Proiecte de 48 de milioane de lei pentru Bălăușeri Administratie
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 3221 Vizualizări

Proiecte de 48 de milioane de lei pentru Bălăușeri

Varga András Adorján, primarul comunei Bălăușeri din județul Mureș, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi în care a oferit informații atât cu privire la proiectele depuse recent în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, cât și cu privire la realizările și bugetul instituției. Totodată, primarul comunei Bălăușeri a explicat cum a gestionat pandemia de COVID-19 la nivelul localității și care au fost principalele măsuri aplicate în vederea prevenirii și răspândirii virusului SARS CoV-2.

Reporter: Vă rog să enumerați proiectele depuse recent în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Varga András Adorján: Primul proiect este ”Canalizare menajeră în localitatea Dumitreni, comuna Bălăușeri, județul Mureș”. Valoarea totală a obiectivului este de 11.603.126 de lei, valoarea solicitată de la bugetul de stat este de 11.047.654 de lei, iar valoarea finanțată de la bugetul local este de 555.471 de lei. Urmează ”Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Senereuș, comuna Bălăușeri”. Valoarea totală a obiectivului este de 5.593.081 de lei, valoarea solicitată de la bugetul de stat este de 5.292.991 de lei, iar valoarea finanțată de la bugetul local este de 300.089 de lei. Al treilea proiect se numește ”Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Bălăușeri”, are o valoare totală de 4.564.305 de lei, din care valoarea solicitată de la bugetul de stat de 4.288.730 de lei și valoarea finanțată de la bugetul local de 275.575 de lei. Proiectul cu numărul 4 este ”Canalizare menajeră în localitatea Agrișteu, comuna Bălăușeri, județul Mureș.” Valoarea totală a obiectivului este de 10.186.031 de lei, valoarea solicitată de la bugetul de stat 9.460.125 de lei, iar valoarea finanțată de la bugetul local 725.905 de lei. Un alt proiect se numește ”Alimentare cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu, comuna Bălăușeri, județul Mureș.” Valoarea totală a obiectivului este de 16.226.654 de lei, valoarea solicitată de la bugetul de stat 15.609.773 de lei, iar valoarea finanțată de la bugetul local 616.880 de lei.

Rep.: La aproximativ un an de la depunerea jurământului de primar, vă rog să enumerați care au fost principalele trei realizări ale instituției pe care o conduceți și să prezentați valoarea fiecărui proiect în parte, precum și cuantumul cofinanțărilor asigurate de către instituția dumneavoastră.

V.A.A.: Principalele trei realizări sunt: începerea lucrărilor de canalizare în satul Bălăușeri. Pe baza Ordonanței Guvernului 93/2021 s-a refinanțat proiectul de canalizare din localitatea Chendu pe PNDL II cu suma de 4.284.000 de lei din totalul de 11.104.059 de lei, scăzând astfel  coofinanțarea proiectului finanțat din bugetul local la suma de 635.362 de lei. Am câștigat un nou proiect care se referă la digitalizarea școlilor comunei. În cadrul proiectului vom achiziționa 422 de tablete, 50 de laptopuri, 26 de monitoare smart, 26 de camere web, 4 proiectoare, 6 table interactive și 8 routere vor fi împărțite școlilor, cadrelor didactice și elevilor comunei. Valoarea totală a proiectului este 1.341.563 de lei din care 25.431 de lei reprezintă coofinanțare.

Rep.: Cum ați gestionat pandemia de COVID-19 la nivelul localității dumneavoastră, care au fost principalele măsuri luate în acest sens?

V.A.A.: Printre comunele din județul Mureș, comuna Bălăușeri a fost printre primele care au organizat centrul de vaccinare mobilă, astfel am pus la dispoziția locuitorilor posibilitatea de a se vaccina acasă, în comună. Locuitorii comunei au înțeles importanța vaccinării, au respectat măsurile de siguranță și prevenire, astfel în acest an incidența în comuna Bălăușeri nu a depășit 3 la mia de locuitori.

Rep.: Care a fost bugetul instituției dumneavoastră pe anul 2021 și în ce măsură acest buget a reușit să acopere necesitățile?

V.A.A.: Bugetul pe anul 2021 a fost 7.918.000 de lei. Pe parcursul anului s-a alocat prin rectificare bugetară suma de 571.000 de lei. Aceste sume nu acoperă în total cheltuielile instituției pe secțiunea de funcționare și dezvoltare. Sperăm că până la finalul anului vor mai fi alocate fonduri prin rectificare bugetară.

A consemnat Alexandra HAJA

Foto: Varga András Adorján, primarul comunei Bălăușeri

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE