Farmaciștii din toată lumea își sărbătoresc profesia. Ce se pregătește la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Farmaciștii din toată lumea își sărbătoresc profesia. Ce se pregătește la Târgu-Mureș

carmenDoar câteva zile îi mai despart pe studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș de un nou an universitar. Până atunci, însă, studenții Facultății de Farmacie se pregătesc să sărbătorească vineri, 25 septembrie, Ziua Internațională a Farmacistului, prilej cu care Asociația Studenților Farmaciști (ASF) îi provoacă pe studenți să participe la un concurs tematic și să contribuie la realizarea unui filmuleț aniversar dedicat farmaciștilor din lumea întreagă. Despre sărbătoarea farmaciștilor, asociație, proiecte și voluntariat discutăm cu președintele ASF, Carmen Rusz.

Reporter: Știu că Asociația Studenților Farmaciști din Târgu-Mureș a fost fondată în anul 2008. Cum s-a desfășurat de atunci și până acum activitatea și cât de interesați sunt studenții de voluntariat?
Carmen Rusz, președintele Asociației Studenților Farmaciști: De la înființare, asociația a înaintat cu pași mărunți dar siguri, evoluția acesteia fiind marcată de evenimente precum dobândirea poziției de membru cu drepturi depline în Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și organizarea Congresului Național al Studentului Farmacist în primăvara anului 2012. În prezent, evoluția noastră poate fi cuantificată în special printr-un număr tot mai mare de studenți implicați în activitățile și proiectele pe care le desfășurăm, creșterea impactului campaniilor organizate și participarea la tot mai multe evenimente naționale și internaționale dedicate studenților farmaciști. Ne bucurăm de un interes tot mai mare al studenților pentru tot ceea ce înseamnă Asociația Studenților Farmaciști.

Rep.: Ce trebuie să știe un student care dorește să se înscrie în asociație?
C.R.: În primul rând, că acest voluntariat nu înseamnă timp pierdut. Făcând parte dintr-o asociație dedicată intereselor tale ca și viitor farmacist, intri în contact cu foarte multe aspecte legate de educația și practica farmaceutică. În al doilea rând, că apreciem inițiativa, responsabilitatea, buna dispoziție, încurajăm ideile noi și în al treilea rând, că în ASF va găsi deopotrivă colegi cu care să studieze, oameni cu care să evolueze și prieteni cu care să se distreze.

Rep.: Cât de bine colaborează asociația cu celelalte organizații din Universitate? Aveți sau ați avut proiecte comune?
C.R.: Suntem constienți de faptul că până la urmă, indiferent de facultate, suntem colegi și facem parte din sfera medico-farmaceutică, fapt pentru care între ASF și organizațiile din Universitate există o colaborare continuă și fructuoasă. Cel mai elocvent exemplu de colaborare este Congresul Științific Internațional Marisiensis, la organizarea căruia contribuim împreună, an de an. Apoi mai sunt acele proiecte de Sănătate Publică, care se adresează unui public larg și care necesită un impact mare și, implicit, un număr mare de voluntari, dar și altele, cum sunt Săptămâna Bobocului, Ziua Porților Deschise, campanii umanitare, seri de socializare. Doresc pe această cale să le mulțumesc, în special Ligii Studenților și Organizației Studenților în Medicină Dentară (OSMD), pentru disponibilitatea și sprijinul acordat.

Rep.: În data de 25 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Farmacistului. Ce a pregătit Asociația Studenților Farmaciști cu prilejul acestui eveniment?
C.R.: 25 Septembrie este, într-adevăr, o zi specială. Ziua Internațională a Farmacistului a fost propusă de către International Pharmaceutical Federation (FIP) cu câțiva ani în urmă. Tema anului 2015 este „Pharmacist – your partner in health” și se referă la sănătate ca fiind țelul comun al medicului și al farmacistului. Prin intermediul acestei teme suntem îndemnați să colaborăm, să împărtășim cunoștințe și experiențe cu medicii și cu persoanele din sistemul de sănătate. Săptămâna Bobocului este dedicată tuturor studenților Universității și în spiritul acestei teme ne-am gândit să lasăm un concurs prin care fiecare student să își poată exprima părerea cu privire la ce înseamnă în viziunea lui profesia de farmacist. Apoi, vineri, pe data de 25, ne propunem un video prin care să transmitem tuturor farmaciștilor din lume un călduros „La mulți ani!”, la realizarea căruia sunt invitați toți studenții să participe. Nu în ultimul rând, ca să ne bucurăm de ultimele zile de vacanță și pentru că știm să ne și distrăm, propunem un party plin de surprize în L`Esquina, „Chemistry party”, la care vă invităm să gustați din cele mai inedite formule chimice.

Rep.: Mai sunt câteva zile și începe un nou an universitar. Ce mesaj le transmiteți bobocilor și studenților?
C.R.: Le urăm bobocilor noștri un călduros „Bun venit!”, să descopere cât mai repede magia UMF Târgu-Mureș și a profesiei de medic/farmacist, multă baftă și multă stăruință în ale studiului! Noi le stăm la dispoziție pentru o acomodare cât mai ușoară și mai plăcută. Dragilor noștri colegi le dorim un an cu reușite la examene și în tot ceea ce și-au propus. Așteptăm cu drag să ne reîntâlnim pe holurile Universității!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE