Testarea elevilor, acasă sau în școli?! Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

Testarea elevilor, acasă sau în școli?!

În dimineața zilei de azi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean ( ISJ) Mureș a avut loc o videoconferință la care au participat directorul Direcției de Sănătate Publică ( DSP) Mureș Iuliu Moldovan, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, inspectorul școlar general adjunct Ilies Ildiko, inspectorul școlar general Sabin-Gavril Păşcan, purtător de cuvânt ISJ Mureș Irimie-Matei Camelia și directorii unităților de învățământ. Subiectul întâlnirii a avut la bază testarea de salivă pentru depistarea infecției cu Covid ce vor putea fi administrate copiilor atât la școală, cât și acasă, de către părinți. Decizia va fi luată de fiecare școală sau grădiniță, la nivel de Consiliu de Administrație.

“Începând de astăzi ,581 de unități de învățământ își desfășoară activitatea didactică în format fizic, iar 18 unități de învățământ în regim on-line. Atrag atenția unităților de învățământ în care activitatea se desfășoară on-line, cele 18 cazuri, la nivelul inspectoratului școlar s-a emis o decizie prin care s-a nominalizat un grup de inspectori ce vor monitoriza modul în care se desfășoară această activitate. Începând de săptămâna trecută,  pe parcursul acestei săptămâni și săptămâna viitoare, activitatea în aceste unități de învățământ va fi monitorizată de căte inspector școlar adjunct, Ilies Ildiko”, a menționat în deschidere Sabin-Gavril Păşcan, inspector școlar general ISJ Mureș.

Testarea în școli

Subiectul foarte dezbătut de către părinți și cadrele didactice este testarea elevilor în școli. Aceste probe se vor face în fiecare zi de luni și joi, înainte de prima oră de curs, elevul nu trebuie să mănânce sau să bea lichide. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților sau a reprezentanților legali. În cazul în care testarea se face acasă de către părinți, e posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. În schimb, trebuie găsite soluții pentru ca aceste testări să fie monitorizate.

Cum se poate realiza într-o singură oră testarea în școlile cu până la 1000 de elevi?! Hotărârea va fi luată de către Consiliul de Administrație din fiecare unitate de învățământ, dacă testarea se face de către părinți sau personalul medical sau reprezentanții legali din unitatea de învățământ.

Dacă testul de salivă este pozitiv, se face testul PCR, iar dacă acesta este negativ, elevul își poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile.

Cum se face testarea

Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.

Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.

Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.

Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.

Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.

Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.

Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.

Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)

Se citește rezultatul după 10-15 minute.

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE