Lecție de istorie predată de studenți la UMFST Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 447 Vizualizări

Lecție de istorie predată de studenți la UMFST

În fiecare an, la 11 octombrie, este marcată Ziua Şcolii Ardelene, o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de mişcarea cunoscută sub numele de Şcoala Ardeleană. Sala Aula Magna, str N.Iorga nr 1, a găzduit astăzi, de la ora 12.00, manifestarea RECITÂND CĂRȚILE ȘCOLII ARDELENE,  organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Școala Ardeleană a fost o mișcare culturală extraordinară pentru noi, pentru români. Un cuvânt de deschidere a rostit prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, menționând că, de data aceasta, o lecție de istorie interesantă și eficientă va fi susținută de studenți pentru studenți.

Trei ași în Istorie

Movilă Augustin Alin, student la Facultatea de Științe și Litere Petru Maior, anul III, Istorie, a vorbit în cadrul evenimentului despre Petru Maior, istoric, filolog și scriitor român transilvănean, protopop greco-catolic de Reghin, reprezentant de frunte al Școlii Ardelene, punând accent pe opera sa Istoria pentru începutul Românilor în Dachia.

Vasile Iuga, student Facultatea de Științe și Litere Petru Maior, anul III, Istorie a vorbit despre Cronica românilor și altor popoare scrisă de Gheorghe Șincai, istoric, filolog, traducător și scriitor român, reprezentant al Școlii Ardelene.

Ghișa Răzvan, student Facultatea de Științe și Litere Petru Maior, anul II, Istorie, a vorbit despre Samuil Micu, istoric, filolog, traducător, punând accent pe câteva date biografice, formația intelectuală, profesională și un scurt rezumat al operelor sale.  

Din acțiunile pe care le-au desfășurat adepții Școlii Ardelene au decurs o serie de caracteristici specifice acestei mișcări. Amintim aici caracterul politic – prin memoriul intitulat Supplex Libellus Valachorum trimis în anul 1791 împăratului de la Viena, Leopold al II-lea, caracterul iluminist – burghezia română își îndreaptă toate resursele spre o dezvoltare în plan cultural și caracterul erudit – s-a încercat accentuarea conștiinței naționale prin cultură.

Cei mai de seamă reprezentanți ai Școlii Ardelene au fost: Samuil Micu (Istoria și lucrurile și întîmplările românilor), Gheorghe Șincai (Hronica românilor și a mai multor neamuri), Petru Maior(Istoria pentru începutul românilor în Dachia), Ion Budai-Deleanu (Țiganiada).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE