”Cântec, joc și voie bună pe plai mureșean” la Goreni Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 176 Vizualizări

”Cântec, joc și voie bună pe plai mureșean” la Goreni

Căminul Cultural din localitatea Goreni, comuna Batoș, a găzduit cea ce-a V-a ediție a Festivalului concurs de folclor ”Cântec, joc și voie bună pe plai mureșean”, proiect coordonat de cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Batoș, respectiv prof. înv. primar Olivia Maria Andone, prof. Răzvan-Vasile Dan, prof. Ioan-Dumitru Bîrsan, înv Voicuța. Moldovan, prof. înv. primar Lavinia Luciana Mureșan și prof. înv. preșcolar Erika Monika Cristian.

„Într-o Europă durabilă și favorabilă incluziunii, considerăm că ne putem păstra identitatea între alte popoare doar dacă ne păstrăm identitatea natională. Am hotărât ca în cadrul acestui proiect să facem schimburi cultural-educative între elevii claselor 0-IV, din județul Mureș, prin care să completăm şi să dezvoltăm aria de preocupare a acestora. Scopul principal este ca ei să beneficieze de o cât mai completă informare şi argumentare în acest domeniu. Între copiii care participă la acest proiect, de la noi și din alte zone ale județului, există dorinţa de a-şi cunoaşte mai bine tradiţiile, obiceiurile şi graiul românesc, astfel să realizăm un schimb de experienţă. Prin participarea la această manifestaţie a grupurilor de copii din școlile județului Mureș se promovează o mare diversitate culturală românească. Tradiţiile şi obiceiurile sunt valori inegalabile şi incontestabile care riscă să se piardă în negura timpului, dacă nu ne preocupăm, cu grijă, de valorificarea lor. De aceea, considerăm că este oportun ca derularea unui festival cultural artistic, în cadrul parteneriatului existent, să rămână dovadă vie a aprecierii folclorului autentic şi să ducă la perpetuarea cât mai îndelungată a obiceiurilor de la sat”, a precizat prof. înv. primar Olivia Maria Andone.

Festivalul a cuprins trei secțiuni: Interpretare vocală (individuală și grupuri vocale), Formații artistice de dansuri populare românești și Simpozionul județean cu tema: În concurs s-au prezentat șase grupuri vocale, 11 interpreți vocali și două de dansuri populare, protagoniști fiinf elevi de la școli gimnaziale din județ, ”Ioan Vlăduțiu” Luduș (coordonați de profesoara Banea Maria Laura), ”Zaharia Boiu” Sighișoara (Moldovan Anca Daniela, Bucur Alina și Szabo Adriana), ”Victor Jinga” Sighișoara și ”Octavian Goga“ Sighișoara (Vlad Daniela Julieta), ”Kemeny Janos” Brâncovenești (Bucur Diana Camelia și Bălan Adelina), ”Augustin Maior” – Mirona, Reghin (Luca Alexandra și Sasca Dorina Sorina), ”Alexandru Ceușeanu” Reghin (Alexa Cristiana), Școala Gimnazială Hodac (Dan Roxana Mariela), Liceul Tehnologic ”Vasile Netea” Deda (Pașcanu Mihaela și Pop Angela), Colegiul Național ”Unirea” Târgu Mureș (Rusu Monica Elisabeta) și nu în ultimul rând Școala Gimnazială Batoș, elevii fiind coordonați de profesorii Bumbu Iuliana, Andone Olivia Maria și Moldovan Voicuța.

Locul I la secțiunea Interpretare vocală l-a obținut eleva Maria Claudia Nistor de la Școala Gimnazială ”Ioan Vlăduțiu” Luduș, coordonată de profesor Banea Maria Laura. Locul I la secțiunea Grup vocal a fost obținut de elevii Școlii Gimnaziale ”Octavian Goga“ Sighișoara coordonați de profesoara Daniela Julieta Vlad, iar la secțiunea Dansuri populare locul I a fost obținut de elevii Școlii Gimnaziale Hodac coordonați de profesoara Roxana Dan.

„Organizatorii acestui festival-concurs de folclor își doresc ca la următoarea ediție, festivalul să fie unul interjudețean pentru a aduna la un loc copii din județele vecine, copii și cadre didactice iubitoare de folclor romănesc, autentic”, a conchis prof. înv. primar Olivia Maria Andone.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE