Mărțișorul, vestitor al primăverii. Afacerea merge șnur Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 501 Vizualizări

Mărțișorul, vestitor al primăverii. Afacerea merge șnur

DSC_7843

Este 1 martie și încă nu ai cumpărat un mărțișor? În pas alergător spre centrul orașului, la Ceasul Floral! Oferta e bogată, iar prețurile și varietatea pot satisface orice gust si buzunar, așadar nu ai nici o scuză. Pe lângă tradiţionalii ghiocei, trifoi şi coşari, la tarabe se pot găsi şi mărţişoare handmade făcute sub formă de broşe şi brățări, tablouri și linguri de lemn pe coada cărora sunt lipite termometre de cameră în miniatură. Şi asta nu e tot. Ele chiar funcționează.

DSC_7845

Petalele delicate în toate culorile, migala lucrărilor făcute pe coji de ouă  sau coajă de fistic atrag priviri admirative înspre bogata ofertă expusă de cunoscuta Persida Negruți, care împletește cariera didactică cu pasiunea pentru pictură. Foarte căutate sunt mărțișoarele tradiționale reprezentând țărani și țărăncuțe în costume populare, personaje rupte, parcă din scrierile lui Ion Creangă, realizate cu drag și atenție la detalii, pictate în lemn de bambus, la prețul de 10 lei. „Aseară am stat până la ora 1.00 noaptea și am lucrat, chiar dacă am vreo 50 de modele, nu mi se par suficiente, pentru că oamenii trebuie să aleagă din cât mai multe variante. Cele mai ieftine costă 2 lei, sunt făcute din diverse materiale, apoi avem la 3 lei din dantelă pictată pe lemn de bambus sau mărțișoare tricotate cu mămăruțe din coajă de fistic. La 5 lei avem mărțișoare pictate pe lemn de bambus sau năsturei de coajă de nucă de cocos, la 15 lei am pictat flori pe nucă de cocos, iar cu 20 de lei, broșe pictate pe coajă de ou. Cele mai scumpe sunt la 40 de lei, mici tablouri care se pot dărui și de 8 martie”, ne spune Negruți Persida.

lorincz

Indiferent dacă decoraţiunile au forma clasicului mărţişor, a unor bijuterii sau broşe, tarabele sunt pline de accesorii care vestesc venirea primăverii. Meşteşugul şi arta populară sunt prezente şi ele, aranjamente florale a familiei Lörincz Bertalan din Târgu-Mureş, impresionează, ca de fiecare dată, prin florile naturale, uscate, viu colorate, puse în vase originale de lut şi personajele confecționate din pănuşi de porumb.„Lucrările ce se văd pe masă sunt făcute de toată familia, fata, băiatul meu, soția și, mai nou, ginerele meu. Ne ocupăm de această afacere de mai bine de 20 de ani, tatăl meu e născut la Corund, e mai mult un hobby, dar participăm la foarte multe târguri și expoziții. Ca și mărțișoare, anul acesta interesante sunt aceste linguri decorative pentru bucătărie care au termometru de cameră, e făcut în China termometru, mai ciorlește câte un grad, e-adevărat, dar totul e simbolic. Mărunțișurile se vând mai bine, cele la 2, 3 lei, cele mai scumpe se vor vinde de 8 martie”, ne spune Bertalan Lorincz.

csaba gall

Mărțișorul este simbolul primăverii, al bucuriei şi dragostei de viaţă, și an de an, comercianții vin cu ceva inedit de agățat la şnurul alb şi roşu.
Ceramica este amplu reprezentată la taraba lui Csaba Gall, administratorul magazinului Symbols, din Târgu-Mureș, într-o varietate de forme, modele, culori şi motive. Personajele galbene sălbatice ale Minionilor au devenit incredibil de populare și sunt în prim plan, un curcubeu, copăcel și chiar animăluțe, le urmează. „Prețurile pe care le practicăm sunt la fel ca cele de anul trecut, avem mărțișoare între 1 leu și 12 lei, cele scumpe fiind din ceramică arsă cu vopsea specială pictată manual. De fiecare dată încercăm să aducem ceva nou, să creăm ceva nou, obiecte brodate, din cristale, pietre semi-prețioase, produse handmade, altceva decât chinezăriile uzuale”, ne spune Csaba Gall.

DSC_7838

Primăria municipiului Târgu-Mureş a pus la dispoziţia producătorilor 13 locaţii din oraş pentru a-şi amplasa tarabele, mărţişoarele şi florile fiind comercializate în zona centrală şi în alte 11 cartiere din Târgu-Mureş. Locul tarabelor a fost decis prin tragere la sorţi, iar prioritate au avut, ca de fiecare dată, producătorii din Târgu-Mureş. Comercianţii trebuie să respecte două reguli importante: să asigure pavilioane de culoare deschisă şi să afişeze avizele obţinute de la Serviciul Public Administraţia Domeniului Public şi Serviciul Autorizări Activităţi Economice. Mărţişoarele vor rămâne pe tarabe până la data de 1 martie, iar din 2 martie şi până în 8 martie comercianţii vor vinde flori la fir şi ghiveci. Pentru că, nu-i așa?! sunt zile speciale dedicate sensibilității, bunătății și frumuseții femeii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE