FOTO/VIDEO: Comunităţile de italieni din România s-au reunit la Târgu-Mureş Eveniment
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 578 Vizualizări

FOTO/VIDEO: Comunităţile de italieni din România s-au reunit la Târgu-Mureş

Comunitatea de italieni din România s-a reunit începând de vineri, 2 iunie, la Târgu-Mureş pentru a marca Ziua Naţională a Italiei. Vineri seara Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş a găzduit evenimentul de deschidere a reuniunii. Organizator principal este Asociația Uniunea Democrată a Italienilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

„Am cunoscut multe comunităţi de italieni, multe dintre ele îşi păstrează tradiţiile, cultura, religia, însă nu au mai păstrat legăturile între ele. În aceste comunităţi sunt cărţi scrise despre ele şi sunt profesii distincte. La Greci sunt cioplitori în piatră, la Berzoi sunt plutaşi şi tăietori de lemne. Ciplitori de marmură au fost şi la Târgu-Mureş, am cunoscut o urmaşă a unei familii de italieni care mi-a mărturisit că la treptele Palatului Administrativ din Târgu-Mureş şi ale Palatului Culturii au lucrat printre alţii şi italieni. Ideea sărbătoririi Zilei Naţionale a apărut din cauza pierderii legăturilor dintre comunităţi. Aceasta a fost ideea, de a ne reîntâlni”, a spus preşedintele Asociaţiei, Corina Ceauşescu.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a UMFST Târgu-Mureş, prof.univ.dr. Giordano Altarozzi, stabilit de aproape 20 de ani în România a vorbit despre semnificaţia zilei de 2 iunie.

„Este unul dintre momentele definitorii ale statului şi naţiunii italiene. 2 Iunie se referă de fapt la perioada de 2-3 iunie 1946 zile în care în Italia au avut loc o serie de alegeri administrative locale, alegerile constituante, adică pentru adunarea constituantă adică acea adunare chemată să elaboreze noua carte constituţională de după perioada fascistă şi în special referendumul instituţional în care italienii pentru prima dată printr-un sufragiu universal, care a cuprins şi voturile femeile care erau peste 50% din cetăţeni, erau chemaţi să hotărască viitorul ţării şi forma pe care statul urma să o aibă din acel punct în colo”, a explicat acesta.

Prof.univdr. Cornel Sigmirean a vorbit despre recunoaşterea de către diferiţi istorici italieni, începând încă din secolele XVI-XVII a originii latine a limbii şi poporului român.

„Societatea noastră s-a creat sub semnul naţiunii. Am dorit să vorbesc despre care a fost rolul italienilor în formarea naţiunii noastre. Este bine să cunoaştem care este originea acestei aspiraţii comune a italienilor şi a românilor. Pentru români reperul identitar a fost originea romană a poporului şi latinitatea limbii române intelectualii repetând cu mândrie: suntem urmaşii Romei. Conştiinţa descendenţei latine a fost însoţită la ei de un fel de participare mistică la măreţia Romei. Recunoaşterea romanităţii de către străini, mai ales de către învăţaţii italieni, locuitorii patriei de origine a românilor, a reprezentat pentru intelectualii români o confirmare incontestabilă a originii romane, a apartenenţei lor la familia popoarelor europene”, a spus acesta.

Surpriza serii a fost oferită de comunitatea din comuna Greci, judeţul Tulcea, care au interpretat câteva cântece tradiţionale.

Evenimentul va continua sâmbătă, 3 iunie, are loc prezentarea orașului și vizitarea unor obiective turistice, iar de la ora 15,00,  la Hotel Grand, Convenția comunităților italiene din România.
În judeţul Mureş există peste 250 de firme care au fie administratori fie proprietari italieni, care și-au întemeiat familii și care trăiesc aici.
Sanda VIŢELAR
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE