Curs de prim ajutor pentru familiile copiilor cu dizabilități Sanatate
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 420 Vizualizări

Curs de prim ajutor pentru familiile copiilor cu dizabilități

Crucea Roșie Mureș și Asociația „Prietenii lui Răzvan” au organizat sâmbătă, 28 octombrie, la Colegiul Național„Unirea” din Târgu-Mureș,  un curs de prim ajutor si pregătire pentru dezastre destinat  familiilor copiilor cu dizabilității din judetul Mures dar și cadrelor didactice și terapeuților care lucrează cu acești copii. Au fost prezenți aproximativ 40 de persoane, fiecare participant a putut afla  informații esențiale și practice despre acordarea primului ajutor în diverse situații. „Protagoniștii acestui curs au fost cei de la Crucea Roșie Mureș, care au fost de acord să ne ajute și să ne sprijine, alături de părinți.  Am fost împărțiți pe echipe, fapt pentru care a fost nevoie și de prezența voluntarilor de la Crucea Roșie. Ei ne-au prezentat cunoștințele minime despre ceea ce trebuie să facem în caz de cutremur, incendii, avalanșe, inundații, în diferite situații unde putem fi surprinși de aceste lucruri. De asemenea, au explicat celor prezenți despre cum să ne păstrăm calmul, cum să ne facem o strategie de familie, să ne fixăm un punct de întâlnire în caz că se întâmplă ceva, să ne achiziționăn sau să ne confecționăm o trusă de supraviețuire, pe lângă trusa de prim ajutor, care este foarte importantă. Nu în ultimul rând, ne-au explicat cum să încercăm să evaluăm pagubele, atât cele materiale cât și diferitele răni, cum să putem preveni un următor dezastru în câteva minute”, ne-a declarat Mirela Chiorean, președintele Asociației „Prietenii lui Răzvan”.

De ce este important un astfel de curs ?

„În momentul în care îți reamintești unele lucruri pe care le știai din copilărie, noi am trăit în perioada tovarășului Nicolae Ceaușescu, când s-a făcut un anumit tip de instructaj în ce privește dezastrele și acordarea de prim ajutor, îți dai seama că  sunt lucruri importante care se pot întâmpla și care te iau pe nepregătite. În momentul în care ți le reamintești, și le tot repeți, există șanse să și acționezi, să iei anumite măsuri, în funcție de situație, de situația familială, de zona în care trăiești, de ce problemă are copilul tău. De exemplu, să ști că lângă telefonul fix trebuie să  ai o hârtie pe care scrie diagnosticul, medicația copilului, alergiile copilului, lucruri importante pe care cei care  acordă primul ajutor trebuie să le știe, pentru că în acele momentete te pierzi și nu-și mai aduci aminte mare lucru. Ești efectiv în șoc dacă se întâmplă vreo nenorocire. Trebuie să ști să acționezi și pe stradă dacă se întâmplă vreo nenorocire, nu neapărat doar în familia ta, să ști ce să faci și cum poți să ajuți,  să nu faci mai mult rău, chiar dacă tu vrei să faci bine”, a precizat Mirela Chiorean.

 ”Trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău”

Dincolo de aceste activități, în spate se ascunde o lumea, prea puțin cunoscută, cea a copiilor cu dizabilități,  doar familiile acestora cunosc cel mai bine problemele generate de acești copii. „Noi suntem în jur de 147 de părinți care au copii cu dizabilități, într-un grup închis pe Facebook. Acolo povestim despre problemele cu care ne confruntăm. Ideea este că, la orice copil,  există o mică mare posibilitate, în funcție de diagnostic, să intervină o criză de epilepsie, niște simpome ciudate ale bolii pe care le are, iat tu, ca părinte, trebuie să fi pregătit. Din păcate, medicii care tratează copilul,  nu sunt în număr suficienți, dat fiind numărul de pacienți, să poată să explice fiecare detaliu, inclusiv detaliile care ar putea interveni în viitor. Atunci trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău. Informațiile nu vin către tine, tu trebuie să le cauți, pentru că orice informație costă, cum de altfel se întâmplă peste tot în lume. Încercăm să îi pregătim pe părinți. Situația acestora este una destul de ciudată pentru că majoritatea au fost nevoiți să renunțe la viața socială și la servici, ceea ce este un lucru destul de rău. Din păcate, foarte mulți părinți fac cu acești copii turism terapeutic, în afara orașului, pentru diverse operații care la noi nu se găsesc, sau chiar diverși specialiști. Pentru a trata o carie dentară mergem la Cluj, mergem la Timișoara sau la București, pentru că acești copii nu pot să stea ca un copil tipic, sănătos, la stomatologie, cu gura căscată, să permită medicului să lucreze. Ei au deficiențe senzoriale, le trebuie mult timp să se acomodeze cu un spațiu nou, cu persoane noi, cu situații noi. Sunt copii foarte sensibili, orice zgomot le poate cauza o criză de epilepsie, un atac de panică”, a spus Mirela Chiorean.

La nivelul județului Mureș, numărul acestor copii cu dizabilități este de 1440, din datele oficiale, numărul acestoa real fiind mult mai mare. „Din statistici, sunt în județul Mureș peste 1.440 de copii cu diverse dizabilități. Este cifra dată de cei de la DGASPC în luna august. Sunt foarte mulți copii care nu sunt cuprinși în statistici, sunt părinți care nu-și cunosc drepturile, nu știu că trebuie să meargă la comisie să încadreze copilul într-un grad de handicap. La cei care stau la țară foarte greu ajung informațiile, dacă nu au un medic de familie care știe să se impună, care știe să comunice cu acea familie. De asemenea, dacă situația financiară a familiei este precară, copii rămân neînregistrați în categoria celor cu dizabilități. Atunci părintele este împăcat cu gândul că are un copil cu probleme, îl crește cum poate și la bună vedere”, a subliniat Mirela Chiorean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE