Loc de joacă pentru toată lumea la „Zilele Jocurilor” Eveniment
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 289 Vizualizări

Loc de joacă pentru toată lumea la „Zilele Jocurilor”

Festivalul „Zilele Jocurilor” s-a desfășurat în Târgu Mureș în incinta Palatului Culturii, în weekendul 19-21 noiembrie. După ediția de anul trecut care a fost marcată de sesiuni de discuții online, anul acesta Mihai Ungureanu și echipa lui dibace de împătimiți ai jocurilor de societate au reușit să organizeze anul acesta varianta fizică a festivalului. 

„Prima zi e conform așteptărilor noastre. Ne așteptam să fie mai mică agitația decât acum doi ani, dar e ok, se joacă lumea și lumea se simte bine și ăsta era scopul. Știam de la început că nu o să vină lumea care și-ar dori să vină dar ne bucurăm că putem să îi ajutăm pe oamenii care au venit să se simtă bine. Oamenilor le-a fost dor de evenimente și mă bucur că evenimentul nostru s-a putut ține. Și noi am aflat acum trei săptămâni că avem voie să-l ținem și chiar dacă-l ținem cu capacitate restrânsă și cu restricții ne bucurăm că putem să avem continuitate și că putem să ne simțim bine trei zile”, a declarat Mihai Ungureanu, organizatorul evenimentului.

Jocul merită distanța parcursă

În prima zi de festival atmosfera a fost plăcută și în aer se simțea dorința de nestăvilit a adulților, a tinerilor, a copiilor de a fi în contact unii cu alții prin acțiunea pe care, de altfel, o cunoaștem cu toții și care aduce bucurie și exprimă libertate: jocul. Pentru a participa la maratonul jocurilor de societate unii participanți au venit de la ore distanță de Târgu Mureș, alții au parcurs doar câteva străzi la pas, însă toți fiind legați parcă de plăcerea enormă pe care joaca o trezește în fiecare.

„Mă numesc Costin, sunt din București și am 23 de ani. Este prima oară când vin, din păcate la celelalte ediții mi s-a părut cam departe să vin până în Târgu Mureș din București, dar acum am zis că e momentul să încercăm ceva nou. Cel mai mult pentru noi, merg jocurile pentru doi jucători pentru că sunt cu prietena mea și jocurile astea sunt cele mai apreciate, dar de obicei ne plac jocurile de strategie și cele care ne pun mintea la contribuție”, a mărturisit unul dintre participanți.

Jocuri pentru toate vârstele

De cealaltă parte, expozanții au venit cu o gamă largă de jocuri de societate pentru toate vârstele ce stimulează imaginația, creativitatea, spiritul de echipă, logica matematică, și de ce nu, care crește nivelul de competivitate și în cei mai pasivi din fire. Unul dintre expozanți este un târgumureșan, fondatorul companiei Ludicus Games, Istvan Csucsak, care se ocupă atât cu distribuția de jocuri dar și cu producția unora dintre ele. 

„Avem câteva licențe pentru care suntem distribuitori exclusivi pentru România, avem câteva licențe proprii pentru care facem distribuire locală dar facem și pentru export. Cel mai renumit joc al nostru a fost până acum tradus în 16 limbi. Noi încercăm să ne bazăm pe jocurile educative pentru copii pentru că așa am observat că în România există o cerere foarte bună, însă fiindcă este hobby-ul nostru avem și multe party game-uri. E foarte important în primul rând să încercăm să reeducăm puțin piața spre jocurile de familie, din cauza asta încercăm să mergem la tot mai multe evenimente. După fiecare târg avem așa un feedback foarte bun de la clienți. Foarte mulți cred că jocurile sunt doar pentru copii, dar prin aceste târguri putem arăta că de fapt foarte multe jocuri nu sunt doar pentru copii, sunt și pentru adulți și pentru diferite categorii de vârstă”, a transmis Istvan Csucsak. 

Programul a inclus în fiecare zi a festivalului, pe lângă zona expozanților, zona de joacă și cea a designerilor, zona destinată discuțiilor între cei iubitori de jocuri de societate și a producătorilor. Ziua de vineri a fost dedicata discuției cu Andreea de la Boardiacs, unde cei prezenți dar și cei care au vizionat transmisiunea live a discuției, au avut parte de o dezbatere despre tipurile de joc din categoria Roll & Write, Flip & Write, Draw & Write, jocuri pe care au putut să le și încerce ulterior. 

Voluntarii, sufletul oricărui eveniment

Holurile Palatului Culturii au jubilat sub ochii voluntarilor care au fost atenți ca toată lumea să se simtă bine și în siguranță, și de multe ori au fost prezenți la mesele unde se învăța un joc nou pentru a da o mână de ajutor.

„Mă cheamă Secară Călin sunt elev și am mai fost voluntar la festivaluri, dar la Zilele Jocurile niciodată. Îmi place să joc jocuri, mai ales cu familia și îmi place să fiu voluntar, îmi place să ajut. Eu sunt într-o echipă, cum ar zice unii, „celulă de criză” dar se numește „echipă mobilă” adică oamenii buni la toate”, a spus Călin, un voluntar tânăr și plin de viață.

Entuziasmul cu care câțiva dintre iubitorii jocurilor de societate au venit la acest festival este un prilej de bucurie pentru orașul Târgu Mureș deoarece, în weekendul 19-21 noiembrie, s-a creat un nucleu de voie bună în centru orașului care poate s-a împrăștiat și în vecinătăți, oferind imaginea unei oarecare normalități.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE