Noutăți despre Vâltoarea Mureșeană 2021 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2772 Vizualizări

Noutăți despre Vâltoarea Mureșeană 2021

Oamenii s-au pregătit cu atât de mult entuziasm pentru a 8-a ediție a Vâltorii Mureșene, astfel că ediția din acest an va începe deja de joi, și nu vineri cum am preconizat inițial. Mâine ne pregătim deja cu programe în Biblioteca Teleki-Bolyai, respectiv Palatul Culturii, unde va avea loc spectacolul Ansamblului de dans-teatru Bekecs”, a anunțat Jakab István, co-organizator principal al Vâltorii, cu prilejul unei conferințe de presă.

Jakab adeclarat că, deși anul care a trecut a fost unul dificil, care i-a adus pe antreprenorii târgumureșeni într-o situație financiară grea, și de această dată festivalul se bucură de sprijinul a numeroase firme, iar unele dintre acestea s-au adresat organizatorilor din proprie inițiativă pentru a ajuta și a sprijini evenimentul. De câțiva ani, sponsorul principal al Vâltorii este Gedeon Richter, care și în acest an se pregătește cu un program extrem de diversificat. Bugetul total al ediției cu nr. 8 este de 650 de mii de lei, adică circa 130.000 de euro, din care peste jumătate reprezintă finanțare din partea unor instituții din Ungaria, respectiv proiecte finanțate tot de Ungaria.

În acest an, echipa Vâltorii a suferit anumite modificări, numeroși tineri s-au alăturat organizatorilor și ei aduc un surplus de energie. Jakab István a mai spus că implicarea tinerilor dovedește că și în viitor este nevoie de asemenea evenimente.

Szente Katalin, co-organizatorul principal al Vâltorii, a vorbit despre subiectul incomod al înregistrării la eveniment. ”Trebuie să ținem cont de faptul că este pandemie și că organizăm un eveniment în această perioadă, și astfel există reglementări pe care trebuie să le respectăm” – a subliniat Szente Katalin. Co-organizatorul a adăugat că procedura de înregistrare online are tocmai menirea de a ușura accesul participanților la evenimentele care se desfășoară în spații închise sau care adună un număr mai mare de participanți, întrucât în aceste condiții este nevoie ca organizatorii să se asigure că toți participanții dispun de un document de imunizare. Astfel, dacă cineva se înregistrează online, va primi un cod QR care îi va asigura accesul la eveniment. Este totuși important că nu este nevoie de înregistrare la fiecare eveniment.

Pagina www.reg.forgatag.ro a fost lansată luni și deja s-au înregistrat peste 1.000 de persoane.

Szente Katalin a mai adăugat că, din motive de sănătate,, formația Piramis nu-și va mai putea susține concertul anunțat cu ceva timp în urmă. Vor avea loc concerte pe scena din Cetatea Medievală, dar sâmbătă și duminică concertele mari se mută pe scena din Piața Teatrului. Sâmbătă, seria concertelor începe cu Transylvanian Symphonic Tales, concertul comun Koszika și Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, urmat de trupa rock Nightlosers din Cluj-Napoca. Duminică, scena este a celor de la Teddy Queen, iar seara se va încheia cu concertul trupei Kowalsky meg a Vega din Ungaria.

Pe scena cetății, vineri va urca Póra Zoli și Stone Hill care îi vor anima pe cei mici, duminică însă cei mari sunt așteptați la concertul de jazz semnat Luiza Zan și Jazzpar Trió.

În acest an, partenerul principal al festivalului este Casa Tradițiilor din Transilvania, ei vor asigura programele de muzică și dansuri tradiționale populare. Prezent la conferința de presă, Fazakas János, reprezentantul Casei Tradițiilor din Transilvania, a declarat că au organizat un program pe patru zile, timp în care nu vor lipsi activitățile meșteșugărești, expozițiile, concertele, casele de dans și spectacolele trupelor profesioniste de dans. Joi, de exemplu, șirul evenimentelor începe cu spectacolul Ansamblului de teatru-dans Bekecs în Palatul Culturii, iar tot în acea seară, în Curtea de Vinotecă va răsuna muzica populară cu trupa Kedves. Iubitorii dansurilor populare sunt așteptați joi și sâmbătă la casele de dans.

Vineri vor începe activitățile meșteșugărești în curtea Casei Tradițiilor din Transilvania, amenajată în Cetatea Medievală: zece corturi vor sta la dispoziția copiilor, care vor putea participa la jocuri populare, vor putea asculta povești și fabule sau vor putea învăța muzică populară. Tot vineri va putea fi urmărit și spectacolul Ansamblului Duna în Teatrul Național Târgu Mureș. Ansamblul va avea două reprezentații ale spectacolului Iubirea noastră, Țara Calatei. Tot vineri se va deschide și expoziția de artă populară a contesei Bethlen Anikó în Muzeul de Istorie și Arheologie. În Curtea de vinotecă va concerta Kásler Magdi și formația Üver, iar ziua se va încheia cu o cârciumă pentru adulți în Bastionul Dogarilor.

Sâmbătă, pe lângă activitățile dedicate copiilor este inclusă în program Ziua Folk, în cadrul căreia vor susține un spectacol ansamblurile amatoare de dans, în organizarea Ansamblului Artistic Mureșul, care la rândul lui va încânta publicul pe scena amplasată în curtea Cetății Medievale. În Bastionul Dogarilor va putea fi vizitată expoziția costumelor tradiționale populare, respectiv o expoziție de fotografii, în timp ce în Curtea de vinotecă este programat concertul trupei BorFolk.

Duminică, pe scena cetății va urca Ansamblul Național Secuiesc Harghita cu spectacolul Răsună pădurea, răsună cuvântul…, iar în Curtea de vinotecă șirul programelor se va încheia cu concertul trupei Ötödik évszak. La a 8-a ediție a Vâltorii Mureșene vor avea loc în total 170 de programe – a declarat Molnár Imola, directorul de programe al festivalului, care aadăugat că în mare parte sunt gata pentru a da startul la festival, mai sunt nevoie doar

de ultimele ajustări pentru ca totul să decurgă în cele mai bune condiții și ca de joi programele să înceapă.

În acest an, locația principală a festivalului este Cetatea Medievală, aici se vor desfășura o mare parte din activități, dar vor avea loc evenimente și în Palatul Culturii, Casa Bernády, Biblioteca Teleki-Bolyai, sediul Ansamblului Artistic Mureșul sau Piața Teatrului.

”În ziua zero a evenimentului organizăm o campanie de promovare a Vâltorii, un maraton-ștafetă pe 42 de kilometri, atingând fiecare cartier al orașului. Desigur, distanța nu va fi parcursă de un singur om, ci pe fiecare kilometru va alerga o altă persoană, dând mai departe ștafeta simbolică, o morișcă de vânt. Pornirea și sosirea va fi din cetate. Astfel, dorim să aducem la cunoștința oamenilor că începe a 8-a ediție a Vâltorii Mureșene”.

Dacă în cetate vor avea loc activitățile pentru copii și familii, pe Bulevardul Cetății vor putea fi vizitate târgul meșteșugăresc, respectiv târgul de carte, o noutate a ediției din acest an.

”Și în momentul de față, o echipă organizatorică numeroasă și circa 80 de voluntari lucrează pentru ca mâine să poată începe Vâltoarea, la care îi așteptăm cu mult drag pe toți, pentru că este o sărbătoare a tuturor și o ocazie să fim din nou împreună” – a încheiat conferința Jakab István, co-organizator principal.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE