Home / Cultură / Robert Elekes, poet premiat, devine „Scriitor la școală”

Robert Elekes, poet premiat, devine „Scriitor la școală”

Reprezentanții Asociației Podium anunță continuarea seriei de întâlniri din cadrul proiectului „Scriitori la şcoală”, cu poetul Robert Gabriel Elekes. Scriitor original, polimorf, și-a schimbat stilul radical cu fiecare nouă apariție editorială și nu se ferește de riscuri. Poemele sale sunt bogate în intertextualism și creează imagini vizuale frapante, din care nu lipsește autoironia și spiritul parodic.

Robert Gabriel Elekes va susține trei ore de literatură română contemporană vineri, 15 octombrie, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș. Întâlnirile dintre elevi și poet sunt organizate cu ajutorul profesorilor Melinda Crăciun și Adina Marcu.

Cine este Robert Elekes?

Robert Gabriel Elekes s-a născut pe 28 ianuarie 1985 la Braşov. În 2012 a primit titlul de Doctor al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. În 2015 publică volumul de debut „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” la editura Tracus Arte, distins cu numeroase premii, printre care Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, Opus Primum și Premiul Național de Poezie „Iustin Panța“ pentru debut și. În 2018 publică cel de-al doilea volum de poezie, „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine”, la Casa de Editură Max Blecher, pentru care primește Premiul Tânărul Scriitor al Anului 2018 și premiul Observator Universitas. Selecții din opera sa au fost traduse și publicate în maghiară, germană, engleză și neerlandeză. Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets și al festivalului de poezie cu același nume.

Despre „Scriitori la școală”

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega,  Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”. Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.

În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.

Proiectul ”Scriitori la școală” este cofinanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale, iar sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

Mălina MORARU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Exercițiu internațional ISU Mureș finalizat cu succes

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, sâmbătă seara, la Gorneşti, …