare de licență este trei ani (180 de credite ECTS). Procesul educativ asigură formarea, la studenții noștri, de noi cunoștințe, competențe și abilități profesionale și transversale, care vor servi, atât pentru formarea lor profesională, cât şi ca liant de comunicare cu alți specialişti în domeniul sănătăţii.

Recunoașterea profesională – perspective
Diploma de licență, emisă de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, este recunoscută în spațiul european, programul fiind reglementat general. Din studiile noastre de marketing, legate de absorbția absolvenților universității, pe piața muncii, rezultă că marea lor majoritate (peste 80%), se regăsesc, atât în țară, cât și în străinătate, în diverse instituții de profil, profesia de fiziokinetoterapeut fiind una de mare interes, aflată în continuă dezvoltare.
Acesta este motivul, argumentat, pentru care s-a acreditat, din anul 2012, Masteratul internaționalizat de Terapie fizică și reabilitare funcțională, cu durata de 2 ani și 120 de credite ECTS.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE