Biblioteca Teleki, la ceas aniversar Gala Presei Mureșene
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 942 Vizualizări

Biblioteca Teleki, la ceas aniversar

Biblioteca Teleki (lat. Bibliotheca Telekiana) din Tîrgu Mureș, cu o arhitectură superbă, a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere si ediții rare din colecția personală a contelui. Aceste cărți, scrise în latină, greacă, engleză, franceză, germană, română, maghiară sau în limbi asiatice nu sunt simple volume întâlnite în orice librărie, ci sunt cele mai importante opere culese din Europa, scrise încă de la apariția tiparului.

Anul 2022 are o mare însemnătate, marcând împlinirea a 200 de ani de la dispariția contelui (7 august 1822). Cu această ocazie, începând cu data de 12 aprilie 2022 s-a organizat o serie de miniexpoziții. Scopul acestora este acela de a dezvălui publicului larg omul din spatele cărților. Astfel, lunar, a fost prezentat câte un aspect privind personalitatea cancelarului Teleki Samuel: cărțile care marchează gândirea sa politică (aprilie), cărțile care îi prezintă cei trei împărați pe care i-a servit (mai), cărți dedicate contelui (iunie), cărțile sale preferate, clasicii greco-romani (iulie).

Ultima miniexpoziție din această serie, cea pe care am putut-o admira de la sfârșitul lunii august și până în prezent, este cea despre publicațiile francmasone din biblioteca lui Samuel Teleki. Despre această expoziție, am vorbit cu doamna Lázok Klára, șef birou la Biblioteca Teleki-Bolyai.

„Deși nu cunoaștem multe detalii despre masonul Teleki, totuși, biblioteca lui cuprinde volume ale unor autori ai literaturii francmasone. Conform însemnărilor găsite în cărțile sale, contele a luat contact cu ideile masonice în timpul călătoriei de studii din 1763, prilej cu care la Paris a achiziționat volumul intitulat “Relation apologique et historique de la société des franc-masons”, o publicație masonică foarte rară”, a declarat doamna Lázok.

„De asemenea, pe rafturile bibliotecii se regăsește aproape întreaga paletă a literaturii masonice din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, un adevărat tezaur ce cuprinde cel puțin 50 de volume despre diferitele societăți secrete, de la sectele asiatice, până la scrisorile lui Mirabeau.

Conform datelor existente, între 1783 și 1793, în registrele lojei vieneze “Zur gekrὂnten Hoffnung” apare și numele lui Teleki. Cel mai vestit membru al acestei loje a fost chiar Wolfgang Amadeus Mozart.

Biblioteca Teleki este considerată o bijuterie a orașului nostru, prima bibliotecă publică din Transilvania, o instituție care a dovedit că își poate păstra intacte tradițiile și comorile culturale și le poate impărtăși cu ceilalți, mai ales că nu se percepe taxă de vizitare.

Enrique NAIDIN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE