FOTO: Ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022 la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1879 Vizualizări

FOTO: Ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022 la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș

Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit duminică, 19 septembrie 2021, ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, la care au participat membrii comunității academice și studenții anului I din cadrul facultăților de Medicină, Medicină în limba engleză, Medicină Dentară, Farmacie, Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere „Petru Maior” și Economie și Drept.

Recomandări pentru ”boboci”

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a felicitat noii studenți pentru reușita acestora, pentru faptul că mulți dintre ei au trecut printr-un examen de admitere dificil, dar și pentru că au ales să-și continue pregătirea profesională la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Totodată, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a transmis că noul an academic începe în condiții de bucurie și de preocupare, având în vedere situația epidemiologică.

„Fiecare început de an universitar este un moment de emoție de oricare parte ne-am situa unii sau alții. Pentru studenții, este un început. Pentru ”boboci”, este poate cel mai așteptat moment al existenței lor de până acum. Pentru noi, profesorii, deși repetăm acest lucru în fiecare an, noutatea vine din faptul că întâlnim fețe noi, tineri care pășesc pentru prima dată în Universitate și cărora în următorii ani le vom veghea formarea profesională și cea umană. Mă voi adresa mai întâi ”bobocilor”, studenților din anul I, care au ales să vină la această universitate. Mulți dintre voi ați trecut printr-un examen de admitere dificil, motiv pentru care vă felicit și vă aplaud în numele Universității. Începem anul universitar în condițiile în care trăim împreună un amestec de bucurie și preocupare. Bucuria vine din faptul că orașul Târgu Mureș și Universitatea sunt triste fără studenți. Preocuparea vine din faptul că nu suntem încă în situația în care să ne putem privi direct unii pe alții, fără măști, viitorul este unul incert și grija administrației Universității este să păstrăm un echilibru între libertățile pe care le aveți și siguranța pe care trebuie să o dăm fiecăruia. Sunt convins că veți înțelege cu înțelepciune măsurile pe care le-am luat pentru a minimaliza riscurile suplimentare de infectare care apar inerent într-o colectivitate. De aceea, vă îndemn cu drag și cu încredere să acceptați toate aceste măsuri nu ca pe niște restricții, ci luate doar din dorința de a vă avea sănătoși în amfiteatre, în sălile de laborator, în spitale, în clinici și oriunde veți avea activitățile pe care urmează să le desfășurați. În acest demers, o parte este a noastră, a Universității, o parte este a voastră și vine dintr-o responsabilitate pe care trebuie să o cultivați în fiecare moment și în fiecare zi a șederii voastre în Târgu Mureș”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Cum se va desfășura noul an academic

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a arătat că anul universitar 2021-2022 va începe temporar online sau onsite, în funcție de fiecare activitate didactică și de fiecare disciplină, însă se dorește ca activitățile practice să se desfășoare printr-o interacțiune directă între profesori și studenți, deoarece profesia medicală este o profesie care trebuie să se desfășoare la patul bolnavului.

„Vom încerca să aducem cât mai aproape de normal anul universitar care urmează. Vom începe temporar cursurile online sau onsite, în funcție de fiecare activitate și de fiecare disciplină, dar ne dorim foarte mult ca partea de activități practice să se desfășoare printr-o interacțiune directă între profesori și studenți. Este un mesaj a ideii de medicină care trebuie practicată în orice fel de condiții, pentru că profesia medicală este o profesie care nu se desfășoară într-un acvariu, ci se desfășoară printre bolnavi și printre boli. În egală măsură mă adresez și celor care nu sunt studenți ai unor profile medico-farmaceutice, dar care vor înțelege cu siguranță poate mai mult decât alții inspirându-se într-un mod pozitiv de la colegii lor că suntem un grup, o societate solidară care transmite un exemplu bun celor din jur. Am dorința foarte mare ca celelalte festivități ale Universității, fie că vorbim despre Zilele UMFST, pe care sperăm să le desfășurăm în luna decembrie, sau festivitatea de absolvire din anul 2022 să ne permită la vremea respectivă să ne bucurăm împreună cu voi și cu cei dragi vouă. Începem anul universitar dorindu-vă succes și responsabilitate în tot ceea ce veți face”, a precizat rectorul UMFST.

Festivitate specială

Prorectorul pentru probleme sociale și studențești, învățământ în limba maghiară, prof. univ. dr. Nagy Előd Ernő, le-a transmis un mesaj de bun venit studenților de la linia maghiară, iar prodecanul Facultății de Medicină în limba engleză, prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan, s-a adresat studenților internaționali. Comandantul Institutului Medico-Militar, colonel medic, șef de lucrări dr. Mihail-Silviu Tudosie, s-a adresat studenților la Medicină Militară. Totodată, președintele Ligii Studenților din Târgu Mureș, Andrei Manea, și reprezentantul Asociației Studenților Maghiari, Varga László, au transmis mesaje de bun venit ”bobocilor” din partea organizațiilor studențești pe care le reprezintă.

Evenimentul de duminică s-a desfășurat respectând normele de securitate epidemiologică. Astfel, a fost permis doar accesul studenților din anul I, în condițiile încadrării într-una dintre situațiile: dovada de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Festivitatea a fost transmisă live, iar cei care doresc să o revadă sunt invitați să acceseze pagina de Facebook a Universității sau canalul oficial de YouTube.

Mult succes tuturor în noul an universitar!  

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE