FOTOREPORTAJ: Sovata, împodobită cu dovleci și bucurie Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Sovata, împodobită cu dovleci și bucurie

Octombrie e despre arome, despre simțuri și despre toamnă. Toamna e despre culori calde, care încălzesc așa de bine frigul de afară, încât devine plăcut să te plimbi, să respiri și să asculți. Toamna are casă de vacanță la Sovata, acolo în județul Mureș, unde turiștii merg adesea vara, să facă baie în frumosul Lac Ursu. Dar toamna merge acolo în octombrie, când nu e așa zăpușeală și lumea vine mai degrabă să se plimbe, să-o respire, s-o asculte… Totuși, în weekend-ul 14-16 octombrie, toamna de la Sovata a fost gazda celei de-a VII-a ediție a „Festivalului Dovleacului”, eveniment organizat de Primăria Orașului Sovata, în parteneriat cu Visit Sovata, Asociația de Turism Sovata și Visit Mureș, și a fost tare tare mândră să-și lase amprenta în orice colțișor, ajutată fiind de cei care au pus la cale acest eveniment cu mare entuziasm.

Activități pentru toate vârstele

Astfel, Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata a împărtășit cotidianului Zi de Zi, câteva cuvinte despre acest spectacol al toamnei ce a avut loc în orașul pe cae îl administrează.

„Suntem la a șaptea ediție a ”Festivalului Dovleacului.” După doi ani de absență, suntem foarte foarte bucuroși că am reușit să organizăm și să fim aici. Vremea așa se pare că ține cu noi în weekend-ul acesta. Noi am încercat să organizăm activități pentru toate vârstele și generațiile și sunt ferm convins că cine-și va face timp și va vizita festivalul nostru weekend-ul acesta, va găsi ceva care-l va ajuta să se reîncarce cu energie bună, să pună deoparte problemele de zi cu zi, astfel încât să facem față mai ușor apoi, problemelor care ne înconjoară. Ani la rând, decorațiunile și împodobirea orașului cu dovleci s-au făcut de către elevii de la grădiniță, clasele primare și inclusiv clasele mai mari, chiar până la liceu. Avem un juriu care premiază aceste lucrări, care sunt cele mai creative, mai frumoase. La fel și în acest an, vor fi premiate și ne aduc bucurie tuturor, atât celor care creează, cât și nouă, celor care privim aceste creații. De mulți ani am început să reînvigorăm stațiunea și prin infrastructură care este foarte importantă, dar nu numai, pentru că și găzduirea turiștilor și evenimentele pe care reușim să le punem la dispoziția acestora, sunt o prioritate. Așa că, acum după ce a trecut și perioada pandemiei și putem să stăm unul lângă celălalt, chiar că profităm de această ocazie și absorbim cât mai mulți turiști ca să păstrăm renumele stațiunii în continuare”, a declarat, bucuros, primarul orașului Sovata.

Străzile din Sovata au fost asaltate de dovleci jucăuși, dar nu oridecare ci costumați în diverse personaje, având diverse culori și forme. Aceștia au atras atenția la fiecare pas, dându-se în spectacol în fața turiștilor. Au mai atras atenția și diverși producători, care la tot pasul și-au expus produse aduse din diverse părți. Căruță plină de cărți, jucării și produse handmade, dulciuri de casă, murături și gemuri, produse apicole, produse din lavandă, diverse sortimente de țuică, sucuri naturale, fructe și legume, decorațiuni tomnatice și pe lângă toate acestea mulți copii, mulți oameni care contribuiau cu desăvârșire la atmosfera de sărbătoare care împodobea aerul.

Expoziție despre frumosul județ Mureș

Despre bucuria de a găzdui un astfel de eveniment în județul Mureș a împărtășit și reprezentanta Asociației „Visit Mureș”, Gall Boglarka:

„În ultimii ani, Sovata a devenit din ce în ce mai căutată de turiștii români și străini, mai ales pentru nenumăratele posibilități terapeutice și de relaxare pe care aceasta le oferă. În județul Mureș este unul dintre cele mai căutate locuri, iar „Festivalul Dovleacului” este cea mai importantă serbare a zonei, o adevărată simfonie de culori, gusturi și arome într-un singur loc, din acest motiv și noi, Asociația „Visit Mureș” am vrut să participăm, să contribuim cu ceva pentru a face evenimentul și mai colorat”.

Așadar, pentru a contribui la o mai bună cunoaștere a locurilor și istoriei acestora, după plimbările pe străzile colorate din Sovata, cei care au dorit au avut ocazia să-și completeze cunoștințele prin expoziția „Mureșul de odinioară”, găzduită de „Visit Mureș”, în colaborare cu Fototeca Azopan. Pe lângă aceasta, aceștia mai puteau vedea și peretele „Instagram”, cu locuri preferate ale turiștilor din județul Mureș.

Polițiștii, alături de copii

Activități deosebite dedicate tuturor s-au desfășurat pe parcursul celor trei zile, concerte cu artiști deosebiți, printre care trupa 3 SudEst, Kowalsy meg a Vega, Honeybeast, Road of Life, Szintaxis, No sugar și Pesty Snowband. De asemenea, polițiștii mureșeni s-au întâlnit vineri, 14 octombrie, în centrul stațiunii Sovata, cu peste 150 de copii care au asistat curioși la lecții rutiere, purtând discuții și culegând informații importante.

„Au fost purtate discuții despre regulile care trebuie respectate pe stradă, traversarea străzii prin locurile special amenajate, semnificația culorilor semaforului electric, alegerea unor locuri de joacă ferite de orice pericol. Principala atracție a fost laboratorul mobil, cu ajutorul căruia copiii au înțeles mult mai ușor regulile de circulație și cum să prevină vreun potențial pericol. Astfel de activități au loc pentru prevenirea victimizării minorilor prin accidente rutiere, care vor continua și în perioada următoare”, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Acum, toamna stă puțin obosită în casa ei de vacanță din Sovata, pentru că a fost un weekend plin de multă aventură… Își trage puțin suflul, dar nu pleacă, ci din contră, dacă aveți nevoie de un escape, vă așteaptă cu drag la un ceai, la un kurtos kalacs cald, pe o bancă, la o rază de soare și o carte, la o plimbare învăluită de foșnetul frunzelor căzătoare și freamătul ursului… al lacului, pardon.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE