Gala Presei Mureșene 2021. Strângeți rândurile pentru a fi și mai influenți! Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 182 Vizualizări

Gala Presei Mureșene 2021. Strângeți rândurile pentru a fi și mai influenți!

Experiența acumulată timp de zece ani ca jurnalist mi-a fost de mare folos în activitatea politică, începută în 2007 ca membru al Partidului Social Democrat. Cunoașterea realităților socio-economice și culturale ale județului din postura de jurnalist, dintr-o perioadă destul de agitată, plină de transformări, prin care trecea România (1997 – 2007) s-a dovedit a fi un bagaj consistent de informații. Deprinderea de a analiza, de a sintetiza, de a acumula cunoștințe din varii domenii dar și defectul profesional de a pune întrebări m-au ajutat în abordarea celor mai multe dintre situațiile activității politice. În schimb, entuziasmul specific jurnliștilor, idealiști prin natura muncii lor, ei fiind, nu-i așa?, vocea poporului, aparătorii democrației, mi-a fost temperat luându-i locul, treptat, răbdarea și învățarea compromisului, esențiale pentru ca partidul să-și poată înfăptui programele de guvernare locală sau națională.

“De dincolo” am tratat cu respect jurnaliștii, același respect pe care îl așteptam și eu atunci când interacționam cu politicieni. Am asistat la toate transformările la care a fost supusă mass-media de noua eră a tehnologiei. O uriașă provocare pe care o confruntăm astăzi, deopotrivă jurnaliști și oameni politici, este infestarea spațiului public cu știri false. Fosta elită a instituțiilor media a pierdut monopolul informațional odată cu dezvoltarea tehnologică, o importană parte a acestuia fiind cedată unor categorii largi de populație. Astăzi, oricine este conectat la internet poate disemina informații netrecute prin filtrele analizei, sintezei, veridicității, neasumate, informații care se răspândesc cu o viteză incontrolabilă și care pot avea efecte sociale grave. O reglementare juridică precară a activității din domeniul online și imposibilitatea de a urmări și elimina volumul mare de informații false din acest spațiu sunt vulnerabilități pe care producătorii anonimi de mesaje le exploatează, uneori acțiunile lor având efecte nimicitoare. Asistăm cu toții la efectele știrilor false din timpul pandemiei provocată de Sars-Cov-2.

Având în vedere aceste considerente dar și nevoia de a ajunge la electoratul nostru cu mesaje clare, în 2016 conducerea PSD Mureș a luat decizia de a lansa pe piață o publicație social-democrată, în formă tipărită și online – Telegraful de Mureș. Este un produs jurnalistic la care am accesat cu multă bucurie, având din nou posibilitatea să activez ca jurnalist, de data aceasta la o gazetă asumată politic. Și din această postură am avut relații profesionale foarte bune cu mulți dintre jurnaliștii din presa locală independentă.

Spre satisfacția noastră și întru sănătatea democrației, astăzi putem spune că în România presa este independentă din punct de vedere a libertății editoriale. Pare ceva banal, însă dacă ne uităm, nu mai departe de Ungaria și Polonia, vom vedea că pericolul oprimării libertății presei este real și actual, presa din țările vecine având mari probleme care aduc aminte de cenzura specifică vechiului Bloc Comunist.

Le doresc jurnaliștilor din județul nostru curaj, putere de muncă și capacitatea de a strânge rândurile pentru o breaslă și mai influentă, poate chiar într-un Club al Presei.

Dragoș BARDOȘI, consilier județean PSD, fost jurnalist

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE