INTERVIU. Sănătatea mureșenilor, prioritate a prefectului Mara Togănel Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

INTERVIU. Sănătatea mureșenilor, prioritate a prefectului Mara Togănel

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, face, în interviul următor acordat cotidianului Zi de Zi, o mini-analiză a situației pandemice existentă la nivelul județului Mureș. Vă invităm așadar să aflați care au fost principalele decizii luate cu scopul de a diminua presiunea asupra sistemului sanitar mureșean cauzată de virusul SARS-CoV-2, care este situația vaccinării anti COVID-19 în județul Mureș și cum s-au desfășurat caravanele vaccinării în mediul rural și în cartierele târgumureșene, precum și care este îndemnul prefectului Mara Togănel adresat locuitorilor județului Mureș cu ocazia Zilei Naționale a României.

Reporter: Pentru început, vă rog să faceți o scurtă analiză a situației pandemice de la nivelul județului Mureș. Încotro ne îndreptăm?

Mara Togănel: Județul Mureș a traversat o creștere a numărului de cazuri în valul 4, exact ca toate celelalte județe ale țării. După o perioadă în care am avut un platou al cazurilor COVID-19, în ultimele zile asistăm la o scădere a numărului de îmbolnăviri. Acest lucru ne bucură și reprezintă, în primul rând, o scădere a presiunii pe sistemul sanitar, care a fost greu încercat și de această dată. Avem un total de peste 39.000 de cazuri confirmate de la începutul pandemiei și peste 37.000 de vindecări. În județul Mureș au fost înregistrate peste 1.500 de decese de la începutul pandemiei și doresc să transmit condoleanțe tuturor celor care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus. Nu sunt doar simple cifre, sunt oameni, sunt povești de viață. Fiecare pierdere a unei vieți omenești ne întristează și suntem cu gândul la familiile greu încercate de această pandemie.

Rep.: Care au fost cele mai importante decizii luate în ultima perioadă de timp la nivelul județului Mureș pentru contracararea efectelor pandemiei?

M.T.: Valul 4 a reprezentat o perioadă care a pus din nou la încercare atât sistemul medical, cât și toate celelalte instituții administrative implicate în luarea și punerea în aplicare a deciziilor. Una dintre prioritățile noastre a fost reprezentată de creșterea numărului de paturi ATI, a fost operaționalizată din nou Unitatea de Suport COVID-19 din campusul UMFST și s-au identificat locuri suplimentare în spitale. În paralel, am acționat în zona deja cunoscută a campaniei de vaccinare: am redeschis centre de vaccinare cu activitate sau fluxuri suspendate pe perioada verii, am organizat caravana vaccinării în cartierele din Târgu Mureș, în preajma bisericilor, dar și acțiuni de vaccinare fără programare cu echipe mobile. Toate aceste acțiuni au beneficiat de suportul echipelor medicale din centrele de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Serviciul de Ambulanță Județean Mureș și Serviciul de Telecomunicații Speciale Mureș. 

Rep.: Cum caracterizați modul în care mureșenii s-au comportat, în ultimele 30 de zile, în lupta împotriva COVID-19?

M.T.: Cred că mureșenii au deja experiența anului 2020, când restricțiile s-au resimțit mai puternic în viețile noastre. Aceeași experiență de a avea încredere în autorități și de a face parte din lupta noastră cu pandemia i-a ajutat să respecte legislația din ultimele 30 de zile și nu numai. Este adevărat, au fost înregistrate și abateri, care se regăsesc în cifrele transmise de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, însă cred că noi, mureșenii, am dat dovadă de civilizație. Am respectat regulile pentru că am înțeles faptul că doar împreună, prin vaccinare și respectarea regulilor,  putem avea șanse mai mari de a reveni la o viața normală, fără restricții.

Rep.: Care e în prezent situația din spitalele mureșene în ceea ce privește pacienții COVID-19, în special cei din terapia intensivă?

M.T.: Așa cum spuneam la început, presiunea pe sistemul medical a început să scadă. Avem peste 250 de persoane pozitive COVID-19 internate, dintr-un total de peste 700 de paturi disponibile. În același timp, în urma eforturilor de a identifica noi locuri la ATI, dispunem de un număr de 65 de paturi. Dintre acestea, aproximativ 50 sunt ocupate, însă cifra variază foarte mult de la o zi la alta, în funcție de gravitatea cazurilor. În concluzie, vorbim de un număr în scădere, însă acest lucru nu trebuie să ne liniștească. Este nevoie să fim mereu în gardă și pregătiți pentru o nouă creștere a numărului de cazuri, deoarece se vorbește deja despre valul 5.

Rep.: În ce măsură a ajutat aducerea la Târgu Mureș a unei unități mobile ATI?

M.T.: Aducerea unității mobile ATI în județul Mureș a reprezentat una dintre acțiunile noastre gândite tocmai pentru a face față numărului mare de internări și cazuri grave. Este adevărat, o serie de reparații tehnice care au necesitat intervenția unor echipe din București nu ne-au permis să utilizăm această unitate așa cum ne-am dorit, până în acest moment.

Rep.: Cum apreciați rata de vaccinare existentă la nivelul județului Mureș?

M.T.: Pornim de la următoarea informație oficială: județul Mureș este în top 10 județe ale țării la rata populației vaccinate din totalul populației eligibile. Cu un procent de 47,08% populație vaccinată din cei eligibili, suntem pe locul 9 în țară, alături de județe mari precum Cluj, Brașov, Timiș sau Sibiu. Desigur, este un procent bun dacă ne comparăm cu alte județe, însă nu este un procent îmbucurător dacă ne raportăm la țările vestice ale Europei. Continuăm să asigurăm un acces cât mai facil al mureșenilor la vaccinare și ne preocupă acțiunile de promovare a beneficiilor vaccinării.

Rep.: Cum decurge vaccinarea din mediul rural? Au fost acoperite până în prezent toate localitățile rurale ale județului Mureș?

M.T.: În anul 2021, în vară, am avut o acțiune amplă de vaccinare în mediul rural. Am discutat atunci personal cu fiecare primar, i-am îndemnat să promoveze acțiunile de vaccinare și să asigure transportul pentru persoanele din satele aparținătoare în centrele de comună. Echipele de militari și de la centrele de vaccinare au ajuns în fiecare comună din județul Mureș. Imediat după finalizarea activităților caravanei vaccinării din cartierele din Târgu Mureș am început a doua etapă de vaccinare fără programare în mediul rural. De această dată, cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, am împărțit județul în zone și am arondat fiecărei zone un centru de vaccinare care este pregătit să trimită echipele mobile în funcție de solicitări. În această perioadă, acțiunile de vaccinare sunt în plină derulare, am avut o serie în luna noiembrie și deja sunt programări pentru luna decembrie. Fără îndoială, vom răspunde tuturor solicitărilor venite de la primării și populație.

Rep.: Aveți în vedere reluarea caravanei vaccinării în cartiere? E o idee care ar putea fi replicată și în alte orașe decât Târgu Mureșul…

M.T.: Carava vaccinării în cartierele din Târgu Mureș a fost un proiect de succes. Imediat după ce am făcut această propunere, am avut parte de un răspuns afirmativ rapid al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, care a pus la dispoziție o autospecială și echipaje de vaccinare. Mai apoi, în urma unui parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș, am putut să folosim pentru vaccinare acel autocar al cărui scop este de a fi centru mobil de donare de sânge. Ideea se poate replica, fără îndoială, în alte orașe ale municipiului. Vom apela din nou la această variantă de lucru atunci când vom avea semnale că echipele mobile de la centrele de vaccinare nu pot răspunde în timp util tuturor cererilor de la cetățeni.

Rep.: În ce măsură situația politică oarecum instabilă de la nivel național a influențat, în ultimele două luni, desfășurarea activităților anti COVID-19 din județul Mureș?

M.T.: Cred că atuul nostru în această perioadă a fost faptul că ne-am concentrat pe obiectivele administrative și pe ceea ce aveam de făcut pentru a proteja sănătatea mureșenilor. Am știut să lăsăm deoparte incertitudinea politică de la nivel național și am lucrat împreună pentru gestionarea cât mai bună a efectelor pandemiei la nivel local.

Rep.: La final, aveți vreun mesaj pentru locuitorii județului Mureș?

M.T.: Mesajul meu este legat de ziua deosebită care se apropie și pe care o sărbătorim cu toții, Ziua noastră Națională. Cred că este un moment deosebit, chiar dacă suntem în al doilea an în care nu putem celebra 1 Decembrie cu fastul de altă dată. Îi îndemn să aibă încredere și să fie uniți. Cred că încrederea noastră unii în ceilalți, încrederea cetățenilor în autorități și a instituțiilor în oameni ne-a ajutat enorm de mult să depășim perioade dificile. Totodată, îi rog pe mureșeni să aibă grijă de sănătatea lor și să respecte îndemnul de a se vaccina venit de la specialiști. Vaccinarea este o dovadă de responsabilitate, însă este și un lucru firesc, pentru că vaccinul înseamnă știință. Transmit gândul meu bun tuturor mureșenilor de Ziua Națională a României, le urez “La Mulți Ani” și să privim cu încredere și speranță spre cele ce vor veni. Doamne ajută!

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE