Recomandările oftalmologului pentru o vedere mai bună Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 303 Vizualizări

Recomandările oftalmologului pentru o vedere mai bună

dEste cunoscut deja faptul că ochii noștri devin mult mai sensibili dacă stăm zilnic ore întregi în fața calculatorului, a tabletei sau a televizorului. De aici până la o vedere mai slabă e un pas mic, iar dacă nu luăm măsuri la timp riscăm să ne stricăm definitiv vederea. În cele ce urmează, dr. Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale, ne transmite câteva sfaturi cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm când ochii noștri devin obosiți și vederea tot mai slabă.

Reporter: Copiii petrec zilnic multe ore în fața calculatorului și a televizorului, iar părinții scapă, de multe ori, situația de sub control. Ce trebuie să știe părinții acestor copii?
Dr. Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale: Atât copiii, cât și adulții ar trebui să aibă grijă de ochi. Statul îndelungat al copiilor în fața calculatorului îi obosește pe aceștia și astfel apare simptomul de oboseală vizuală. Reflexul de clipire scade foarte multe și ochiul nu mai este umectat, nu se știe de ce atenția blochează reflexul voluntar de clipire și de aceea apar: înroșirea ochilor, senzația de mâncărime și starea de oboseală a copilului. Copiii au nevoie de alte activități, nu de calculator. Stimularea vizuală produce și o stimulare cerebrală permanentă a copilului, care poate deveni și mai agitat – nervozitate și irascibilitate din cauza unor jocuri care poate nu sunt potrivite pentru vârsta lor. La copiii mici, până la vârsta de 5 ani, e recomandat să stea în fața calculatorului, televizorului, a laptopului sau a telefonului maximum două ore cumulate. Ca părinți nu trebuie să stăm liniștiți că lăsăm copilul în fața televizorului și el este liniștit. De fapt, nu este așa. Trebuie găsită altă preocupare.

Rep.: Cum își pot proteja adulții ochii și când se recomandă lacrimile artificiale?
D.H.: Adulților le recomand ochelari de protecție pentru calculator, care au filtru special, precum și administrarea de lacrimi artificiale înainte de începerea lucrului la calculator. Dacă senzația de disconfort persistă, adultul poate relua administrarea lacrimilor fără niciun fel de problemă. Ele se pot administra de mai multe ori pe zi fără efecte secundare. La 40 de minute ar fi bine să facă o pauză, privind deoparte fără să fixeze nimic. Ochelarii de protecție pentru calculator trebuie purtați, bineînțeles, după o vizită la medicul oftalmolog, care decide dacă ochelarii trebuie să fie cu dioptrie sau simpli, cu protecție. Sunt mai multe variante de lacrimi artificiale. Unele sunt valabile două luni de la deschidere, în timp ce altele mai mult timp, dar sunt mai scumpe. Măcar știi că ai un confort pentru o perioadă mai lungă și poți sta liniștit că nu trebuie să cumperi în fiecare lună alte lacrimi. Nu întotdeauna aceleași lacrimi sunt indicate la toată lumea. Oftalmologul poate vedea ce i se potrivește pacientului mai bine, iar prețurile sunt variabile, de la 20, la 60 lei.

Rep.: Care sunt șansele de corectare a vederii după ce am purtat ochelari o perioadă de timp?
D.H.: Depinde de dioptrii, depinde de conformația ochiului, de munca făcută, dar depinde și de vârstă, căci după vârsta de 40 de ani ne pierdem vederea în mod natural. Pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani, care lucrează la calculator și au nevoie de dioptrii, sunt foarte potrivite lentilele degresive, cu care să vadă bine în zona de citit, în zona calculatorului și, eventual, în profunzime, dacă au relații cu colegii sau cu alți oameni. Eu nu întreb un om ce lucrează pentru că vreau neapărat să știu cu ce se ocupă, ci pentru a vedea cu ce pot să-l ajut ca să-i fie cât mai potriviți ochelarii pentru munca depusă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE