FOTOREPORTAJ: Nelu Dorinel Popa, curs de Criminologie lansat la Universitatea ”Dimitrie Cantemir” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 585 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Nelu Dorinel Popa, curs de Criminologie lansat la Universitatea ”Dimitrie Cantemir”

Biblioteca ”Serafim Duicu” din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” a găzduit, recent, lansarea volumului ”Criminologie – Curs universitar”, de Nelu Dorinel Popa, lector universitar la Facultatea de Drept a aceleiași universități mureșene.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Conferinței Internaționale ”Oportunitățile cunoașterii multidisciplinare” și s-a bucurat de un interes mare în rândul comunității academice a Universității ”Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, reprezentată atât de studenți și de invitați speciali, cât și de conf. univ. dr. ing. Alexandru Bogdan Murgu – președinte al Consiliului de Administrație, prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă – președinte al Senatului și prof. univ. dr. Mircea Simionescu – rector.

Universul Juridic, editură de top

Șirul alocuțiunilor a fost deschis de Dana Căpriceru, reprezentantă a Grupului Editorial Universul Juridic, care a editat volumul semnat de către Nelu Dorinel Popa.

”Grupul nostru editorial cuprinde patru edituri. Editura principală este Universul Juridic, ea a fost înființată în anul 2001 și a ajuns printre primele edituri juridice din țară. Cea de-a doua este Pro Universitaria, a apărut din dorința de a acoperi o paletă cât mai largă de domenii de pe piața cărților de cercetare științifică, a cursurilor universitare, editură de care mă ocup în mod special de 17 ani. Este o editură care a trecut cu brio toate acreditările pe domeniul științelor sociale, cât și pe domeniul științelor umaniste”, a afirmat Dana Căpriceru, care a mai prezentat, succint, și celelalte două edituri din cadrul grupului editorial, respectiv Neverland care publică volume de literatură și Evrika Publishing, axată pe cărți de business, motivaționale și de leadership.

Carte ”de vastă cultură generală”

Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Brîndușa Gorea, și-a manifestat încrederea că volumul lansat ”va avea soarta pe care o merită”.

”Ne spune autorul lucrării, așa într-un mod modest, că cărțile își au propriul lor destin, preluând un adagiu latin, ”Habent sua fata libelli”. Însă ceea ce omite să adauge autorul, că soarta cărților depinde de fapt de viziunea cititorilor sau de disponibilitatea lor cu privire la conținut, iar acaeastă completare a adagiului latin mă îndreptățește sau mă motivează să vă spun că deși ceea ce pare că avem în față este o carte strict juridică, este o carte care se adresează în realitate tuturor celor prezenți. Este o carte de vastă cultură generală, care cred că ar trebui să vă interseze pe toți, doar să faceți acel prim pas de a o deschide”, a menționat prof. univ. dr. Brîndușa Gorea, care a descris lectura cărții semnată de Dorinel Popa ca fiind ”captivantă, plină de bucurie și încântare.”

Totodată, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș a adăugat că autorul cărții încearcă să răspundă la întrebarea ”De ce se comit crimele?” făcând ”o vastă incursiune în istoria teoriilor care încearcă să răspundă la această întrebare”, motiv pentru care ”cartea devine deosebit de interesantă.”

Când tatăl tău îți e prieten, dar și mentor

Surpriza lansării a constituit-o cuvântarea susținută de fiica autorului cărții, Cezara Popa, absolventă a Facultății de Relații Internaționale – Limba Engleză la Academia de Studii Economice din București și studentă în anul III la Facultatea de Drept din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.

”Vreau să îl felicit public pe tatăl meu, din calitatea unei fiice, dar și din calitatea unei studente la Drept, deoarece, ca student, nimic nu e mai plăcut decât să simți o stabilitate care vine din partea profesorului. Nimic nu e mai plăcut decât să vezi că profesorul tău îți oferă sprijin, îți oferă materiale și simți că el vrea să scoată ce e mai bun de la tine”, a transmis Cezara Popa.

”Am avut norocul să studiez criminologia în timp ce tatăl meu era în miezul creației cu cartea lui, motiv pentru care zic eu că ne-am ajutat unul pe altul prin diverse polemici aș putea zice, un element care consider că esențial pentru un student la Drept, ca să învețe, dar consider că și pe tatăl meu l-a ajutat să aibă aceste discuții cu mine în a scrie cartea, dar și în viața de zi cu zi”, a completat Cezara Popa.

Datorie de onoare, împlinită

Cuvântul de final i-a aparținut autorului, Nelu Dorinel Popa, fost ofițer de poliție judiciară la Inspectoratul de Poliție Județean Mureș (1995-2012) și la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial  Târgu Mureș (2012-2020), precum și fost cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș (2010-2012, 2018-2020).

”Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că sunteți prezenți aici, împreună cu mine și cu editura la care am editat cartea, pentru că împreună vom reuși să o însuflețim și să o proiectăm pe drumul ei care mi-l doresc să fie cât mai lung și cât mai sus”, a spus, în debutul alocuțiunii sale, Nelu Dorinel Popa.

”Această etiologie a criminalității caută să găsească răspuns la întrebarea ”De ce?”. De ce se comit infracțiuni?”, a adăugat Nelu Dorinel Popa, care mai deține în portofoliul de cercetare științifică alte două cărți, ”Obiectul material al infracțiunii” (2010) și ”Protecția penală a animalelor” (2012).

Lansarea de carte a fost urmată de o vizită la Laboratorul de criminalistică și criminologie al Universității ”Dimitrie Cantemir” și de o sesiune de autografe, în Biblioteca ”Serafim Duicu”.

”Țin să mulțumesc colectivului, colegilor mei, managementului Universității ”Dimitrie Cantemir” care ne-a creat un mediu propice, aici simți că totuși trebuie să miști lucrurile, să nu rămâi la statutul de profesor, îți susții o prelegere și ai auditoriul studenților. Te determină această creativitate, dacă vorbeam de Școala Pozitivistă, Enrico Ferri, cel mai mare criminolog al lumii, spunea că un colectiv sănătos, un colectiv valoros, trebuie să se clădească pe trei principii: simț comun, bun simț și inteligență. Fără să flatez pe nimeni, aceste lucruri le-am găsit la această universitate. Nu în ultimul rând, acest curs de Criminologie îl dedic studenților mei cu care interacționăm și chiar și din contradicție nu poate decât să iasă o idee, o finalitate deosebită. Mulțumesc studenților mei pentru că am o datorie de onoare, pe care o consider împlinită prin apariția acestui curs și pe mai departe vă dau posibilitatea să intrați în profunzimea acestei discipline”, a conchis Nelu Dorinel Popa.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE