Soia mureşeană la mutarea finală Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 95 Vizualizări

Soia mureşeană la mutarea finală

3417_soia.gifCulturile de soia modificată genetic din judeţ sunt ameninţate de a fi distruse după raportul prezentat de Greenpeace, în care se condamnă utilizarea mutaţiilor genetice în producţia agricolă. Aderarea la Uniunea Europeană va schimba regulile, iar cultivatorii de soia modificată genetic vor avea nevoie de o aprobare de la comisia de mediu.

Amenzi usturătoare

Raportul făcut public de reprezentanţii Greenpeace, face referire la culturile contaminate de mutaţii genetice, existente pe teritoriul României, culturi care sunt, după părerea celor care au întocmit acest raport, ilegale şi mult prea periculoase. La ora actuală România este ţara cu cea mai mare cultură de soia din Europa, peste 140.000 de hectare, urmată de Ucraina şi Spania. De anul viitor, suprafaţa de 80 la sută din cultura de soia din judeţele ţării, modificată genetic va fi redusă. Cei care vor opta totuşi pentru cultivarea de soia modificată genetic vor avea nevoie de o aprobare de la Comisia de Mediu din cadrul Direcţiei Agricole. Cine nu va respecta această regulă, riscă să primească amenzi penale de peste 700 de milioane de lei vechi.

Mutaţiile mureşene

În judeţul Mureş există mai multe culturi de soia modificată genetic în zona de câmpie, în special în Grebenişu de Câmpie, Luduş şi Sărmaş. Conform declaraţiei purtătoarei de cuvânt de la Oficiul de Consultanţă Agricolă Mureş, Victoria Zavilla, soia modificată genetic este rezistentă la un tip de erbicid, la dăunători şi nu afectează nicidecum starea de sănătate a consumatorilor. Mutaţiile genetice suferite de soia pe parcursul anilor a dus la mărirea producţiei şi implicit la rezistenţa plantei în condiţiile în care culturile sunt afectate de plante dăunătoare. La Grebenişu de Câmpie se înregistrează cea mai mare cultură de soia modificată genetic din judeţ, o parcelă de 33 de ha, care se află în administraţia societăţii comerciale S.C. Lorena S.R.L. " Plantaţia din Grebeniş este administrată de unul din fraţii Benţa, care foloseşte soia pentru a hrăni păsările din ferma sa. Modificări le genetice sunt singura soluţie, împotriva dăunătorilor şi pentru a avea o producţie mai bună", a declarat Anuţa Tegla, inginer agricol Grebenişu de Câmpie.

Varianta Protecţia Plantelor

Conform declaraţiei directorului de la protecţia Plantelor, Ioan Pogăcean, "Totul este doar un război economic. Pentru că soia modificată genetic se plantează la noi de câţiva ani şi încă nu s-au descoperit efecte secundare nici pe termen lung sau foarte lung. Aşa că nu există nici un pericol în privinţa consumului". La nivelul judeţului Mureş s-a apelat la aceste mutaţii genetice din cauza terenurilor agricolo acoperite în mare parte de plante care afectează culturile : pălămidă, volbură. " Dacă am reduce culturile de soia doar la cele naturale şi ecologice, am avea o foarte mare problemă. O agricultură ecologică necesită munca oamenilor, renunţarea la pesticide, erbicide sau alte tratamente. Asta înseamnă că 90 la sută din populaţie ar trebui să lucreze în agricultură", a declarat Ioan Pogăcean.
Conform reprezentanţilor Protecţiei Plantelor, problema nu este folosirea acestor mutaţii sau a erbicidelor, ci a folosirii lor cu cap, pentru că există un risc pentru mediu.
La nivelul judeţului Mureş mai există culturi modificate genetic, de porumb sau de sfeclă de zahăr, iar aceste modificări au fost utilizate pentru creşterea producţiilor şi a rezistenţei culturilor la dăunători.

Sorina Szakacs

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE