Actualități în Urologia Funcțională, conferință internațională la Târgu Mureș Sănătate. Pentru viață!
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

Actualități în Urologia Funcțională, conferință internațională la Târgu Mureș

Clinica de Urologie Târgu Mureș din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, UMFST George Emil Palade, Asociația Română de Urologie, Colegiul Medicilor din România filiala Tg.Mureș, OAMGMAMR filiala Tg.Mureș în Parteneriat cu Consiliul Județean Mureș organizează o Conferință Internațională cu tema Actualități în Urologia Funcțională. Evenimentul are loc în perioada 15-16 septembrie 2022 la UMFST G.E Palade – Aula de Medicină Dentară. Deschiderea oficială a avut loc în 15 septembrie, de la ora ora 9.00, cu discursuri susținute de Prof. Dr. Mártha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie Tg.Mureș, prof dr. Mărginean Oana, prorector UMFST George Emil Palade, dr. Ianosi Edith, director medical, Spitalul Clinic Județean Mureș și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

„Noi am moștenit o urologie extrem de contemporană care oferă o posibilitate extrem de vastă de formare a rezidenților. Curricula de rezidențiat prevede foarte multe activități de la chirurgie deschisă clasică, labaroscopie, endorologie joasă, superioară, hidrodinamică și funcțională. Suntem, practic, a doua secție ca și volum pe țară, avem 81 de paturi și adresabilitatea este extrem de pronunțată, avem pacienți din toate părțile țării” a menționat prof. dr. Mártha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie Târgu.Mureș.

Precedesori de neuitat

În anul 1957, șeful Clinicii de Urologie era conf. dr. Pál Kotay, avându-i colaboratori pe dr. Ernő Balogh ca medic primar, dr. Ivor Mártha, dr. Mátyás Mátyás Jr, şi dr. Jenő Bálint, ca medici specialişti. În anul 1977 dr. Dorin Nicolescu preia conducerea, perioadă în care sunt introduse o serie de intervenţii chirurgicale endoscopice, profesorul fiind artizanul dotării Clinicii de Urologie cu un aparat de litotriţie extracorporală de mare performanţă la vremea aceea. Prima litotriţie extracorporală pentru calcul renal are loc la data de 23 iulie 1991, un alt pas înainte fiind introducerea urodinamicii în diagnosticul şi urmărirea diferitelor afecţiuni obstructive sau neurologice ale vezicii urinare în anul 1998.

Dr. Radu Boja introduce pentru prima oară în ţară, la data de 26 ianuarie 1986, nefrolitotomia percutanată în tratamentul litiazei renale. Mai apoi sunt efectuate tot pentru prima oară la noi şi alte intervenţii endoscopice la nivelul aparatului urinar înalt.

După pensionarea prof. dr. Dorin Nicolescu în anul 2000, Clinica de Urologie este condusă pe rând, în intervalul 2000-2001 de către prof. dr. Virgil Oşan, iar din 2001 şeful clinicii devine prof. dr. Radu Boja, dr. Oșan rămânând şeful compartimentului ESWL.

Din anul 2011, prof. dr. Mártha Orsolya a devenit  șef de disciplină, iar din 2012, medic șef secție și a  încercat atât pe linie universitară, cât și în practica medicală să conserve și să îmbogățească frumoasa moștenire lăsată de înaintașii săi. În prezent, Secția Clinică Urologie dispune de 81 de paturi, Bloc Operator cu 5 săli de operație şi 2 Ambulatorii de specialitate.

Viziunea și misiunea Spitalului Clinic Județean Mureș este de a oferi servicii de calitate la cel mai înalt nivel.

„Spitalul Clinic Județean Mureș este un spital de interes public aflat în rețeaua Consiliului Județean Mureș. Este un spital de interes local, județean, regional, universitar și post-universitar. Avem 34 de specialități clinice și paraclinice și 12 specialități unice, dintre care urologia este una dintre ele. Urologia și Clinica de Urologie este unica unitate sanitară din județul Mureș care deservește toți pacienții cu afecțiuni urologice din județul nostru și din județele arondate. Deci este o onoare pentru noi organizarea acestei conferințe în centrul nostru universitar, crearea unei legături între medicina românească și cea europeană. Practic, aceste manifestări științifice sunt momente cheie pentru diseminarea informațiilor din partea profesioniștilor și îmbogățirea profesională a tuturor. Ne dorim ca toți participanții să se simtă foarte bine în centrul nostru universitar și le urăm bun venit ” a declarat dr. Ianosi Edith, director medical, Spitalul Clinic Județean Mureș.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș a menționat că se mândrește cu tot ceea ce înseamnă sistemul medical în Târgu Mureș felicitând întreaga echipă a Clinicii de Urologie, care dovedește că pacienții ocupă întotdeauna un loc principal în activitatea prestată.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE