FOTO: Împreună pentru UDMR, la al XV-lea Congres Galerii Foto
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1606 Vizualizări

FOTO: Împreună pentru UDMR, la al XV-lea Congres

UDMR, pe linia FIDESZ – „Împreună pentru familie”

Politica rămâne și în România în continuare o vorbărie golită de conținut și am simțit-o ascultând o serie de discursuri la cel de-al 15-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), desfășurat sub motto-ul, generos altfel, “Împreună pentru familie”, o cale de a transmite mesaje electorale și de a da direcții, o dulcegărie diplomatică sau o modalitate de a le plăti adversarilor politici polițe și, arareori, semnalarea unor probleme grave care se petrec prin țara noastră. Acum, când le veți lectura mai jos pe cele pe care le-am consemnat, veți descoperi care pe unde se încadrează. Per ansamblu, Congresul Uniunii a fost un eveniment liniștit, în ciuda săgeților venite dinspre stânga spre dreapta și viceversa sau dinspre o minoritate spre majoritate, cei 839 de delegați adoptând programul pentru sprijnirea familiilor, după modelul ungar care, potrivit declarațiilor actualei administrații guvernamentale de la Budapesta, dă roade. Dacă e posibilă elaborarea și adoptarea unei asemenea politici familiale în România până la finele anului viitor, dați-mi voie să am serioase îndoieli, susținute însă de realitatea dramatică a neaplicării unei majorări a cuantumului alocațiilor pentru copii, ca să mă opresc doar asupra unui aspect care demonstrează inconsecvența administrativă națională, creștere amânată pentru 2022 când majorarea va fi înghițită de inflație și de creșterea prețurilor, respectiv de contextul economic în care ne aflăm în care avem inflație, prețuri majorate la bunurile de larg consum, scumpiri de tarife la energie electrică și gaze naturale etc. Și nu ne pliem pe discursul opoziției din România, ci subliniem cum stăm în acest moment.

Începem abrupt cu ceea ce a reprezentant subiectul principal al celui de-al 15-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România desfășurat la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș: adoptarea de către delegați a programului UDMR pentru sprijinirea familiilor.

Într-o țară în care a fost imposibilă aprobarea majorării alocațiilor pentru copii, UDMR, împrumutând de la mai vesticul FIDESZ al Republicii Ungare, și-a stabilit, extrem de ambițios și dați-mi voie să mă îndoiesc că va reuși, “elaborarea și adoptarea, până la 31 decembrie 2021, a unei propuneri de politică familială prin care statul va diminua semnificativ povara financiară pentru familiile tinere. Un program care îi va ajuta pe tinerii din România să își găsească un loc de muncă, să își întemeieze o familie, să își facă un trai și să își construiască un cămin aici, în țară, să își asume creșterea a cât mai mulți copii”.

Pachetul de politici familiale al UDMR, adoptat după ore și ore de discursuri, unele circumscrise tematicii stabilite pentru congres, altele nu, “are în vedere familia formată din mai multe generații și se bazează pe următoarele principii, unele deja aplicate la nivel local în baza unei legislații existente:

1. Toți membrii adulți ai unei familii să beneficieze de indemnizație pentru creșterea copilului. Dorim creșterea cuantumului indemnizației după nașterea celui de-al doilea copil. Bunicii și frații adulți care nu au loc de muncă ar trebui, de asemenea, să poată primi indemnizație pentru creșterea copilului, dacă sunt de acord să ia parte la îngrijirea acestuia în timp ce părinții lucrează.

Tații, de asemenea, trebuie încurajați să participe la îngrijirea copiilor: vom extinde semnificativ durata concediului pentru creșterea copiilor și a concediului suplimentar la care au dreptul tații.

2. În plus față de subvențiile acordate de stat, suntem în favoarea acordării unor forme de sprijin care să îi motiveze pe beneficiari în adoptarea unor măsuri active și responsabile.

Astfel, statul ar trebui să folosească o parte din suma destinată alocației pentru copii cu prioritate pentru acoperirea cheltuielilor de îngrijire timpurie a acestora (rețea de asistenți medicali neonatologi, îngrijire familială, dezvoltarea rețelei medicilor de familie și pediatrilor), respectiv să instituie un sistem de tichete pentru utilizare specifică în domeniile educației, sportului, sănătății și culturii.

3. Atenție sporită familiilor numeroase: beneficii semnificative din partea statului (reducerea bazei de impozitare, facilități la achiziția autoturismelor și a voucherelor de vacanță), dar și din partea administrațiilor locale (reducerea impozitului pe proprietăți imobiliare și vehicule, acordarea trusoului pentru bebeluși, alocarea de terenuri familiilor numeroase pentru construirea unei locuințe, facilități pentru parcare, pentru folosirea bazelor sportive, participarea la evenimente culturale și de agrement)

4. Politica familială a UDMR se axează pe familia formată din mai multe generații (multi-generațională), în care există cooperare, sprijin și reciprocitate în responsabilități. Susținem și considerăm importantă implicarea bunicilor în creșterea nepoților, dar și participarea copiilor și a nepoților la îngrijirea bunicilor.

5. Trebuie să sprijinim construirea unei cariere profesionale simultan cu creșterea copiilor. În contextul pandemiei, societatea, instituțiile de învățământ și angajatorii au devenit mai receptivi la programul de lucru flexibil, la telemuncă și la educația online. Această evoluție favorabilă ar trebui folosită în beneficiul familiilor cu copii mici, prin încurajarea creării condițiilor pentru munca la domiciliu (scutirea de impozit pentru munca la domiciliu, sprijin pentru cheltuielile de întreținere, plata abonamentelor la internet și sprijin pentru achiziționarea echipamentelor IT necesare activității profesionale).

6. Statul trebuie să sprijine achiziția de locuințe pentru familiile tinere și construirea de creșe. Prin acordarea de împrumuturi preferențiale și subvenții, statul trebuie să îi sprijine pe tineri în cumpărarea de locuințe și îmbunătățirea condițiilor de locuit. UDMR a propus ca, încă din această toamnă, Guvernul să preia de la administrația locală costul funcționării creșelor, astfel încât să existe creșe și în localitățile mici, care altfel nu ar dispune de resurse propria suficiente în acest scop. Totodată, am inițiat reducerea prețului pentru locuințele ANL pentru tineri la un nivel similar cu cel din 2019, facilitând astfel accesul familiilor tinere la o locuință”.

Un prim congres în pandemie

Și acum să revenim la ceea ce am văzut și ascultat pe la congres. Am ajuns cu 45 de minute înainte de ora anunțată pentru debutul congresului, când deja la Centrul de Evenimente RAB era forfotă.

După puțină vreme au ajuns oficialii statului ungar – vicepremierul Sémjen Zsolt și ministrul Familiei, Novák Katalin, întâmpinați de președintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier al Guvernului României, și o suită a sa. În drum spre salonul diplomatic ad-hoc, Sémjen s-a întreținut puțin cu secretarul de stat Hegedüs Csilla și alți reprezentanți ai UDMR.

I-a urmat ca oficial, de data aceasta al statului român, premierul Florin Cîțu, întâmpinat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, de asemenea interimar la Sănătate, după demisia miniștrilor USR-PLUS și membru în Consiliul Permanent al Uniunii.

Întrebat despre moțiunea de cenzură, premierul Cîțu a răspuns: “În Parlamentul României sunt tot felul de discuții, dezbateri, în acest moment avem un singur lucru cert în România în politică: o alianță care a început într AUR și USR și știm că această alianță AUR-USR încearcă să obțină voturile PSD pentru a da jos Guvernul. Eu mă ocup de guvernare și cred că guvernăm bine, împreună cu partenerii de la UDMR, continuăm aceleași proiecte, am preluat portofoliile USR care au plecat de la guvernare și proiectele merg mai departe, toate proiectele pe care le-am scris împreună cu cei de la USR, merg mai departe pentru că sunt proiecte bune pentru România”.

Despre congresul PNL a susținut că acesta se va desfășura, în ciuda știrilor despre valul 4 al pandemiei cu care suntem zilnic bombardați, iar despre cel al uniunii care stătea să înceapă: “Așteptăm să vedem un festival al democrației la UDMR, pentru că la alte partide s-a dus la festivalul ridicolului”. Acum, cum doar două congrese mai sunt pe agenda politică în această toamnă, al PNL și al USR-PLUS, chiar dacă săgeata mergea spre foștii parteneri de guvernare, nu ne e clar care e mai ridicol – cel liberal în care s-a tot vorbit să nu fie atacuri în public și, dimpotrivă, acestea au fost și mai agresive sau la cel useristo-plusist unde votul electronic le-a cam dat dureri de cap organizatorilor scrutinului și, indirect, electorilor.

Cu 15 minute înainte de ora 11 a ajuns liderul PSD, deputatul Marcel Ciolacu, așteptat de președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, și de senatorul UDMR de Satu Mare, Turos Lóránd, membru în Consiliul Permanent al Uniunii. Spre intrare, Ciolacu și-a strâns mâna cu Károly Borbély, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Dialogul media cu liderul principalului partid de opoziție, Marcel Ciolacu a fost expeditiv, vreo 45 de secunde, cu întrebări răspunse și nerăspunse.

Guvernele cad prin moțiuni de cenzură, așteptăm CCR-ul să ne spună ce se întâmplă cu moțiunea de cenzură a USR+AUR și așteptăm să cadă acest guvern. Din punctul meu de vedere este un guvern căzut deja.

– După aceea, ce se va întâmpla?

– Întrebați-l pe dl Iohannis, el este clarvăzătorul României”.

Cam atât de la opoziție.

L-am așteptat inutil pe Ludovic Orban, președintele PNL și președintele Camerei Deputaților, pentru că înăuntru începea evenimentul și acesta nu apăruse. Însă la prezența oficială făcută de liderul UDMR vreo 15 minute mai târziu de la debutul congresului era în sala decorată cu simbolurile UDMR, inclusiv tavanul, și înverzită de roll-up-urile cu “Împreună pentru familie”.

În premieră, un congres „la țară

Delegații și invitații au ascultat pentru început nu mai puțin de patru imnuri: al României, al Ungariei, pe cel secuiesc și pe cel al Uniunii Europene, apoi pe primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor Szabolcs.

Organizarea congresului în Sângeorgiu a însemnat o premieră, fiind pentru prima oară când reprezentanții UDMR aleg o localitate din mediul rural pentru un asemenea eveniment. Criza sanitară și alte rațiuni par însă să fi câștigat.

Primarul Sófalvi și-a prezentat comuna, care a avut o evoluție demografică pozitivă, s-au născut foarte mulți copii, amintind că și el este fericitul părinte al patru copii, iar acest spor de natalitate a generat și dezvoltarea de investiții importante în creșe, grădinițe, școli, terenuri de joacă și baze sportive.

“Uniunea merge într-o direcție bună sprijinind familia”, a subliniat Sófalvi, spre deosebire de cealaltă Uniune, Europeană, care minimalizează importanța familiei.

Aflat la al patrulea mandat, primarul Sófalvi a mai punctat și caracterul multicultural al comunei, unde sunt peste 12.000 de locuitori și numărul continuă să crească, dintre care 45% români, 45% maghiari și 10% rromi.

Sófalvi i-a oferit un cadou președintelui Kelemen Hunor – o miniatură cu Sf. Gheorghe ucigând balaurul.

La tribună a urmat președintele Consiliului Județean Mureș și al UDMR Mureș, Péter Ferenc, gazda județeană a congresului.

“Cred că nu trebuie să vă povestesc, am reușit în UDMR să rămânem stabili”, a spus președintele, care a susținut că “UDMR este forța politică cea mai importantă din județ” care acum are sprijin la București, prin miniștri UDMR din guvern, “dar succesele noastre se datoresc și că avem un sprijin și în Budapesta”, motiv pentru a-i mulțumi Guvernului FIDESZ.

Mi-a plăcut din discursul lui Péter Ferenc citatul din scriitorul Márai Sándor, care, vrând-nevrând, a ajuns și în politică. L-am notat aproximativ, traducerea a fost cum a fost: “de cele mai multe ori, cele mai mari încercări ale vieții sunt jocuri ale răbdării”.  

Kelemen Hunor și-a luat apoi rolul de amfitrion, le-a mulțumit invitaților pentru că au răspuns invitației și a spus la început o frază cu tâlc: “Dacă maghiarii din Transilvania sunt puternici, atunci și țara este puternică, dacă maghiarii au succes, atunci și România are succes”. A dat citire apoi listei de invitați, oficiali ai statului român, ungar, reprezentanți ai maghiarilor din Europa, reprezentanți ai bisericilor istorice maghiare, reprezentanți ai mediului academic și mulți alții.

Apoi discursul elegant și diplomatic s-a cam dus pentru că a atacat exact criza politică în care România plutește cel puțin între Congresul PNL și cel al USR-PLUS, când se va pronunța curtea dinozaurilor, și a subliniat voalat cât de bună e uniunea în comparație cu partidele românești.

“Sezonul politic de toamnă a început destul de brusc, brutal, cu o tensiune nedorită în coaliția de guvernământ. A început acest sezon politic de toamnă cu congresul nostru, urmează congresul Partidului Național Liberal după care urmează congresul USR-PLUS. Congresul nostru este cel mai puțin zgomotos. Este adevărat că acum aproape 1 an de zile, noi ne-am așezat la masă și am spus că vom avea o guvernare stabilă, o majoritate pentru 4 ani de zile.

Am ajuns la următoarea concluzie, este o dată statistică, nu este nimic nou, după alegerile parlamentare din 2008, niciun guvern al României nu a reușit să stea 4 ani de zile, să ducă mandatul început la bun sfârșit. Am făcut un calcul, în 13 ani am avut  13 guverne și aici nu am luat în calcul guvernele interimare. Este un lucru care ne pune pe gânduri. Cum se poate ajunge la rezultate, la eficiență când în aproape fiecare an, dar erau și perioade când într-un singur an am avut două guverne, se schimbă guvernul?

De aceea trebuie să facem eforturi împreună, să punem pe picioare coaliția formată în 2020. Este prima opțiune. Da, coaliția înseamnă compromis, coaliția înseamnă dialog, coaliția înseamnă înțelegerea celuilalt. A doua opțiune este un guvern minoritar, dar responsabilitatea să dăm ceea ce așteaptă electoratul, ceea ce așteaptă cetățenii”, a spus Kelemen Hunor.

Da, așa e 😊

Și dacă mai era nevoie, următorii speakeri stabiliți după algoritmul un român – un maghiar, nu au făcut decât să întărească această afirmație.

Întotdeauna am apreciat corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare și în respectarea obiectivelor stabilite la nivel guvernamental. De asemenea, am apreciat calitatea morală și profesională a reprezentanților UDMR atât în structurile guvernamentale, cât și parlamentare și ale administrației publice locale în care avem în foarte multe județe, municipii și orașe înțelegeri comune și acționăm pentru dezvoltarea locală.

Nu pot să nu remarc că UDMR a avut o atitudine constantă de-a lungul celor 31 de ani de democrație, de preferință pentru PNL, pentru formațiunile de centru-dreapta, deoarece UDMR a intrat la guvernare, cu miniștri și cu programe de guvernare asumate cu formațiunile politice de centru-dreapta și, chiar dacă au fost perioade în care au existat înțelegeri cu formațiuni de centru-stânga, au existat doar la nivel parlamentar”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, care a amintit și de toate guvernările liberalo-udemeriste.

Orban nu s-a oprit aici cu laudele și a susținut, de asemenea, că România are nevoie de stabilitate. Așa zisesese deja Kelemen oricum.

“Toate formaţiunile politice care formează coaliţia de guvernare au avut congrese dar, ca de obicei, UDMR a fost mai înţelept. UDMR are un congres liniştit la care nu are alegeri interne. Celelalte două formaţiuni, respectiv PNL şi USR PLUS, au două congrese competitive care sperăm să ajungă cât mai repede la un deznodământ democratic, astfel încât să putem să punem punct acestei crize politice care ne face rău tuturor.

România are nevoie de un guvern stabil, de un guvern care să aibă deplină capacitate de exercitare a atribuţiilor şi competenţelor. România are nevoie de un guvern cu un sprijin parlamentar clar care să confere o majoritate pentru a putea pune în practică toate obiectivele din programul de guvernare şi pentru a putea realiza reformele necesare pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români”, a spus liderul liberalilor, care a mai subliniat că: „Vreau să vă garantez deschiderea PNL pentru punerea în practică a programului de guvernare pe care împreună l-am negociat şi disponibilitatea noastră de a ne aşeza la masa dialogului pentru a pune punct acestei crize politice şi pentru a reface coaliţia de guvernare”.

Ludovic Orban a mai spus, nu se cădea să nu o facă: “Partidul Național Liberal întotdeauna a susținut minoritățile din România, noi considerăm că fiecare minoritate, de fapt, îmbogăţeşte România, fiecare minoritate are individualitatea, specificitatea şi îi conferă o valoare societăţii româneşti.

România este o ţară în care am urmărit constant respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, de la folosirea limbii materne în procesul de educaţie, învăţarea în limba maternă, până la folosirea limbii materne în administraţie şi justiţie, susţinerea organizaţiilor minorităţilor naţionale, reprezentarea în Parlament a organizaţiilor minorităţilor naţionale, nu numai a UDMR, care beneficiază de sprijinul necesar pentru a avea o reprezentare parlamentară peste pragul electoral, deși și aici există praguri alternative în legislația electorală până la asigurarea reprezentării fiecărei minorități naționale.

De-a lungul timpului a existat armonie, dialog, colaborare și orice încercare de a strica relațiile cu cetățenii români aparținând minorităților națională trebuie respinsă cu energie pentru că avem aceleași interese, avem aceleași obiective și, până la urma-urmei, ceea ce ne dorim este ca fiecare dintre cetățenii României să aibă o șansă să trăiască mai bine în România”.

Sprijin de la FIDESZ

Ministru al Familiei în Guvernul ungar, Novák Katalin s-a dus în două direcții în discursul său: familia și partidul premierului Viktor Orbán.

“Mă aflu aici, la invitaţia domnului preşedinte al UDMR Kelemen Hunor, să vă asigur de sprijinul FIDESZ, de sprijinul partidului nostru pentru maghiarii din Transilvania. Pe ambele părţi ale frontierei avem posibilitatea să păşim înainte, să ne dezvoltăm şi să trăim cu posibilităţile pe care ni le oferă secolul 21.

Dar ce înseamnă bunăstarea dacă avem puţini copii şi puţini oameni? Sprijinind comunitatea maghiară de peste hotare, vrem să arătăm că avem nu doar un trecut şi un prezent comun, ci şi un viitor comun. Iar acest lucru dorim să îl realizăm. Sunt aici cu dumneavoastră ca să spun, împreună cu dumneavoastră, că suntem împreună pentru familie. De aici, din Sângeorgiu de Mureş, vrem să le spunem tinerilor, da, suntem aici, puteţi conta pe noi, puteţi conta pe guvernul maghiar. Creştem numărul creşelor, creştem sprijinul pentru copiii nou născuţi în familiile maghiare, pentru că dorim să ştie toţi maghiarii că pot conta pe noi şi noi contăm pe ei”, a declarat Novák Katalin.

Reprezentanta Guvernului a dat citire și mesajului prim-ministrului ungar, din care amintim: “Noi, maghiarii, putem să contăm doar pe noi înşine, iar asta trebuie să ne stimuleze pentru a apăra interesele politicii naţionale maghiare (…) Toţi maghiarii sunt responsabili pentru toţi maghiarii”, a afirmat Viktor Orban.

Partenerul pe care ne putem bizui”

Kelemen Hunor l-a descris pe Florin Cîțu ca pe un premier rațional. Iar acesta nu a rămas dator, după ce a afirmat, ca la un joc de societate: “Am auzit provocarea, domnule președinte, dragă Hunor, vom sta la guvernare 4 ani de zile, ca să rupem acest ciclu din 2008. Provocare acceptată”.

Din nou despre stabilitate? Din nou.

„Mă bucur să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră şi este o invitaţie pe care am acceptat-o cu plăcere şi e normal să fie aşa, pentru că aşa se întâmplă când ai alături un partener pe care ştii că te poţi baza.

Stabilitatea este foarte importantă atunci când vrei să construieşti ceva – şi aţi văzut acest lucru, mai ales când e vorba de guvernare. Pentru că, indiferent de ce se întâmplă, de negocieri, de dorinţele fiecăruia, este esenţial să ştii că la finalul zilei cel cu care discuţi nu ameninţă, nu şantajează, nu-şi ia jucăriile şi pleacă acasă. UDMR este acest partener pe care te poţi bizui.

Acum, mai mult decât oricând, trebuie să demonstrăm că avem o viziune clară despre cum trebuie să reconstruim România în actuala situaţie epidemică, cum putem proteja locurile de muncă, cum putem să facem noi locuri de muncă, cum putem să dezvoltăm economia, dar şi comunităţile locale. Am văzut cine este interesat de dezvoltarea comunităţilor, cine acţionează pentru ca oamenii să aibă canalizare şi drumuri asfaltate. Aşa se luptă în interesul celor care ne-au ales, aducându-i în secolul XXI, nu punând beţe în roate. După 30 de ani de zile merită toţi românii să fie în secolul XXI. Politica trebuie făcută doar pentru a servi cetăţeanul, poate e nevoie să ne reamintim acest lucru

Obiectivele mele nu s-au schimbat în aceste 8 luni și jumătate și sigur nici ale dvs. Avem un program de guvernare care trebuie respectat, reformele vor continua. Vă garantez că se va întâmpla acest lucru. Nu există altă cale. Avem nevoie mai mult decât oricând de stabilitate. Suntem în plină pandemie, numărul de infectări creşte de la o zi la alta, avem creşteri de preţuri la energie şi la gaze. Pentru toate acestea, românii aşteaptă de la noi soluţii, pe care le avem şi pe care le vom implementa în această guvernare.

Cum să lăsăm România fără guvernare în acest context? Cetăţenii români, indiferent de etnia lor, aşteaptă de la clasa politică performanţă, profesionalism şi bună guvernare. Tocmai de aceea apreciez acum, mai mult decât oricând, responsabilitatea UDMR. UDMR a înţeles că, prin cooperare şi dialog, se pot face paşi importanţi în stabilitatea sistemului politic şi se pot promova principii şi valori democratice. Sunt lucruri care trebuie recunoscute și apreciate”, a spus prim-ministru Florin Cîțu, încheind cu un “köszönöm szépen”, cu accent românesc.  

„Suntem împotriva a tot ceea slăbește UDMR-ul”

Liderul KDNP, Sémjen Zsolt, vicepremierul Guvernului ungar, a spus că guvernul FIDESZ s-a consultat întotdeauna cu Kelemen Hunor înainte de a lua o decizie și a zugrăvit UDMR-ul ca un fel de dinozaur, în variantă politică, dar cu o soartă cel puțin până acum mai bună.

“De la începuturi am fost pro-UDMR pentru că suntem pro-maghiarime. Cheia înţelegerii acestei situaţii este că dacă, Doamne Fereşte!, UDMR-ul s-ar zgudui, atunci la Bucureşti nu va mai exista un alt partid maghiar, ci nu va mai fi nimeni. Până la urmă nu vor avea altă soluţie decât să se integreze într-un alt partid românesc şi aşa se va încheia tot cursul unui partid maghiar, de aceea suntem împotriva a tot ceea ce slăbeşte UDMR-ul”, a spus acesta, care a subliniat importanța legislației privind dubla cetățenie care a urmat referendumului “rușinos” de atunci, organizat de guvernul de la acel moment care “a rănit sufletește maghiarii din peste hotare, maghiarii din Transilvania”. Sémjen Zsolt a mai subliniat că propria lui mamă a tradus legea din România, care acorda cetățenie română basarabenilor.  

Acesta a mai spus că maghiarii din Transilvania niciodată nu au cerut nişte lucruri noi, care să nu fie general acceptate în Uniunea Europeană.
“Dacă acceptăm drepturi existente din Europa, la care sunt îndreptăţite alte comunităţi europene, atunci acele drepturi ar trebui să fie şi ale noastre, pentru că ceea ce este posibil pentru unii, trebuie să fie posibil şi pentru noi”, a subliniat Semjén Zsolt.

Seriozitate și respect de împrumut

PSD pare să aibă un rol de salvator pentru UDMR. „Acum nu suntem în încurcătură, dar Partidul Social Democrat, prin președintele Marcel Ciolacu, este cu noi”, l-a introdus Kelemen Hunor pe acesta.

Și Marcel Ciolacu a răspuns pe măsură, lăudând UDMR.

„În primul rând mă bucur că am privilegiul să mă adresez în românește, dar cred că, indiferent cum ne adresăm astăzi în fața dvs., suntem români și creștini. Pe drum (…) am oprit la o stație PECO și un domn m-a întrebat ce părere am despre plăcuțele bilingve. M-am uitat surprins pentru că a rezistat PSD-ul cu plăcuța suedeză, nu văd nicio problemă cu cele bilingve. Chiar mă bucur să reprezint Partidul Social Democrat la acest eveniment pentru că am fost întotdeauna un partener al minorității. Partidul Social Democrat, dar și eu personal întotdeauna am avut cu toate minoritățile un dialog corect. În primul și în primul rând cu minoritatea maghiară avem valori comune care țin de credință, de familie și de identitate. Și astea ne unesc mai mult decât orice doctrină și discurs politic.

Am admirat întotdeauna modul în care UDMR își selectează resursa umană și strategia pe care o aplică în a dezvolta noile generații de politicieni. Îmi doresc ca întreaga clasă politică să împrumute seriozitatea și respectul de care vă bucurați dvs.”, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a vorbit apoi despre prezentul și viitorul României, atacând USR-PLUS și lăudând UDMR, via Cseke Attila.

“Cred că trebuie să vedem cum construim această țară împreună. Eu cred că o ţară se construieşte de jos în sus, de la micile comunităţi, de la familie, de aceea şi forţa PSD este în primarii şi aleşii locali şi cred că şi pentru dumneavoastră sunt la fel de importante comunităţile. Tocmai de aceea am încredere în domnul ministru Cseke Attila, care va face din PNDL 3 un program de succes. Aceasta este marea şansă de modernizare a comunităţilor. Dacă vrem să reducem decalajele de dezvoltare între urban şi rural, atunci avem nevoie de astfel de programe. Și cei din Moldova și cei din Oltenia, și cei din Banat și Transilvania au nevoie de șanse egale. Nu putem lua şansa la dezvoltare doar pentru că unii au suspiciuni. Dacă am sta mereu cu drobul de sare deasupra capului, atunci nu ar mai trebui să facem absolut nimic în ţara asta. Vreau să vă spun direct: USR, ca partid de guvernare, avea datoria să vegheze ca legea să fie respectată, iar cine o încalcă să plătească. Fuga de răspundere înseamnă doar mai multă sărăcie şi subdezvoltare pentru milioanele de cetăţeni, iar acest lucru este inadmisibil. Interesul cetăţenilor trebuie să fie pe primul loc, nu luptele noastre politice. În mod deosebit, îmi cer scuze, ale dvs.

Problemele cetăţenilor astăzi sunt preţurile, facturile şi scumpirile, acestea sunt lucrurile care îi preocupă pe oameni și împotriva acestor lucruri trebuie să acționăm împreună.

Vă spun sigur că putem citi cum vrem facturile, în română, în maghiară, în engleză, la fel de mari vor fi. Ideea este ce facem pentru ca cetăţenii să treacă cu bine peste această iarnă şi tocmai de asta sper să avem un dialog foarte bun pe proiectul de lege privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze. Aceasta este prioritatea zero a PSD şi vreau să vorbim cu toate partidele responsabile pentru a construi o majoritate solidă, să trecem cât mai repede acest proiect de lege prin Parlament.

Domnule Hunor, o ultimă rugăminte, pentru că faceţi parte din coaliţia de guvernare: te rog mult să le traduci exact ce am vrut să spun aici colegilor tăi din coaliţie, poate şi domnului preşedinte Iohannis, ca să nu ne mai auzim vorbe că iarăși vindem Ardealul”.

De la minoritate în majoritate

Într-o înregistrare video, Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, a descris UDMR “ca un partener de drum lung, un partid politic extrem de serios, care a dat în timp miniştri care şi-au făcut exemplar treaba şi care întotdeauna a dovedit profesionalism şi inteligenţă în ceea ce a făcut”.

Deputatul Cătălin Zamfir Manea, din partea Partidei Romilor, a adus în discuție o problemă în disonanță cu modul oarecum ușurel în care a decurs până la acel moment congresul.

“Cred că este o ocazie unică de a puncta câteva probleme majore cu care noi ne confruntăm. De departe, traversăm un moment nu foarte fericit pentru țară, trecem printr-o criză politică fără precedent, este opinia mea, au mai fost crize politice, dar aceasta are o altă intensitate. România trece printr-o criză sanitară, de asemenea, fără precedent.

Nu în ultimul rând, românii și populația acestei țări se confruntă de departe cu cele mai mari probleme din ultimii 10 ani și spun aceste lucruri gândindu-mă că săptămâna trecută, Camera Deputaților în calitate de for decizional a adoptat legea consumatorului vulnerabil de energie, lege care se va aplica începând cu data de 1 noiembrie, însă, în opinia mea, această lege nu va putea proteja în timp util populația țării și consumatorii vulnerabili. Cred că ar trebui să redefinim această noțiune de consumator vulnerabil, cred că am deveni cu toții, de la persoanele care fac parte din zonele socio-economice defavorizate până la agenții economici. (…)

Vreau să vă anunț și dvs., foarte mulți delegați primari, președinți de consilii județene, din Centru și Regiunea Nord-Vest, probabil și din alte părți ale țării cunoașteți foarte bine situația comunităților de rromi din România, dar eu voiam să vă spun că în momentul de față sunt peste 60.000 de gospodării sau așa-numite așezări informale locuite de rromi care trăiesc în condiții similare cu cele din Evul Mediu, fără acces la banalul bec electric și din câte îmi amintesc eu acest bec a fost inventat acum mai bine de 140 de ani, fără acces la apă potabilă. În opinia mea, consider că Guvernul României și întreaga clasă politică trebuie să facă dovada unei maturități după 31 de ani de democrație post-decembristă, să acționeze echitabil, iar actul guvernării ar trebui exercitat întotdeauna în beneficiul poporului, al cetățenilor și niciodată în detrimentul acestora. (…)

Mai mult decât atât, l-aș ruga pe domnul prim-ministru să demareze procedurile pentru demararea celui mai important document de politică publică a Guvernului României, respectiv strategia de incluziune a cetățenilor României aparținând minorității rrome, document care a expirat la jumătatea lunii decembrie 2020, iată ne aflăm în luna a noua, strategia care conferă administrației publice centrale, respectiv reprezentanților administrației publice locale un cadru de desfășurare și de acțiune pentru îmbunătățirea situației rromilor”.  

Europarlamentarul Vincze Loránt a subliniat că Uniunea Federală a Națiunilor Europene (FUEN) tocmai și-a încheiat congresul, menționând că: “în ultimii 10 ani am ajuns foarte departe în protecția minorităților”, însă Comisia Europeană nu a luat încă o decizie favorabilă, făcând trimitere “la unele sensibilități din unele țări pentru a nu da curs inițiativei noastre”.

Soluția lui Vincze? “Trebuie să facem front comun pentru protejarea minorităților, dansăm un fel de tango, un pas înainte și doi înapoi, dacă vrem să dansăm altceva, noi trebuie să dictăm”, consideră acesta, continuând: “Ceea ce poate produce schimbare în viață minorităților, este schimbarea legislației și respectarea prevederilor de la Copenhaga”.

S-au mai adresat delegaților, printre alții, secretarul general al PPE, Antonio Lopez, reprezentanții bisericilor istorice maghiare, Pásztor István – reprezentantul maghiarilor din Voivodina, Brenzovics László, Prof. Univ. Dr. Tonk Márton, Universitatea Sapientia, Prof. Univ. Dr. Kós Anna – UAT.

Lucrările congresului

Acestea fiind spuse, delegații au trecut la lucrările congresului, conduse de președintele Consiliului Reprezentanților Unionali și al Consiliului Permanent al Uniunii, Biró Rozália, alături de vicepreședinții CRU, Vass Levente, Lőrincz Helga, Ladányi Árpád Csaba și Tőtős Áron, și secretarii Pataki Csaba și Deák Ferencz. La ședință s-au prezentat două treimi dintre delegați pentru ca congresul să fie statutar și președintele a dat citire ordinii de zi a: darea de seamă politică a lui Kelemen Hunor, dezbateri politice, prezentarea documentelor congresului și modificarea statutului.

Kelemen Hunor a început cu un cadou pentru fostul președinte al uniunii – Markó Béla, care a aniversat 70 de ani, a vorbit apoi despre obiectivele fixate în 2019 – de a avea reprezentare la Bruxelles, criticând UE pentru inițiativa Minority Safe Pack, de a rămâne pe plaiurile natale, ajungând apoi la alegerile de anul trecut, cu bucurii și supărări. Printre bucurii – câștigarea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, considerat cel mai mare succes – și păstrarea municipiului Satu Mare. S-a oprit apoi la guvernare și s-a referit la desființarea SIIJ – “dacă ar depinde de mine, nu ar mai exista, suntem toți de acord că trebuie să își înceteze activitatea, dar trebuie să existe o garanție că procurorii și judecătorii să își păstreze independența, trebuie să existe o garanție ca să nu ne mai întoarcem în iadul că au fost deschise 3.000 de dosare, din care două treimi erau împotriva lor”.

Referitor la politica internă a mai vorbit despre descentralizare, despre o propunere de lege pentru minorități – “ambii parteneri de guvernare au considerat-o un lucru bun, am început lucrul în această toamnă”, despre educație, despre păstrarea sistemului electoral în varianta actuală, fără două tururi de scrutin la alegerile locale, despre regândirea sistemului de asistență și sprijin pentru familii, despre investiții – “cel mai bun prieten al primarului este asfaltul și betonul, dar nu este destul”.

I-a urmat Markó Béla care și-a structurat discursul în jurul unui șurub ruginit metaforă, pe care l-a primit în urmă cu 20 ani, “am uitat să înregistrez acest cadou, deși este unul dintre cele mai valoroase”, la reamplasarea Statuii Libertății de la Arad. “Care e semnificația? Că am avut la un moment dat o statuie a libertății, care a fost demontată bucată cu bucată” pe care au încercat în mai multe rânduri să o repună pe soclu, ceea ce s-a întâmplat începând cu 1999.

“Morala: Aceste șuruburi doar noi reușim să le punem înapoi, acele șuruburi care au menținut laolaltă o națiune, acele legături care există în ciuda disensiunilor, pe care trebuie să le înnoim. Să remontăm Transilvania, România, Bazinul Carpatic și cred că Europa trebuie montată la loc. Trebuie să știm care sunt legăturile care țin laolaltă o țară, Europa, o democrație care pare-se că se dezmembrează din nou, îi ruginesc șuruburile, trebuie să găsim aceste șuruburi”, a spus Markó Béla.

Totodată s-au mai adresat delegaților miniștrii Novák Eduárd, Cseke Attila, Tánczos Barna, parlamentarii Csoma Botond, Turos Loránd și Csép Andrea, europarlamentarul Winkler Iuliu, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Hegedüs Csilla, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Vass Levente, președinții de Consiliu Județean Tamás Sándor – Covasna, Borboly Csaba – Harghita, Péter Ferenc – Mureș, primarii Antal Árpád – Sfântu Gheorghe, Soós Zoltán – Târgu Mureș.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE