Drumuri de interes din Luduș, modernizate Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 208 Vizualizări

Drumuri de interes din Luduș, modernizate

În rețeaua stradală a orașului Luduș sunt cuprinse un număr de 100 de străzi cu o lungime totală de 70,531 de kilometri, cea mai lungă fiind strada Principală din cartierul Roșiori (3.532 de metri), iar cea mai scurtă fiind strada Bisericii (56 de metri). Cea mai mare parte a străzilor sunt asfaltate sau pietruite, calitatea căii de rulare fiind diferită de la o zonă la alta. Acesta este motivul, de a crea condiții egale pentru toți locuitorii orașului, pentru care administrația publică locală, Primăria, a prezentat Consiliului Local trei proiecte de hotărâre, toate având ca subiect modernizarea a 8,1 kilometri de drumuri de interes local, străzile: Trandafirilor, Topitoriei, Rândunelelor, Bradului, Garofiței, Lăcrămioarei, Liliacului, Independenței, Zăvoiului, Viitorului, Vânătorilor, 1 Mai, Fabricii, Gării și Ghioceilor.

Cofinanțarea obiectivului de investiții

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a informat Primăria orașului Luduș că a aprobat Ordinul nr. 1420/2022 prin care a fost aprobat la finanțare obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”, pentru încheierea contractului de finanțare fiind necesară transmiterea unor documente.

În Raportul de aprobare a proiectului de hotărâre, primarul Cristian Moldovan a precizat: „Raportat la valoarea totală a investiției, actualizată, de 31.660.882,66 de lei, pentru semnarea contractului de finanțare ce are ca obiect implementarea obiectivului de investiții este necesară modificarea solicitării de finanțare prin redistribuirea valorii totale a obiectivului de investiții între bugetul de stat și bugetul local, cu încadrarea în valoarea alocată de la bugetul de stat”.

Anca Năsăudean de la Serviciul „Achiziții și Implementarea Proiectelor” (AIP) din Primărie ne-a făcut cunoscut că pentru realizarea proiectului de investiții a fost aprobată suma de 22.000.000 de lei de la bugetul de stat.

Pentru realizarea obiectivului de investiții (Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș) cu finanțarea din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost solicitate clarificări precum și elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI.

„Prin solicitarea de clarificări din data de 27 aprilie 2023 s-a cerut revizuirea valorii investiției în vederea încadrării în standardul de cost aprobat prin Ordinul MDLPA nr. 1321/2021 pentru aprobarea standardelor de cost aferente obiectivelor de investiții prevăzute la articolul 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2021, pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” (330.000 de euro, fără TVA/km)”, a explicat Cristian Moldovan.

După elaborarea documentației din faza DALI, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 57/2023 s-a aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici reprezentând valoarea estimativă a investiției – faza DALI, rezultați din devizul inclus în documentație, astfel: valoarea totală a investiției (cu TVA) de 31.818.077,70 de lei, lungimea străzilor modernizate fiind de 8.100 de metri.

Indicatorii și devizul, actualizați

La solicitarea MDLPA, Primăria Orașului Luduș a procedat la revizuirea devizului general prin diminuarea capitolului 5.3 Diverse și neprevăzute cu 157.195,04 de lei, cu TVA inclus. Astfel, valoarea investiției se reduce de la 31.818.077,70 de lei, cu TVA inclus, la 31.660.882,66 de lei, cu TVA inclus.

Anca Năsăudean a precizat în Raportul de specialitate: „În urma revizuirii, indicatorii tehnico-economici reprezentând valoarea estimativă a investiției – faza PT rezultați din devizul inclus în documentație se prezintă astfel: valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 31.660.882,66 de lei, din care C+M (incusiv TVA) este de 28.312.754,86 de lei”.

Întruniți în ședința ordinară a Consiliului Local, consilierii au aprobat cele trei proiecte de hotărâre prin care cheltuielile impuse de implementarea proiectului de investiții se suportă de la bugetul de stat (22.000.000 de lei) și de la bugetul local (9.660.882,66 de lei).

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE