Cea de-a doua sesiune de înscrieri la Școala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, în derulare Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 490 Vizualizări

Cea de-a doua sesiune de înscrieri la Școala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, în derulare

Școala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” (SPDC) din Târgu Mureș a fost înființată în anul 1922, acreditată prin Ordinul Ministrului din 2008 și face parte din Sistemul Național de Învățământ, fiind recunoscută în planul învățământului preuniversitar mureșean și nu numai, mai ales datorită bazei materiale pusă la dispoziția beneficiarilor educației prin intermediul laboratoarelor și cabinetelor de specialitate, dotate la standardele de calitate în educație, elaborate de către Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar (ARACIP).

În perioada 1 septembrie – 8 septembrie 2023, între orele 8.00 – 14.00, în intervalul luni – vineri, se desfășoară cea de-a doua sesiune de înscrieri în cadrul învățământului preuniversitar al SPDC. Documentele necesare înscrierii sunt următoarele: diploma de absolvire a liceului (sau cea de Bacalaureat), foaia matricolă din liceu, adeverință de promovare a examenului de Bacalaureat (promoția 2023), certificat de naștere, de căsătorie, carte de identitate, adeverință medicală, toate aceste acte fiind necesare în original. De asemenea, elevii trebuie să achite taxa de înscriere în valoare de 150 de lei (copii cadrelor didactice active în învățământ fiind scutiți de această taxă în condițiile în care demonstrează acest fapt printr-o adeverință).

Oferta educațională a acestei unități de învățământ prevede: specializarea de Asistent medical generalist și cea de Asistent medical de farmacie, ambele încadrându-se în învățământul de zi, nivelul 5, cu durata de studii de trei ani, iar taxa de școlarizare anuală este de 4.600 de lei, cu posibilitatea plății în șapte rate, prima rată fiind de 850 de lei.

„Încercăm să rămânem pe o zonă de mijloc în ceea ce privește taxele școlare, astfel încât să facilităm accesul beneficiarilor la această școală care este de 24 de ani pe piața mureșeană și care are o grămadă de dotări. Noi tot timpul am investit în partea de dotare materială, încercând să le oferim elevilor noștri șanse cât mai mari de a-și dezvolta competențele  practice și teoretice”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Simona Cistelecan, responsabilul Comisiei Metodice de Asistent Medical Generalist din cadrul unității de învățământ.

SPDC Târgu Mureș promovează deschiderea către practicile europene și pentru parteneriat, prin care se urmărește dezvoltarea personală, eficientizarea și potențarea lucrului în echipă.

„Școala noastră a implementat nu mai puțin de trei proiecte Erasmus prin intermediul cărora un număr de 100 de elevi au beneficiat de oportunități de pregătire profesională în țări europene (Italia, Spania, Germania), dar și un proiect susținut de POCU – Programul Operațional Capital Uman) care a presupus efectuarea stagiilor de practică în instituțiile sanitare din județ  a unui număr de 185 de elevi, însoțiți de tutori specializați. În cadrul acestui proiect au existat 22 de grupe de elevi care, pe parcursul a patru semestre, au făcut 184 de ore de practică”, a precizat Laura Cepoi, responsabilul Comisiei de Evaluare și Asigurarea Calității din cadrul școlii.

Investiții în dotarea materială a școlii

Dotările materiale ale acestei instituții sunt de-a dreptul impresionante. „Avem două săli mari de demonstrație care sunt dotate cu manechine pe care se poate exersa absolut orice, începând de la efectuarea pansamentelor, injecțiilor, clisme, vesta pentru manevra Heimlich, partea de resuscitare, monitorizarea funcțiilor vitale, inclusiv monitorizarea ECG, avem ECG-uri care sunt reale și fiecare elev poate face câte un ECG prin intermediul căruia aceștia să poată interpreta o electrocardiogramă reală. Avem multe alte materiale pe care le folosim în diferite tehnici de nursing. Avem manechine separate pentru injecții musculare, pentru injecții intra-venoase, intra-dermice și subcutanate, plus brațe din care se poate recolta sânge”, a adăugat Simona Cistelecan.

Cea mai surprinzătoare investiție rămâne însă cabinetul de Obstetrică-Ginecologie care cuprinde toate materialele aferente ale unui cabinet real pentru specializarea anterior numită. Printre aceste dotări amintim: un manechin pe care se poate efectua nașterea propriu-zisă, masa ginecologică, obiectele utilizate pentru îngrijirea ulterioară a fătului etc… Privind viitoarele proiecte de modernizare ale instituției, Laura Cepoi a amintit următoarele: „Am câștigat un proiect pentru SmartLab care presupune dotarea cu laboratoare inteligente. Este tot un ajutor financiar nerambursabil prin programul PNRR, pilonul 6, și astfel vom dota un cabinet care va fi și laborator lingvistic. În pachetul de investiții avem o imprimantă 3D, un robot cu braț multifuncțional, ochelari VR, creioane 3D, tablă interactivă, iar capacitatea cabinetului va fi de 24 de persoane”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE