VIDEO: Folk Forum 2021, festival interetnic de folclor în Cetatea Medievală Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 687 Vizualizări

VIDEO: Folk Forum 2021, festival interetnic de folclor în Cetatea Medievală

Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș și Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești organizează, în perioada 24-26 septembrie, în incinta Cetății Medievale, cea de-a doua ediție a Festivalului Folk Forum. Pe scena evenimentului sunt așteptați să performeze aproximativ 1.000 de dansatori amatori și profesioniști care vor reprezenta principalele etnii din județul Mureș și din Transilvania: română, maghiară, săsească, secuiască și romă.

Cultura autentică, promovată

Festivalul a fost inițiat în urmă cu doi ani, din dorința de a promova cultura autentică din județul Mureș sau, după cum a afirmat Barabási Attila-Csaba, directorul Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, pentru a transmite generațiilor următoare tradițiile populare, adică ”acele lucruri care încă din fericire mai trăiesc în zona noastră”, de la Valea Mureșului la Valea Gurghiului și de la Valea Nirajului la Valea Târnavei Mici.

”Acum doi ani, în 2019, două instituții, Ansamblul ”Mureșul” și Casa Tradițiilor s-au gândit să facă o uniune și să organizăm un eveniment care este un pic mai altfel decât celelalte festivaluri. Este vorba de promovarea culturii autentice din județul Mureș, avem atâta tezaur în zona noastră și câteodată nu îl vedem destul de bine, și ne-am gândit să organizăm un folk forum unde am putea să asigurăm o platformă acestei culturi tradiționale pe care o avem în județul Mureș, mă gândesc la diferite etnii, românești, maghiare, secuiești, săsești și țigănești. Am organizat acest eveniment care a avut un succes deosebit, feedback-ul din partea celor care au venit a fost foarte bun, ce ne-a dat o sarcină să continuăm acest proiect. Din păcate, anul trecut din cauza pandemiei nu am putut să susținem acest folk forum”, a declarat Barabási Attila-Csaba cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc joi, 16 septembrie, în Muzeul de Arheologie și Istorie aflat în incinta Cetății Medievale.

Folclorul transilvănean, ”tezaur comun”

La întâlnirea cu mass-media mureșeană a participat și Kelemen László, președintele Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești, care a precizat că organizația non-guvernamentală pe care o conduce are ca obiectiv principal ”promovarea culturii etnografice din Transilvania, fără deosebire de naționalitate.”

Referindu-se la cea de-a doua ediție a Festivalului Folk Forum, Kelemen László a arătat că folclorul ”este un tezaur comun al popoarelor care trăiesc aici în Transilvania și suntem mândri dacă putem ajuta acest tezaur să supraviețuiască globalismului din zilele noastre”, respectiv că unul dintre obiectivele organizatorilor evenimentului este ”promovarea culturii autentice din zonă” după principiul ”o cultură a oamenilor, a națiunilor care trăiesc aici, nu o cultură a muzeelor”.

”Dorim să avem o colaborare cu toate națiile din Transilvania, pe baza științifică a lui Béla Bartók care este și actualmente cel mai mare culegător de folclor românesc și care ne-a dat pentru totdeauna direcția spre care noi putem fără să ne abatem de izvorul curat al folclorului”, a afirmat președintele Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești.

Surprize culturale

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 10.00, pe scena mare din Cetatea Medievală.

”La deschidere vom pune accent pe cultura săsească și vom începe cu un dans săsesc. Deschidem acest festival cu un dans săsesc datorită faptului că avem nevoie să avem grijă de cultura săsească care este aproape dispărută sau abia avem semne care mai există în zona noastră”, a menționat Barabási Attila-Csaba, care a dezvăluit și o surpriză, respectiv prezența unei delegații din Zalaegerszeg, oraș din Ungaria înfrățit cu municipiul Târgu Mureș, care va prezenta dansuri tradiționale din județul Mureș.

Tot în cadrul Festivalului Folk Forum 2021, în incinta Cetății Medievale vor fi amenajate diverse ateliere de tradiții și meșteșuguri, unde meșteri populari vor face demonstrații practice, de la sculptură și pictură de icoane la fierărie. De asemenea, în Bastionul cu Vitrină va fi amenajată o expoziție de costume populare, precum și două case alegorice, una din zona Văii Mureșului și una de pe Valea Târnavei Mici. Oferta pentru iubitorii de tradiții și cultură va fi întregită cu o expoziție de artă fotografică și cu expoziția „Mărturii ale trecutului – Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”, care va putea fi vizitată în incinta Muzeului de Arheologie și Istorie.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE