Primul cimitir privat la Sângeorgiu de Mureș Administrație
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1589 Vizualizări

Primul cimitir privat la Sângeorgiu de Mureș

Investiție în premieră în județul Mureș

Cimitirul particular Eternitatea din Sângeorgiu de Mureș va fi construit în extravilanul comunei, va deservi toate cultele religioase și va avea o parte destinată animalelor de companie, asemenea primului cimitir privat din România, realizat în județul Hunedoara.

Pentru a demara investiția mai este nevoie de avizul de oportunitate al Primăriei Sângeorgiu de Mureș, documentația fiind depusă la începutul lunii martie.  

Compania târgumureșeană Talita Kumi (n.a. expresie în limba aramaică, însemnând: Copilă, ție îți zic școală-te”) intenționează să dezvolte în comuna Sângeorgiu de Mureș primul cimitir privat din județ, destinat tuturor confesiunilor.

În prezent, structura populației din județul Mureș în funcție de confesiune este următoarea: ortodoxă – 53,3%, reformată – 27%, romano-catolică – 9,5%, unitariană – 2,5%, greco-catolică – 2,3%, adventistă de ziua a șaptea – 1,4%, penticostală – 1,2% și baptistă – 0,3%.

Inițiativa a pornit de la următoarea realitate: în ultimii cinci ani, 2017-2021, media deceselor este de 5,8 decese/zi în zona metropolitană, respectiv în Târgu Mureș și în cele mai multe localități limitrofe Târgu Mureșului nu există locuri de veci disponibile, astfel că decedații care nu și-au rezervat un loc în timpul vieții ajung să fie înhumați în gropi vechi, peste oasele altor persoane decedate.

Inițiatorii proiectului își întemeiază proiectul pe Legea cimitirelor 102 din 2014 care prevede la articolul 4 următoarele: “Cimitirul se poate afla în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici în situaţia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociaţiilor sau fundaţiilor, precum şi în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte”.

Detaliile proiectului

Pentru a demara investiția, în 2 martie a.c. a fost depusă la Primăria Comunei Sângeorgiu de Mureș documentația tehnică pentru obținerea avizului de oportunitate în vederea înființării cimitirului privat Eternitatea. Potrivit inițiatorilor proiectului realizat de Arhitecton, avizul nu a fost încă emis.

Proiectul va fi amplasat în extravilanul comunei, la distanță de aproximativ 400 m de limita intravilanului propus în actualizarea P.U.G. Sângeorgiu de Mureș. Terenul pe care urmează să fie edificat cimitirul va fi scos din circuitul agricol, fiind derulată procedura pentru trecerea sa în intravilanul comunei, așa cum se observă și în planul de încadrare ortofoto sau în planul de situație propus.

Plan de încadrare ortofoto
Planul de situație propus

Cimitirul privat Eternitatea va fi împrejmuit cu un gard pentru delimitarea acestuia și pe interior o perdea de arbori pentru a crea o limită de discreție și, în același timp, un filtru sonor pentru activitățile ulterioare din zonă (șosea de centură). Acesta va avea aproximativ 5.000 de locuri de veci de diferite mărimi (simple, duble sau familiar), și pentru toate confesiunile. Dintre acestea, 50 de locuri vor fi rezervate comunei Sângeorgiu de Mureș pentru a fi utilizate pentru persoanele care decedează și se află în situații dificile din punct de vedere economico-social sau se află în situații speciale.

Totodată, va fi edificată o capelă cu minim 3 locuri.

Vom urmări cu atenție procedura de avizare a proiectului și vom reveni imediat ce vom avea noi informații despre realizarea acestei investiții de interes pentru comunitatea mureșeană din zona metropolitană.

 Ligia VORO

Sursă foto deschidere: Pagina de facebook Cimitirul Eternitatea – Sangeorgiu de Mures

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE